Haberler

Zeybekci: ABD'ye Bire Üç Karşılık Veririz

Güncelleme:

Ekonomi Bakanı Zeybekci, ABD'nin anti-damping kapsamında Türk ürünlerine bir birimlik engel koyması durumundu, üç birimlik engelle karşılık vereceklerini söyledi.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, ABD'nin son dönemde Türk ürünlerine karşı yürüttüğü anti-damping soruşturmalarından rahatsız olduklarını, ihracata konacak her engele misliyle karşılık verileceğinin resmi olarak ABD'li yetkililere iletildiğini söyledi.

ABD Ticaret Bakanlığı, Ağustos ayında Türkiye'nin de aralarında bulunduğu bazı ülkelerden ithalatın yerli üreticilere zarar verdiği gerekçesiyle, Türkiye dahil altı ülkeden yapılan çelik petrol boru ithalatına anti-damping vergisi getirilmesine karar vermişti.

Zeybekci açıklamayı Ekonomi Bakanlığı ile AB Bakanlığı arasında AB üyeliği ve Gümrük Birliği (GB) süreçlerinde ortak hareket edilmesine yönelik protokolün imza töreninde yaptı.

"ABD, EKONOMİDE DOST DEĞİL"

Bugün AB Ticaret Bakanı Peny Pritzker görüşecek olan Zeybekci, görüşmede ABD ile AB arasında devam eden ticaret anlaşması (TTIP) sürecinde Türkiye ve ABD'nin izlemesi gereken yolun ve son dönemde ABD'nin yürüttüğü anti-damping soruşturmalarının ele alınacağı belirtti ve şöyle konuştu: "ABD, bugüne kadar bizimle stratejik ortak oldu, dost ülke oldu, müttefik oldu, ama ekonomik ortaklığa gelince hep başka ülkelerle ekonomik ortak oldu. Son dönemde rahatsız olduğumuz bazı şeyler var; anti-damping soruşturmalarında Türkiye'yi rahatsız eden şeyler var. Biz kendilerini bu konuda uyardık, anti-damping soruşturmalarıyla Türk ekonomisine, ihracatçısına, Türk ürünlerine eğer bir rakamlık engel koyarlarsa, biz ABD'ye üç rakamıyla engel koyacağız; bunu resmi olarak söyledik."

En son Ağustos ayında, çelik sektörüne yönelik anti-damping soruşturması kapsamında, Türk şirketleri için yeni marj oranları ve telafi edici vergi düzenlemeleri belirlenmişti.

TÜRKİYE'NİN AB-ABD TTIP SÜRECİNDE BEKLENTİLERİ

Türkiye'nin, ABD ve AB arasında 2017 yılında yürürlüğe girmesi beklenen TTIP'in dışında kalması veya ABD ile eşzamanlı bir serbest ticaret anlaşması (STA) imzalamaması durumunda ekonomik olarak uğrayacağı zararı telafi etmek için öngördüğü yol haritası da sorulan Zeybekci, bu olasılığın etki değerlendirmesini yaptıklarını, ancak bunu bir alternatif olarak görmediklerini söyledi.

"ALTERNATİFLER ÜZERİNDE ÇALIŞIYORUZ"

Zeybekci, "Böyle bir durumda, ABD'nin GB kapsamındaki ürünlerde Türkiye'ye sınırsız bir şekilde girme hakkı elde etmesine adeta bir ekonomik ve ticari istila bile diyebiliriz" dedi ve şöyle konuştu:
"Türkiye'nin bir süre sonra TTIP sürecine dahil edilmesi veya TTIP bitimine yakın eşzamanlı bir süreçle Türkiye ile ABD arasında STA anlaşması imzalanması, STA bitene kadar ABD'nin Türkiye'ye serbest girişini erteleme gibi alternatifler üzerinde çalışıyoruz."

Türkiye ile AB arasında 1996 yılında uygulamaya giren GB anlaşması uyarınca AB, üçüncü ülkelerle bir STA imzaladığında, söz konusu ülkeler de doğrudan GB'nin AB lehine olan koşullarına sahip olup AB ülkelerin yanı sıra Türkiye'ye serbest ticaret girişi hakkı elde ederken; Türkiye, AB'nin o ülkeden sağladığı ticaret haklarını elde edemiyor.

Kaynak: AA / Ekonomi

Gümrük Ve Ticaret Bakanlığı Ekonomi Bakanlığı Gümrük Birliği Türkiye Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 26 Nisan Cuma Survivor yeni bölüm! Müfredat değişiyor mu? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ne demek? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli nedir? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ne zaman başlayacak? Sağlık Bakanlığı 36 bin personel alımı başvuru tarihi ne zaman? #127973 Sağlık Bakanlığı sözleşmeli personel başvuru şartları neler? YEMEKTEYİZ 26 Nisan yarışmacısı Durmuş kimdir? Durmuş Çetin kaç yaşında, nereli? Tavuğa ihracat yasağı mı geldi? Tavuğa neden ihracat yasağı geldi, sebebi ne? Tavuğa neden ihracat yasağı getirildi? İhracat yasağı ile ilgili Ticaret Bakanı ne söyledi? Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) belirtileri ne? KKKA nasıl bulaşır, nasıl önlenir, ne yapılmalı? 26 NİSAN YEMEKTEYİZ CANLI İZLE #128105 Yemekteyiz'de bugün kim yarışacak? Yemekteyiz hangi kanalda, saat kaçta? Samet Akaydın Fenerbahçe'ye geri mi dönüyor? Samet Akaydın Fenerbahçe'ye mi gelecek? ADANA DEMİRSPOR- GALATASARAY MAÇI CANLI İZLE Adana Demirspor- Galatasaray maçı canlı (HD) izleme linki! Cuma namazı kaçta bitiyor? Cuma namazı ne zaman biter, saat kaçta bitiyor? ADANA DEMİRSPOR- GALATASARAY maçı ne zaman? #9917 Maç saat kaçta, hangi kanalda? Survivor Nefise kaza mı geçirdi, ne oldu? Survivor Nefise'nin son durumu ne? 23 Nisan'daki Dilan Polat gösterisine soruşturma başlatıldı mı? Dilan Polat taklidi için bakanlık harekete geçti!
500

Yorumlar (6)

Turgut YILMAZ:

Amerika ne korkmuştur ama.

2
0
yanıtYanıtla
EVLADIOSMANLIATATÜRKTORUNU:

AMERİKA BELİRLİYORYA LAN EKONOMİMİZİ SEN KİME NE MAVAL OKUYORSUN. AMERİKADAKİ KÜRESEL BARONLARLA BERABER TÜRKİYEDE DÖVİZİ BORSAYI AYARLIYORSUNUZ. BORSADA TÜRK MİLLETİNİ SOYDUĞUNUZ KUKLALIĞINI YAPTIĞINIZ ŞEBEKENİN ASIL PATRONLARI AMERİKADA. OĞLUM BAK ALOOOO ŞAKA GELMESİN DÖNEN DOLALARIN İHANETİN ALAYININ BELGESİ BİYERLERDE DOLAŞIYOR İŞİNİZ YAŞ DEMEDİ DEMEYİN.

0
0
yanıtYanıtla
AYKAN FINDIKCIYAN:

ULU ÖNDER MUSTAFA KEMAL ATATÜRK; “ULUSLARIN SİYASASINDA ANCAK ÇIKARLAR VARDIR. KİMSENİN KİMSEYE DOST OLAMAYACAĞINI BİLELİM. ” DEMİŞTİR.

0
0
yanıtYanıtla
FIKRI YAMAN:

BAKAN KARDEŞ, ''ABD, EKONOMİDE DOST DEĞİL'' DEMİŞSİNİZ. ÜLKELER ARASINDA DOSTLUK OLMAZ ÇIKAR İLİŞKİSİ OLUR. BÜYÜKTE KÜÇÜĞÜ YUTAR.

0
0
yanıtYanıtla
hihihi:

bence de amerikaya ayfon altı satmayalım da sürünsünler :)

0
0
yanıtYanıtla
şahan türkekul:

amerika Türkiyenin gelişmesine ket koyuyor. amerika gizli düşman. amerika iki yüzlü.

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title