Haberler

Zamlı Ekmeğin Vatandaşa Yıllık Faturası 8 Milyar Lira

Güncelleme:

Vatandaşın vazgeçilmezi ekmeğe gelen zamlar tartışılırken yapılan fiyat artışlarının tüketiciye yıllık faturasının 8 milyar lira olduğu ortaya çıktı.

Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Genel Başkanı İbrahim Yetkin, son dönemde ekmek fiyatlarındaki artışın tüketiciye yıllık faturasının 8 milyar lira olduğunu bildirdi. Yetkin, yazılı açıklamasında, Türkiye'deki fırınlarda günlük 90 milyon civarında ekmek üretildiğini, bu sayının yılda toplam 32 milyar 850 milyona ulaştığını ifade etti.

GÜNLÜK 21 MİLYON 750 BİN LİRA ARTTI

Son dönemde ekmek fiyatlarının ortalama yüzde 25-30 artırıldığına işaret eden Yetkin, "Günlük olarak üretilen 90 milyon ekmeğin 3 milyon adedi fırınlarda satılamadan kalmakta ve başka şekillerde tüketilmektedir. Standart bir ekmeğin fiyatına asgari yüzde 25 zam geldiğini kabul eder ve satılamayan ekmekten doğan zararı da hesaba katarsak, artışlardan önce 65 milyon 250 bin lira olan günlük ekmek satış hasılatının 87 milyon liraya çıktığı, yani günlük olarak 21 milyon 750 bin lira arttığı görülür" ifadelerini kullandı.

VATANDAŞA YILLIK FATURASI 8 MİLYAR LİRA

Yetkin, ekmek fiyatlarındaki artışın tüketiciye yıllık faturasının 8 milyar lira olduğunu belirtti.

Ekmeğe gelen zam ile buğday fiyatlarının artışı arasında doğrudan bir ilişki olması gerektiğine dikkati çeken Yetkin, şunları kaydetti:

"Oysa tıpkı sebze-meyve ve et olayında olduğu gibi üretici ile tüketici arasındaki zincir burada da kopmuştur. Tarlada üreten çiftçi ürününü her yıl ortalama enflasyon düzeyinin çok altında bir fiyattan satmakta, ancak bu ürün tüketiciye ulaştığında kar oranları katlanmaktadır. Geçen yıl tüm zamanların üretim rekorunu kıran ve 22 milyon tonun üzerine çıkan buğday üretimi nedeniyle hasat dönemi sonrasında fiyatlar ılımlı giderken yıl sonuna doğru, yani buğdayın üreticinin elinden çıkmasından sonra fiyatlarda yüzde 20 civarında bir artış olmuştur. Aynı durum un fiyatları açısından da geçerlidir. Ayrıca maya üretimi konusunda da belirli bir tekelleşme ve fiyat sıçraması söz konusudur. Bu gelişmeler sonucu un fiyatları son aylarda 55 lira iken 6 ay gibi kısa zamanda 65 liraya, maya fiyatları 2 ay öncesine kadar 35 lira iken bugün 45 liraya yükselmiştir."

Kaynak: Haberler.com / Ekonomi

Türkiye Ziraatçılar Derneği İbrahim Yetkin Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500

Yorumlar (29)

...:

Beğenip begenmemekte gerçekçi olun... Yıl 2002 aralık yani akp varken asgeri ücret 222 lira ekmek 200 gr 25 kuruş yani 300 gr ekmek 37.5 kuruş. O yıl 222 lirayla yani asgeri ücretle. 592 ekmek alınıyor. Bugün asgeri ücret 1300 300 gr ekmek çoğu yerde 90 ama ist da son zamla 1.25. 1.25 den hesap edersek 1040 ekmek eder... Yahu ekmeğe 2008 ile 2012 arası zam gelmediğinde neredeydiniz... 1500 lira maaş alan kuzenim 1400 e telefon aldım diyor... Sonra ağlıyor geçemiyorum diye. Ülkenin durumu bundan ibaret alım gücü arttı ama lüks tuketim de sıradan hale geldi..

60
17
yanıtYanıtla
ADAM:

bak canımın içi. geçmişte böyleydi hakkınızdır geçirin bize demek ancak senin gibi alçaklara laik bir şey. o okoltuğa ne için geldiler bunun için değilmi milleti rahatlatmak için çakmak için değil. ota boha para harcayan hükümet milletin ekmeğinden ne istiyo. senin örneklerine bakarsak 30 sene önce ekmek vardı.

yanıt5
yanıt44
:

@ADAM: HADİ LAN EŞEK SEVEN. 90 SENE MİLLETİN TÜM PARASINI HEYKELLERE HARCADINIZ, KENDİ YANDAŞLARINIZI ŞİŞİRDİNİZ. AKPDEN ÖNCE EKMEĞE ZAM OLMUYOR MUYDU GODİK. BIRAK BU AYAKLARI KAYBOL. İNADINA AK PARTİ. SİZİN DERDİNİZ MİLLET DEĞİL, AK PARTİYİ DEVİRMEK

yanıt1
yanıt1
...:

Sıkıntı şu ki hakaret etmek konusunda üstünüze ADAM tanımam. Yaşın kaç bilmiyorum ama herşey bir anda düzelmez... 1999 depreminde yardım niyetinde toplanan paralar memura maaş olarak ödendi bir gecede kaç banka battı sen biliyor musun alım gücü şu an asgeri ucrete ve memur maaşına göre en az yüzde 30 arttı. Emeklide beklenen kadar artmadi evet ama onda da artti. Hem alim gücü artmış hem de yatirimlar yapılmış. Peki her ikiside varken görevleri evet ki 2002 den oncekilerinde goreviydi yerine getirmisken senin derdin ne... Eksik olan ne

yanıt1
yanıt2
...:

Bir tane türk markası yok diyen arkadaş ben dahil kaç kişi vestel cep telefonu kullanıyor... Önce kendimize bakacaz.. Adama para kazandiracan ki dünya çapında olsun... Sadece iyi ürün üretmek yetmez onlara destek gerek biz tutturduk alman malı diye diye adamlar köşelik oldu...

yanıt0
yanıt0
...:

Hemen söylüyorum 2002 11 lira kuşbasi yani 222 liraya 20 kilo alirsin. . . Bugün 44 lira bile olsa ki değil 1300 lira ile 30 kilo alırsın. Bu da uydurma dersen yaz yillara göre et fiyatlari diye gor. . .

yanıt0
yanıt0
...:

Dur sana benzini de yazayim. 2002 süper benzin 1. 5 lira 222 lira ile 148 litre alirsin şimdi 4. 5 in altinda hadi diyelim 4. 5 1300 lira ile 288 litre alirsin daha vereyim mi sana rakam. . .

yanıt0
yanıt0
zamdan memnun:

ülkede satılacak birşeyler bulun satın , ekmek fiyatına düşsün köprü yol, iletişim gibi

3
8
yanıtYanıtla
Fahri Cimento AyanMobil-IOS:

Sizi kandiriyorlar Akp e gibi sahtekar partiye oy verirseniz gelir zam lar salak

2
9
yanıtYanıtla
Asabi:

Gezi zekalı ben esnafım asgari ücrete zam gelince maliyetim arttığı için zam yapmayacakmıyım siz dua edin asgari Ücret 1800 olmadı görürdünüz o zaman zaman babasını

yanıt1
yanıt8
Tüm 29 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title