Haberler

Zanzibar'daki Seçimler

ADDİS Tanzanya'ya bağlı özerk Zanzibar adasında genel seçimlerin şubat ayı içinde yenilenmesi bekleniyor.

ADDİS Tanzanya'ya bağlı özerk Zanzibar adasında genel seçimlerin şubat ayı içinde yenilenmesi bekleniyor.

Tanzanya'nın yanı sıra Zanzibar'da, geçen yılın ekim ayında yapılan parlamento ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinde kullanılan oy sayısının, kayıtlı seçmen sayısını geçmesi üzerine seçimler iptal edilmişti. Adanın cumhurbaşkanı ve 50 sandalyeli meclisi için yenilenecek seçimlerin, gelecek ay yapılabileceği belirtildi.

Seçimlerin yenilenecek olması nedeniyle Zanzibar'da siyasi atmosferin gergin olduğu ve seçimlerin Tanzanya seçimlerinden daha çekişmeli geçmesinin beklendiği de kaydedildi.

Seçimlerin yenilenmesi kararını Zanzibar'daki Sivil Birlik Cephesi (CUF)ise protesto ediyor.

CUF sözcülerinden İsmail Cussa, düzenlediği basın toplantısında, seçmenlerden yeni seçim kararını yok saymalarını istedi.

CUF'un cumhurbaşkanı adayı Muallim Seyf Şerif, 25 Ekim'de yapılan seçimleri kendisinin kazandığını ve Zanzibar Cumhurbaşkanı olarak yemin etmek istediğini açıklarken, adada 1977 yılından beri iktidarı elinde bulunduran seçimleri Chama Cha Mapinduzi(CCM Devrimci Parti) partisinden mevcut Cumhurbaşkanı Ali Muhammed Şahin, seçimler yenilene kadar adada meşru cumhurbaşkanın kendi olduğunu söyledi.

Şahin, "Muhalefetin yaptığı, seçim komisyonuna saygısızlıktır. İsteyen mahkemeye başvurabilir" şeklinde konuştu.

Zanzibar'da iktidar partisi CCM, muhalif CUF partisini başta Umman olmak üzere Arap ülkelerinden destek almakla suçluyor. Muhalif CUF ise iktidarın Tanzanya hükümetinin isteklerini gerçekleştirdiğini ve adanın geleceğini göz ardı ettiğini ileri sürüyor.

Kaynak: AA / Güncel

Muhammed Şahin Tanzanya Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title