Haberler

Zeybekci: ''İşadamlarımızın Bosna Hersek'e yatırım yapması için burdayım''

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Bosna Hersek'in Türkiye'ye ihracatını arttırmak istediklerini belirtti.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Bosna Hersek'in Türkiye'ye ihracatını arttırmak istediklerini belirtti.

Başkent Saraybosna'daki temasları kapsamında, Saraybosna Üniversitesini ziyaret eden Zeybekci, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) tarafından Felsefe Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü'ne verilen hibenin teslim törenine katıldı.

Törende konuşan Zeybekci, üniversitenin, iki ülkenin ilişkilerinin gelişmesine sebep olan birçok türkoloğun yetişmesine katkı sağladığını söyledi. Bosna Hersek'in ilk cumhurbaşkanı merhum Aliya İzzetbegoviç'in sözlerinden alıntı yapan Zeybekci, ''İki halkın birbirini tanıması, yakınlaşması ancak birbirlerinin literatürlerini tanıması ve takip etmesiyle mümkün olur'' dedi.

Zeybekci, şöyle konuştu:

''Bizler aynı kültürün çocuklarıyız. Osmanlı bir Türk devletiydi. Osmanlı bir Boşnak devleti, bir Hırvat, bir Sırp ve bir Arap devletiydi. Osmanlı, çok büyük bir kültürün bir araya gelmesi, insanlığın bir araya gelmesiydi. Burada, Osmanlı'nın ardında bıraktığı muhteşem bir tarihi coğrafya ve medeniyet görüyorum. Biz, Bosna Hersek'te olmaktan dolayı son derece mutluyuz. Bugün, Bosna Hersek'in Türkiye'ye ihracatını arttırmak için burdayım. İşadamlarımızın Bosna Hersek'e yatırım yapması için burdayım.''

Törene katılan Bosna Hersek Federasyonu (FBIH) Kültür ve Spor Bakanı Salmir Kaplan da Türkiye'den gelen her türlü yardım ve desteğin Bosna Hersek için son derece değerli olduğunu ifade ederek TİKA'ya Bosna Hersek'te uyguladığı projeler ve destekleri dolayısıyla teşekkür etti.

Törene ayrıca, Saraybosna Büyükşehir Belediye Başkanı İvo Komşiç, akademisyenler ve diğer konuklar katıldı.

-TİKA'dan ekipman desteği-

Zeybekci daha sonra, Bosna Hersek İslam Birliğine (Diyanet İşleri Başkanlığı) bağlı Radyo 1'e TİKA tarafından sağlanan teknik ekipmanın teslim törenine katıldı.

Zeybekci burada, Bosna Hersek Reis-ul Uleması Huseyin Kavazoviç ile bir araya geldi.

Kavazoviç, basına açık gerçekleştirilen görüşmede, Türkiye'nin sadece Bosna Hersek için değil, tüm Balkan ülkeleri için de önemli bir ülke olduğunu, daha iyi bir konuma gelmesi için dua ettiklerini ifade etti.

Bosna Hersek'teki kültürel mirasın ayağa kaldırılmasının yanı sıra, eğitim, sağlık ve daha birçok alanda projeler üreten TİKA'ya teşekkür eden Kavazoviç, İslam Birliği bünyesinde yayın yapan Radyo 1'e yapılan teknik donanım desteğinin kendileri için hayati öneme sahip olduğunu dile getirdi.

Bakan Zeybekci, görüşmenin ardından Saraybosna'nın en eski camilerinden Fatih Sultan Mehmed Camisi'ni ve tarihi Başçarşı'yı gezdi, Aliya İzzetbegoviç'in Kovaçi Şehitliği'ndeki kabrine ziyarette bulundu.

Kaynak: AA / Güncel

Aliya İzzetbegoviç Saraybosna Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! Survivor 2024 Anlat Bakalım kim kazandı? 26 Nisan Cuma Anlat Bakalım ödülü ne oldu, hangi takım kazandı? Survivor Bil Bakalım'ı kim kazandı, kaç kaç bitti? 26 Nisan Cuma Survivor Bil Bakalım ödülü ne, hangi takım kazandı? Arka Sokaklar CANLI izle! 26 Nisan Cuma KANAL D Arka Sokaklar yeni bölüm full HD canlı yayın izle! Ateş Kuşları CANLI İZLE! 26 Nisan Ateş Kuşları 52. Yeni bölüm CANLI YAYIN! Ateş Kuşları FULL İZLE! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi! Tolga Daşkıran neden tutuklandı? İkinci Kadir Şekerci davası olayı ne, ne zaman oldu? Kara Ağaç Destanı canlı izle! Kara Ağaç Destanı 9. bölüm TRT 1 HD izleme linki! ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Ankara su kesintisi listesi! Göz seğirmesi neden olur? Göz seğirmesi belirtileri, ne anlama geliyor? Fatih Mehmet Maçoğlu'nun yeni işi ne? Maçoğlu'nun yeni mesleği ne oldu? ANOREKSİYA NEDİR? Nihal Candan'ın hastalığı anoreksiya ne, belirtileri neler? İntegral müfredattan ne zaman kaldırılacak? Yeni müfredat belli oldu mu? Yeni müfredat hangi sınıfları kapsayacak? Yurtiçi Kargo hafta sonu açık mı? Yurtiçi Kargo hafta sonu dağıtım yapıyor mu, çalışıyor mu 2024? İNTEGRAL Müfredattan kaldırılacak mı? 12. Sınıf konusu integral kaldırıldı mı?
title