Haberler

Yurt Genelinde Kar Manzaraları

Yağan kar yurt genelinde yüzleri güldürdü.

Yetkili olduğu ve kayısı ağaçlarının çiçek açtığı Kayseri’de dün geceden beri aralıklarla yağan kar, vatandaşların yüzünü güldürdü. Kar ve yağmurun bereketli olduğunu söyleyen vatandaşlar, kar yağışının özellikle çiftçiler açısından önem taşıdığını kaydetti. Meteoroloji Bölge Müdürlüğü yetkilileri, kar yağışının bu akşamdan itibaren etkisini yitirmesinin tahmin edildiğini, hava sıcaklığının ise sıfırın altında 5 ila 6 dereceye kadar düşmesinin beklendiğini bildirdi.

Erzurum’da iki gün önce başlayan kar yağışı gece geç saatlerde etkisini artırmasıyla Erzurumlular sabaha beyaz örtüyle uyandı. Mart ayında sıcaklıklar mevsim normallerinin üstünde seyrederken, ani gelen kar vatandaşları şaşırttı. 2 gün önce başlayan kar yağışına hazırlıksız yakalanan Erzurumlular, şehirlerinin bir kar şehri olduğunu belirtirken, “Erzurum’da kar yağması için kış aylarının olmasına gerek yok yazın bile kar yağabilir” dediler. Öte yandan kar yağmasıyla harekete geçen karayolları ve belediye ekipleri tüm hızıyla kar temizleme çalışmalarına devam ediyor.

Bolu Dağı’nda sabah saatlerinde başlayan ve etkisini arttıran kar yağışı tipi şeklinde devam ediyor. D-100 karayolu ve TEM Otoyolu’nun Bolu Dağı Tüneli kesiminde tipi şeklinde yağan kar yağışı ulaşımı olumsuz etkiliyor. Kar yağışı zemine etkili olurken, karayolları ekipleri tuzlama çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. D-100 karayolunda Seymenler ve Karanlıkdere mevkilerinde kar yağışı ile birlikte sis etkili oluyor. Bolu Düzce il sınırında yoğun şekilde devam eden kar yağışının gün boyu devam etmesi bekleniyor.

Yozgat’ta dün akşam başlayan kar yağışı aralıklarla sürüyor. Yozgat’ta dün akşam başlayan kar yağışı aralıklarla sürerken, gece yaşanan don olayı, çiçek açmış meyve ağaçlarına zarar verdi. Son yılların en kurak mevsimini geçiren Yozgat’ta kar yağışı mart ayında gerçekleşti. Kar yağışına sevinen vatandaşlardan Özkan Yılmaz,” Bu yıl çok kurak bir kış mevsimi geçiriyoruz. Karın yağmasına sevindik ancak, havaların sıcak geçmesinden dolayı erken çiçek açan meyve ağaçları zarar gördü” dedi.

Samsun'un Asarcık ilçesi sabah saat 06.00 itibarıyla lapa lapa yağan kar ile beyaza büründü. Sabah uyandıklarında her tarafın bembeyaz olduğunu gören vatandaşlar şaşırırken, kar yağışı en çok çocukları mutlu etti. Okula gitmek için evlerinden çıkan çocuklar arkadaşlarıyla kartopu oynadı. Çiçek açan meyveler ise don tehlikesi ile karşı karşıya.

Vatandaşlar ilk defa 13 Mart'ta kar yağdığını belirterek, "Bahar gelmesiyle birlikte meyve ağaçları çiçek açmıştı. Kar yağışı dolayısıyla ağaçlardaki çiçekler karla kaplandı. İnşallah don olmaz ve çiçekler zarar görmez" dediler.

Kırıkkale’de birkaç gündür devam eden sağanak yağmurun ardından beklenen kar yağışı sabah saatlerinde başladı. Bir anda bastıran kar yağışı kentte kartpostallık manzaralara yol açtı. Mart ayının ortasında yağan kar, park ve bahçelerde renkli görüntülerin oluşmasını sağladı. Park ve bahçelerde bulunan ağaçların üzerine yağan kar, kartpostallık görüntüler oluşturdu. Caddelerde park halinde bulunan otomobiller ise karla kaplandı. Kar yağışına sevinen vatandaşlar cep telefonları ile yağış anını kaydettiler. Kar yağışını bereket olarak nitelendiren bir vatandaş, yağıştan dolayı sevindiğini ve kuraklığın giderilmesi açısından da güzel bir olay olduğunu söyledi.

Bitlis’te Mart karı alçak kesimlerde ise etkili oluyor. Bitlis 2012 ve 2013 yıllarında Türkiye’nin en şiddetli kışını yaşarken, bu yıl ise o kıştan eser olmaması halk tarafından sevinçle karşılanırken, kuraklık olması ihtimali ise de düşündürüyor. Mart ayının ortalarında Bitlis’te karla karışık başlayan yağmur sonrada lapa lapa kara dönüştü. Yaklaşık bir saat süren kar yağışı kendi tamamen beyaza bürürken, yetkililer sürücüler havaların iyi gitmelerine aldanmaması konusunda uyarılarda bulundular. Aniden yağan kar nedeniyle arabalarını temizleyen vatandaşlar ise, “Mart Kapıdan Baktırır Kazma Kürek Yaktırır” dediler.

Konya’da kısa süreli etkili olan kar yağışı çatı ve araçları beyaza bürüdü.

Öğle saatlerinde başlayan ve yaklaşık 3 saat çeşitli aralıklarla yağan kar, uzun bir aradan sonra Konya’da kendini gösterdi. Çiçek açan ağaçlar beyaz örtüyle kaplanırken yağışa hazırlıksız yakalananlar ıslanmaktan kurtulamadı. Kar yağışının başlamasıyla semt pazarlarındaki hareketlilik sona erdi. Alışverişe gelenler yağışla birlikte pazar yerlerinden ayrıldı. Bu yıl istenilen oranda yağış olmadığını hatırlatan vatandaşlar, Mart ayında yağan karı ‘Bereket’ olarak değerlendirdi.

ALPARSLAN ÖTÜKEN, E.MEHMET YILMAZ, BÜLENT VELİOĞLU,MURAT ÇELİK B., ÖMER ERTUĞRUL, MUAMMER AY, VELİ YILMAZ, VAHİT OLCAY, H.İBRAHİM PARLAK

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Yozgat Yağan Bolu Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title