Haberler

Yüz Binlerce İşçiyi İlgilendiren Taşeron Tasarısıyla İlgili Tüm Detaylar

Güncelleme:

Sözleşmeli kadroya alınacak taşeronlar, SSK'lı haklarına sahip olacak, yıllık zamları memur artışına göre belirlenecek, sosyal hakları ise sözleşmeli personel kapsamında.

Toplam 720 bin taşeron çalışanı ilgilendiren "Taşeronların özel sözleşmeli yapılması" projesinin detayları netleşmeye başladı. 3'er yıllık sözleşmeli yapılacak çalışanların zammı, memur sendikalarıyla yapılan toplu sözleşmeyle belirlenecek. Çalışanlar SSK'lı (4/A'lı) olacak, ancak memur sendikalarında örgütlenebilecekler. Sosyal haklarda ise sözleşmeli (4/B'li) personelin haklarından yararlanabilecekler. AK Parti grup yönetimi tarafından hazırlanan ekonomi bülteninde, taşeron çalışanların özel sözleşmeye alınmasının detaylarına yer verildi. Bültene göre, şu anda taşeron olarak çalışanlarla sözleşme yapılabilmesi için sadece yazılı ve/veya sözlü sınavda başarılı olmak ve devlet güvenliğine karşı suçlarla, anayasal düzene ilgili bir soruşturma veya kovuşturma geçirmemiş olmak yetmeyecek. Aynı zamanda çalışanın "dava açma dahil her türlü haklarından feragat etmesi" istenecek.

SIKINTILAR DOĞURABİLİR

Özel sözleşmeli yapılacak olan taşeron işçilere ilişkin haklar ve yükümlülükleri, Bakanlar Kurulu belirleyecek. Bu çalışanlar 4/A'lı, bir başka deyişle SSK'lı olacak.

Ancak işçi sendikaları taşeron çalışanlar arasında örgütlenemeyecek. Memur sendikaları kapsamında toplu sözleşme hakları olacak. Bültende taşeronların "devlet memuru kadrosuna alınmayacağı" net bir şekilde vurgulanırken, "Çalışanlar aynı özlük haklarıyla çalışmaya devam edecek, maaş ve özlük hakları taşeron firmalar yerine kamu tarafından yerine getirilecektir" denildi. Öte yandan Türk-İş Genel Mali Sekreteri Ramazan Ağar, "Bu insanların ne memur olduğu belli olacak, ne de işçi...Çalışma hayatına çok daha büyük bir sorunu getirmiş olacaklar" dedi.

FAZLA MESAİ VE HAKLAR

Buna göre, 1 Ocak 2016 tarihi itibariyle ihale sözleşmesine göre ödenmekte olan ücret ve diğer haklar esas alınacak. Taşeron çalışanlar, 4/B'li sözleşmeli personelin yararlandığı sosyal haklardan (aile ve yiyecek yardımı) aynen yararlanacaklar. Ancak ihale sözleşmesine göre, fazla mesai ücreti ve sosyal hakları varsa, bunlar dikkate alınmayacak. Yasal düzenlemeden sonra çalışanların 30 gün içinde idareye yazılı olarak başvurması gerekecek. 3 ay içinde idare başvuruyu inceleyecek ve gerekli tespitleri yapacak.

Tespiti izleyen 3 ay içinde Maliye Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı gerekli vizeyi verecek. Vize işlemi yapılanlar, bu süreyi izleyen iki ay içinde kendi idarelerince sınava tabi tutulacak. Yapılan sınavlarda başarılı olanlar da 1 ay içinde vize edilen pozisyonlara atanacaklar. (Kaynak:Hürriyet)

ÖZEL SEKTÖRDE ÇALIŞANLAR YARARALANAMAYACAK

Özel sektör şirketlerine ait iş yerlerinde çalışan taşeron işçiler ise bu kapsamda yer almıyor.

12 AY BOYUNCA KESİNTİSİZ ÇALIŞMA ŞARTI

Kamuda hem asıl işlerde hem de yardımcı işlerde çalışan yaklaşık 720 bin işçi bu haktan yararlanacak. 12 ay boyunca ve tam zamanlı olarak çalışanlar, özel sözleşmeli personel olarak istihdam edilecek, emekliliğe hak kazananlar ise bu durumdan yararlanamayacak.

65 YAŞ SINIRI

Kamu iş yerlerindeki taşeron işçilerinin, "özel sözleşmeli personel" olarak alınabilmesi için şu şartların tümünün sağlanmış olması aranacak: "Kurum ve iş açısından kapsamda bulunmak, tasarının TBMM'ye sevk edildiği tarih itibarıyla çalışıyor olmak, yaş hariç devlet memurluğuna atanmak için öngörülen genel şartları taşımak, emekli aylığı almaya hak kazanmamış olmak, 65 yaşını doldurmamış olmak.

HAKLARINA DAİR DAVA AÇMAMAYI TAAHÜT ETMEK

Haftalık çalışma saatinin tamamında idareye ait işlerde çalışıyor olmak, dava açma dahil her türlü haklarından feragat etmek.

YAZILI SINAV ŞARTI

Yapılacak yazılı veya sözlü sınavda başarılı olmak.

HAKKINDA DAVA VE SORUŞTURMA OLANLAR ALINMAYACAK

Devletin güvenliğine karşı suçlarla anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlarla ilgili olarak hakkında herhangi bir soruşturma veya kovuşturma bulunmamak."

ASIL İŞVEREN-ALT İŞVEREN İLİŞKİSİNİN KURULDUĞU İŞLER

Yapılacak yasal düzenlemeyle, Kamu İhale Kanunu ve diğer ilgili kanunlar kapsamında, asıl işveren-alt işveren ilişkisinin kurulduğu "personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alım sözleşmeleri kapsamındaki" asıl ve yardımcı işlerde, bir yıllık süreklilik arz eden hizmetlere ilişkin işlerde ve ihale dokümanında personel sayısının belirlendiği işlerde çalışanlar bu haktan istifade edecek.

GEÇİCİ İŞÇİLER YARARLANAMAYACAK

Söz konusu kapsam dışında kalan 3 veya 6 aylık bir çalışma dönemi için geçici işçi olarak çalıştırılan kişiler bu haktan faydalanamayacak.

YENİ SÖZLEŞME MODELİ İLE ÇALIŞACAKLAR

Özel sözleşmeli personel modeli, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ve diğer kanunların sözleşmeli personel çalıştırılmasına dair hükümlerine tabi olmaksızın alt işveren işçilerinin atamalarının yapılabilmesi ve bunlar aracılığıyla yürütülen hizmetlerin aynı şekilde sürdürülmesi amacıyla oluşturulan yeni bir sözleşmeli personel çalıştırma modeli olarak tanımlandı.

ÜCRETİ BAKANLAR KURULU BELİRLEYECEK

Bu modelde, bu kapsamdaki sözleşmeli personelin seçiminde aranacak şartlar ve uygulanacak sınav, ödenecek ücret, üç yılı geçmemek üzere yapılacak sözleşme süreleri, sözleşme usul ve esasları ile diğer hususlar Bakanlar Kurulu tarafından belirlenecek.

ÇALIŞMA SAHALARI

Çalıştırılacak personel, "özel sözleşmeli personel" unvanlı pozisyona atanacak. İhale hak edişlerinin ödendiği bütçe, teşkilat ve birimde istihdam edilecek.

Sözleşme dönemi 3'er yıllık periyotlar şeklinde düzenlenecek. Sosyal güvenlik yönünden 4/A'lı (SSK) olacak. Memur sendikaları kapsamında toplu sözleşme hakkı bulunacak.

DEVLET MEMURU OLMAYACAKLAR

Düzenlemeyle kamuya geçecek taşeron işçilerinin maaş veya özlük hakları yönünde bir farklılık olması beklenmiyor.

3 YILDA BİR SÖZLEŞME YENİLEME ŞARTI

Kadroya alındıktan sonra 3 yıl arayla sözleşmeler yenilecek. Bu kişiler devlet memuru kadrosuna alınmayacak, sadece özel sözleşmeli personel olarak istihdam edilecek.

MAAŞ TAŞERON YERİEN DEVLETTEN

Aynı işte ve aynı özlük haklarıyla çalışmaya devam edilecek, maaş ve özlük hakları taşeron firmalar yerine kamu kurumlarınca yerine getirilecek.

ALDIKLARI MAAŞ NEYSE O ÖDENECEK

Yapılacak düzenlemeye göre 1 Ocak itibarıyla ihale sözleşmesine göre ödenen ücret ve diğer mali haklar esas alınacak.

ESKİ MESAİ ÜCRETLERİ VE SOSYAL HAKLAR GİDECEK

4/B'li sözleşmeli personel, sosyal haklardan aynı şekilde yararlanmaya devam edecek, ihale sözleşmesine göre varsa fazla mesai ücretiyle sosyal hakları dikkate alınmayacak.

ÖZEL SINAV YAPILACAK

Kamuya geçişte kişinin mesleği ve kamu hizmetini yapabilmesi için her kurumun hizmet özelliğine göre sınav yapılacak.

Yasal düzenlemeden itibaren 30 gün içinde, çalışılan idareye yazılı başvurulacak, başvuru süresinin bitiminden itibaren 3 ay içinde idare başvuruyu inceleyecek ve şartları taşıyıp taşımadığını tespit edecek.

Bunu izleyen 3 ay içinde ise merkezi yönetim kapsamındaki kamu idarelerine atanacaklar için Maliye Bakanlığınca pozisyon ve isim vizesi, mahalli idarelerin şirketlerinde istihdam edilecekler için İçişleri Bakanlığınca isim vizesi yapılacak.

Vize işlemi yapılanların bu süreyi izleyen 2 ay içinde idarelerince yazılı veya sözlü sınava tabi tutulmaları, yapılan sınavlarda başarılı olanların 1 ayda vize edilen pozisyonlara atanması gerekecek.

BELEDİYE VE ÖZEL İDAREDEKİ İŞÇİLER

Belediye ve özel idarelerdeki taşeron işçiler için bu kurumların kuracağı şirketler aracılığıyla istihdam sağlanacak.

Halen mahalli idarelerde alt işveren işçisi olarak çalışanlar, mahalli idarelere ait şirketlerde işçi olarak istihdam edilecek.

Mahalli idarelerin mevcut şirketlerinde çalışanlar aynen çalışmaya devam edecek.

Sadece belediyeler ve il özel idareleriyle bağlı kuruluşlarında alt işveren bünyesinde istihdam edilen işçiler, mahalli idarelere ait şirketlerde özel sözleşmeli personel olarak istihdam edilecek.

Kaynak: Haberler.com / Ekonomi

AK Parti Memur Ekonomi Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500

Yorumlar (13)

pasamlt44:

beklenen açıklama geldi ''biz kadro demedik kablo dedik. ''

17
0
yanıtYanıtla
yıldırım:

İNŞALLAH BU PROBLEM ÇÖZÜLECEK. İNSANLIĞA YAKIŞMAYAN BİR DÜZENDİ. ÇOKTAN DEĞİŞME VAKTİ. GELMİŞTİ. TEŞEKKÜRLER BU PROBLEMİ ÇÖZENLERE

0
13
yanıtYanıtla
İŞÇİ:

Hiç bir şey değişmez. Seçim gelince taşeron işçilerde dahil bu millet yine koyun gibi gider oyunu bunlara verir.

7
2
yanıtYanıtla
asdas:

PART2 müdür isterse zaten taşeron firma elemanı değiştirmiyor, değiştiremiyor. sen aradan teşorunu çıkart, dava hakkı verme, amirin uşağı yap, geriye dönük sosyal haklardan mahrum bırak. gerek yok kamuya alınmaya (kadro değil adı kamu işin ince çizgisi burda) ben iyiyim arkadaş böyle taşeron kalayım en azından dava hakkım var.

8
1
yanıtYanıtla
kartal:

Sayın Başbakanımız , tüm taşeronları işe alsaydınız iyi olurdu. 1 Kasımdan sonra işe girdik şimdi işimizi kaybedeceğiz. Ak Partıye oy veren biri olarak yapılan düzenlemeyi beğenmedik. İşsiz kalırsak bir daha Ak Partiye oy vermeyi düşünmüyorum.

7
1
yanıtYanıtla
asdas:

PART 3 geriye dönük sosyal haklardan feragat ne demek?? bir kaç yıl önce alt iş veren (taşeron) işçisin yasal hakkını karşılamazsa üst iş veren (kurum ve kuruluşlar) işçinin maduriyetini gidermek zorundadır diye sanırım yargıtaydan karar çıktı. işçilerin kıdem tazminatı kurumlara bırakıldı. amaç bu tazminatlara çökmek mi??? o kadar işçinin tazminatlarını mı yakacaksınız. hırsızlar.

7
0
yanıtYanıtla
yuh olsun size ve bize:

tarafsız

4
2
yanıtYanıtla
ccc:

la bunlar tam bi şeytanla bide arkadan verelim bunu düzenleyenlere tam olsun.

3
3
yanıtYanıtla
asdas:

PART 1herşeyi anladım da 4/A lı görünüp 4/Bli gibi olmak ne arkadaş. bunun emekliliği de var (görebilirsek) sen sigortalı gibi çalıştırıp memur gibi emekli mi edeceksin. geriye dönük sosyal haklardan vazgeçmek ne demek???? tazminatlarımızı mı yakacaksınız!!!!dava hakkının olmaması ne demek milletin derdi hakkının olmaması değil miydi sen dava hakkını taşeronun elinden alırsan ne anlamı var bu işin. taşerın şirketler zaten işin adıydı. müdürün amirin iki dudağının arasındaydın.

5
0
yanıtYanıtla
kahraman ata:

Bu yapılacak olan kanun düzenleme kadro işlemi bu işi yapacak olan devlet yetkilisi şahıslar in vicdanı bu mevzu hakkında rahat ise ne diyelim biz işçiler olarak hesabınızı Allah a havale ettik.o en çabuk en adil en güzel en şiddetli hesap goren dir.o en güzel vekil dir. ben hakkımı koruyacak tek olan ALLAH CC ya havale ettim

4
1
yanıtYanıtla
Tüm 13 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title