Haberler

Yurtdışı Müteahhitlik Hizmetleri Ödül Töreni

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sistemin en büyük garantisinin millet olduğunu belirterek, "Çünkü milletimizin yüzde 50'den fazlasının desteğini almak demek, toplumun tamamını kucaklamaya talip olmak, bunun için gereken programa, plana, projeye, çoğulcu anlayışa sahip olmak demektir.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sistemin en büyük garantisinin millet olduğunu belirterek, "Çünkü milletimizin yüzde 50'den fazlasının desteğini almak demek, toplumun tamamını kucaklamaya talip olmak, bunun için gereken programa, plana, projeye, çoğulcu anlayışa sahip olmak demektir." dedi.

Erdoğan, Türkiye Müteahhitler Birliği tarafından Sheraton Otel'de düzenenlenen Yurtdışı Müteahhitlik Hizmetleri Ödül Töreni'nde yaptığı konuşmada, seçilmenin değil asıl seçmenin, iyi ile kötüyü ayıklamanın zor olduğunu söyledi.

Daha önce yapılan çalışmalar sonrasında seçilme yaşının 25 olarak belirlendiğini anımsatan Erdoğan, "Siz seçmeye 18 diyorsunuz, seçilmeye 30. Sonra biz bir mücadele verdik ve bunu 25'e indirdik. Hatırlayın, bir zamanlar bir lider, 'Ben istersem dört ayaklı merkebi Taksim Meydanı'na aday olarak koyar, seçtiririm.' diyordu. Bu ülke bunları yaşadı." ifadelerini kullandı.

Erdoğan, kalite ve bu kaliteyle birlikte dinamik ve güçlü bir parlementoyu, tecrübeyle bütünleştirmek suretiyle oluşturmanın hesabı içinde olduklarını vurguladı. Yeni yönetim sisteminin temel mantığının, güven ve istikrar olduğunun altını çizen Erdoğan, bunu garanti altına alacaklarını söyledi. Erdoğan, güven ve istikrar olmadan kalkınma olmayacağına dikkat çekerek şunları kaydetti:

"Seçimlerde milletimizden yetki alan cumhurbaşkanı ve Meclis 5 yıl süreyle ülkeyi yönetecektir. Bu zaten var, şu anda belediyeler biliyorsunuz 5 yılda bir... Aslında biz de 5 yılda birdik ama o zamanlar muhalefette olan bir grup, bunun 4 yıla indirilmesini söyledi. Biz de cumhurbaşkanlığı seçimi sağlıklı yapılsın diye bunu kabul ettik.

Şu anda 5 yıl olayı zaten sorun değil. Asıl, süreci verimli hale getirmek. Burada bir şeyi daha özellikle söylemek durumundayım. Türkiye'de gensorular adeta parlamentoyu yönetilemez hale getirmiş veyahut parlamentonun işlerini ortadan kaldırmıştır. Biliyor ki bu gensorudan ben netice alamayacağım ama buna rağmen işleri güçleri yok, gensoru üretiyorlar. Yani 330-340 üyen var. Senin orada 150 tane üyen var, kalkıyorsun gensoru veriyorsun. Hem gensoru verilen meşgul ediliyor hem gensoru verenler netice alamayacaklarını bildikleri halde... İnanın gensoru verenler, parlementoda oy kullanmak için bile bulunmuyor, bunları yaşadık. Gensoru verdin, niye burada değilsin? Bunları yaşadık. Şimdi bu gensoru mekanizması kalkıyor, güvenoyu mekanizması kalkıyor. Niye? 'Gerçek gensoru, gerçek güvenoyu kime aittir, millete aittir' diyoruz. Millet, huzuruna geldiği zaman gensoruyu da verir güven oylamasını da yapar ve der ki 'Başarılısın, devam', der ki 'Başarısızsın, haydi güle güle'. Olay, bu."

"Cumhurbaşkanı, Meclis ve yargı denetimine tabidir"

Erdoğan, cumhurbaşkanının yürütmeden sorumlu olacağını, Meclisin yasama görevini yerine getireceğini ve yargının da adaleti tesis edeceğini dile getirerek, "Demek ki herkesin görevi bellidir. Yürütmeden sorumlu olan cumhurbaşkanı, yasama organı 600 kişiyle görevini yapacak, yargı da kendine ait görevi yapacak. Üçü de aynen çalışmasına devam edecek. Böylece, herhangi bir gücün diğeri üzerinde tahakkümü olmayacak." değerlendirmesinde bulundu.

Sistem içinde milletin önemine değinen Erdoğan, "Bu sistemin en büyük garantisi millet. Çünkü milletimizin yüzde 50'den fazlasının desteğini almak demek, toplumun tamamını kucaklamaya talip olmak, bunun için gereken programa, plana, projeye, çoğulcu anlayışa sahip olmak demektir." diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ülkemizde kurucusu olduğum parti yaklaşık 10 yıldır hep yüzde 45'ler, sonunda 50 düzeyinde oy aldığı için sanıyorlar ki bu oranı elde etmek kolaydır. Kendi ailesindeki 10 kişiden 5'inin desteğini alamayacak olanların yüzde 50'lik oy oranını küçümsemesi, gerçekten çok ama çok trajikomiktir.

Bu ülkede, milletimizin yarısından fazlasının desteğini almak zorunda kalan cumhurbaşkanın gözü, daima halkın üzerinde olacaktır. Çünkü, 5 yıl çok çabuk geçer. Bir sonraki seçimde milletin karşısına çıktığında yine yüzde 50'den fazla oy almak zorundadır. Bunun için de halkın çok büyük bir bölümünün beklentilerini karşılamak, gönlünü kazanmak mecburiyeti vardır. Aynı şekilde eskiden sadece 'vatana ihanet' ile suçlanabilen cumhurbaşkanı, artık yaptığı her işte Meclis ve yargı denetimine tabidir. Yani, seçim gününe kadar da cumhurbaşkanı üzerinde sıkı bir denetim söz konusudur. Böyle bir cumhurbaşkanın, millete hizmet etmek dışında bir niyete kapılması, başka bir yola teşebbüs etmesi mümkün değildir. Adama değil ülkeyi dünyayı dar ederler, dar. Kolay kolay hareket edemezsin."

Yeni sitemin en büyük getirisinin 5 yıllık istikrar ortamının güvence altına alınması olduğunu vurgulayan Erdoğan, "Bu 5 yılı iyi değerlendirebilen bir cumhurbaşkanı gerçekten çok büyük projeleri hayata geçirebilir. Yok böyle olmaz, cumhurbaşkanı seçilen kişi milletin kendisine verdiği bu krediyi çarçur ederse öyle tekrar sandığa gittiğinde tarihe gömülür. Mesele bundan ibarettir, gerisi lafügüzaftır."

Erdoğan sözlerini, 2015-2016 yıllarında dünyanın en büyük uluslararası müteahhitlik firmaları listesinde yer alan firmaları tebrik ederek ve başarılarının devamını dileyerek bitirdi.

Notlar

Türkiye Müteahhitler Birliği tarafından geleneksel hale getirilen Yurtdışı Müteahhitlik Hizmetleri Ödül Töreni'ne Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, müteahhitlik hizmeti veren çok sayıda firmanın yöneticileri ve Ankara'da görevli bazı büyükelçiler de katıldı.

Dünyada ilk 250 arasına girme başarısı gösteren firmaların yöneticileri, ödüllerini Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın elinden aldı.

Törenin ardından, Müteahhitler Birliği tarafından konuklar onuruna öğle yemeği verildi.

(Bitti)

Kaynak: AA / Güncel

Recep Tayyip Erdoğan Sheraton Otel Türkiye Taksim Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title