Haberler

Yurt Dışında Cumhurbaşkanlığı Seçimi

Türkiye’nin Berlin Büyükelçisi Karslıoğlu: ‘’Oyumuzu verdik.

Türkiye'nin Berlin Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu, Berlin Olimpiyat Stadı'nda oyunu kullandı.

Karslıoğlu, oyunu kullandıktan sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, yurt dışında yaşayanlara oy kullanma olanağı verilmesinin demokrasi  iyi bir sinyal olduğunu belirterek, bunun olumlu olarak algılanması gerektiğini söyledi.

Yurt dışında yaşayanların seçme hakkı verilmesinden dolayı mutlu olduğunu vurgulayan Karslıoğlu,  "Biz de oyumuzu verdik. Hayırlı olsun vatanımıza milletimize, bütün toplumumuza. İnşallah huzur için iyi bir sonuç çıkar" dedi.

Yurt dışında oy kullanıyor olmanın kendisini heyecanlandırdığını anlatan Karslııoğlu, "Bu konuya ilgi duyan ve kendisini bu görevi yapmakla sorumlu hisseden insanlarımız için bir imkan oluyor. Vermeyenler de o yönde tercih kullanmış oluyor. Bu da demokrasinin bir kuralı" diye konuştu.

Gazetecilerin, seçimlere ilginin nasıl olduğunu sorması üzerine Karslıoğlu, beklenildiği gibi yurt dışında katılımın daha az olduğunu belirterek, seçimlerin yaz döneminde yapılması ve gümrük kapılarında oy kullanma imkanının olmasının buna sebep olarak gösterilebileceğini bildirdi.

Basın mensuplarının neden oy kullanılan salonlara sokulmadığının sorulması üzerine Karslıoğlu, şöyle konuştu:

"Kanuna göre bunu yapıyoruz. Çünkü Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) bu konuda bir kararı var. Kararı da sadece yüksek hakimler almıyor. İçinde parti temsilcileri de var. Üç partinin temsilcisi de var. Oy birliği ile alınıyor. Oradan gelen talimata göre arkadaşlar uyguluyorlar. Dolayısıyla büyükelçiliğimizin veya başkonsolosluğumuzun takdir yetkisi yok. Bize verilen talimatı uyguluyoruz."

Bu konuda bir itiraz varsa YSK'ya yapılması gerektiğini hatırlatan Karslıoğlu,  "Yurt dışında seçimlerde hassas olmamız gerekiyor. İnsanlarımızın rahatsız olmaması için" şeklinde konuştu.

Vatandaşlar seçim heye yaşıyor

Cumhurbaşkanlığı seçimi için seçim merkezlerine oy kullanmaya gelen vatandaşlar, ilk kez yurt dışında oy kullanmanın heyecanını yaşıyor. Frankfurt'taki Fraport Arena Spor Salonu'na gelenler, kimlik kontrollerinin ardından oylarını kullanıyorlar.

Oy kullandıktan sonra gazetecilere açıklama yapan Frankfurt Başkonsolusu Ufuk Ekici de ilk gün olması sebebiyle heyecanlı olduğunu, kendi görev bölgesindeki 3 farklı eyaletten 190 bin civarında seçmen bulunduğunu kaydetti.

Oyunu Fraport Arena Salonu'nda oy kullanan Sefer İdrisoğlu, yurt dışında oy kullanmanın büyük bir fırsat olduğunu ve herkesin bu fırsatı değerlendirmek isteyeceğini ifade ederek, "Sayın Başbakanımıza oy verdik. Çünkü Başbakanımız 12 yıldır ülkemize hizmetler verdi" dedi.

Tuba Temizsoy ise ilk defa oy kullandığını belirterek, bundan dolayı kendisini ilk defa tam bir Türk vatandaşı gibi hissetmeye başladığını söyledi.

Yurt dışında yaşayanların Türkiye politikasına katkı sağlaması gerektiğini dile getiren Temizsoy, "Bizim de Türkiye politikasına bir etkimiz oldu. Kendimizi bir yere bağlı hissediyoruz. Türkiye'ye gittiğimizde oy veremiyorduk, burada zaten oy veremiyorduk ortada kalıyorduk. Şimdi oyumuzu verdik mutluyuz" ifadelerini kullandı.

Yurt dışında yaşayan vatandaşların ilk kez oy kullanıyor olmasının önemli olduğunu vurgulayan Ekici, sonucun Türkiye için hayırlı olmasını diledi.

"İlk kez oy kullanabilmek çok güzel bir duygu"

Hannover'deki 182 bin 494 kayıtlı seçmen de fuar alanında kurulan 66 sandıkta oylarını kullanıyor. Aşağı Saksonya eyaleti ile Hamburg, Bremen eyaletlerinden Hannover'e gelen vatandaşlar, randevu saatinde içeri girerek oy veriyorlar.

Burada oy kullanan vatandaşlardan Mahmut Ayyıldız, "Çok rahat ve mutluluk içerisinde oyumuzu kullanmış bulunuyoruz. İlk kez oy kullanabilmek çok güzel bir duygu" dedi.

Vatandaşlık görevini yerine getirdiğini belirten Bremen'de yaşayan Celal Alpan ise oy kullanabildiği için çok sevinçli olduğunu belirterek, bu imkanı sağlayan yetkililere teşekkür etti.

İbrahim Akbal da Almanya'da yapılan ilk seçimin heyecanını yaşadıklarını belirterek, katılımın yoğun olmasını dilediğini belirtti.

Hamburg'tan gelen Hacı Bayram ise "Almanya'da ilk kez demokrasi hakkımızı kullanmanın sevinci ve heyecanı içerisindeyim. Vatanıma hayırlı olmasını diliyorum" ifadelerini kullandı.

Bremen'de ikamet eden Abdullah Eşitoğlu  "İlk kez oy kullanıyoruz. Seçimlerden dolayı umarım bizler  de artık söz sahibi oluruz" dedi.

Randevularda karışıklık iddiası

Münih'teki fuar merkezinde kurulan 63 sandıkta ise 174 bin seçmenin oy kullanacağı kaydedildi. Bazı vatandaşlar randevu saatinde oylarını kullanırken, bazıları ise randevu sisteminden kaynaklanan sorunlar nedeniyle oy veremedi.

40 yıldır Münih'te yaşayan ve 39 yıldır eşiyle aynı adreste ikamet eden Hüseyin Ali Canbaz, kendisinin Münih'te oy kullandığını ancak eşine 400 kilometre uzaktaki Frankfurt'taki seçim merkezinde randevu verildiğini söyledi.

Oy kullanmak istediklerini ancak zor durumda kaldıklarını dile getiren Canbaz, "Eşimi Frankfurt'a kadar götürüp getiremem. O nedenle eşim oy kullanamayacak" dedi.

Trabzonlu Cemil Koruyucu ise daha önce YSK'dan bugüne randevu aldıklarını gösteren bilgisayar çıktısı ile oy kullanmaya geldiklerini ancak seçim görevlilerinin, kendilerini randevularının yarın olduğunu söyleyerek geri çevirdiğini aktardı.

Randevu tarihlerinin çok karışık olduğunu dile getiren Koruyucu, "Bugün oy kullanamadan geri döneceğiz, yarın da tekrar geleceğiz. Konsolosluk yetkilileriyle görüştük onların elinden gelen bir şey yok. Tüm iş Yüksek Seçim Kurulu'nda bitiyormuş" ifadelerini kullandı.

Münih'te yaşayan Mahir Zeytinoğlu da elinde bugüne ait randevu tarihine ait çıktı olmasına rağmen randevusunun pazar gününe ertelendiğini öğrendiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Bu nasıl iş anlamadım. Bizimle dalga mı geçiyorlar. Eşim ve kızım bugün kullandı ben pazar günü kullanacağım. Ben iş adamıyım bugüne özellikle randevu aldım ki oyumu kullanabileyim. Bu işin sorumlusu kim? vatandaş mağdur olmuş olmamış bunu kim düşünüyor. Anayasal hakkımızı 50 yıl sonra ilk kez kullanalım dedik onda da bir sürü karmaşa. Yinede seçimler ülkemize hayırlı olsun'.'

Münih Başkonsolosu Hidayet Eriş ise randevu sisteminden kaynaklanan ciddi sorunlar olduğunu  ve bu konuda çok şikayet aldıklarını ifade etti. Aynı şikayetlerin Avustralya'nın Sydney kentinde dahi olduğunu öğrendiklerini ifade eden Eriş, bu sorunun gün boyunca artmasından endişe duyduğunu söyledi. - Berlin

Kaynak: AA / Güncel

Hüseyin Avni Karslıoğlu Yüksek Seçim Kurulu Türkiye Berlin Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title