Haberler

Yulafta kuraklığa karşı "Arslanbey" -

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi'nde (KSÜ), erkenciliği sayesinde kuraklıktan kaçan ve diğer çeşitlere oranla iki kat ürün elde edilen yulaf çeşidi geliştirildi.

İZZET MAZI - Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi'nde (KSÜ), erkenciliği sayesinde kuraklıktan kaçan ve diğer çeşitlere oranla iki kat ürün elde edilen yulaf çeşidi geliştirildi.

Serin iklim tahılları içerisinde yüksek yağ içeriği ve protein oranı bakımından öne çıkan yulaf, son yıllarda sağlıklı yaşam diyetleri arasında yerini aldı.

KSÜ Ziraat Fakültesi'nde geliştirilen ve "Arslanbey" ismi verilen yulaf çeşidi, erkencilik özelliği sayesinde kuraklıktan kaçıyor.

Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ziya Dumlupınar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son iki yılda tescilli yulaf çeşidinde artış gözlendiğini söyledi.

Türkiye'de işlenen yulaf çeşidinin birçoğunun ithal edildiğini belirten Dumlupınar, bu nedenle ziraat fakülteleri, araştırma enstitüleri ve özel tohumculuk firmalarının araştırmalarına yöneldiğini ifade etti.

Bu sayede 3 olan çeşit sayısının 9'a yükseldiğine işaret eden Dumlupınar, bunlardan 7'sine de üretim izni verildiğini aktardı.

Türkiye'de yulafın ekilmemesinin en büyük sebebin bölgeye adapte olmuş yeterli çeşit bulunmamasından kaynaklandığını savunan Dumlupınar, "Yürüttüğümüz çalışma sonucu erkenciliği sayesinde kuraklıktan kaçan bir çeşit geliştirdik. Buna da Maraş mücadelesinde ismi öne çıkan Arslanbey Toğuzatan'ın ismini verdik" dedi.

Elde ettikleri çeşidin, diğer çeşitlere oranla iki kat ürün verdiğini anlatan Dumlupınar, şöyle devam etti:

"Kahramanmaraş ve Adana bölgesinde 2013-2014 yılında yağmura bağımlı (sulama yapılmaksızın) yürütülen denemeler sonucunda, diğer çeşitler kuraklıktan etkilenip dönüme 100-250 kilogram verirken, Arslanbey 400 kilogram verdi. Bu özelliği sayesinde Arslanbey'in ülkemiz tarım alanlarından yazlık kuşakta veya kışlık bölgelerde yaz ekimlerinde önemli miktarda ekim alanı bulacağını düşünüyoruz."

- 20 gün erkenci

Dumlupınar, yaklaşık 20 gün kadar erkenci olan Arslanbey çeşidinin, bu sayede kuraklıktan kaçtığını, bunun yanı sıra ikinci ürün tarım yapılacak yerlerde müsait zaman bıraktığını ifade etti.

Çiftçiler için bu sürenin çok önemli olduğunu vurgulayan Dumlupınar, "Bizim çeşidimizi diğerlerinden ayıran özellik, erkenci olması ve kuraktan etkilenmeden verim potansiyelini fazla düşürmemesidir" diye konuştu.

Dumlupınar, Arslanbey çeşidinde yatma ve dane dökme sorunları yaşanmadığını, sulanması halinde ise verimin artığını sözlerine ekledi.

Muhabir: İzzet Mazi

Yayınlayan: Ahmet Caner Baysal

röportaj

detay görtüler

Kaynak: AA / Güncel

Sütçü İmam Üniversitesi Dumlupınar Arslanbey Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title