Haberler

Yüksekova'da Ailelerle 'Psiko Sosyal Destek' Çalışması

HAKKARİ Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü, 78 gün sokağa çıkma yasağının uygulandığı Yüksekova İlçesi ile buradan Hakkari'ye göç eden ailelerle 'psiko sosyal destek çalışması' yapıyor.

HAKKARİ Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü, 78 gün sokağa çıkma yasağının uygulandığı Yüksekova İlçesi ile buradan Hakkari'ye göç eden ailelerle 'psiko sosyal destek çalışması' yapıyor. Ailelerin ihtiyaçlarını tespit edildiği çalışmada, önemli verilere de ulaşıldı. Yapılan çalışmalarda Yüksekova'da 8 bin 500 aile arasında olaylar sonrası 331 çocuğun okula gitmediği tespit edildi.

Yüksekova İlçesi'nde hendeklerin kapatılması ve barikatların kaldırılması için 13 Mart'ta sokağa çıkma yasağı ilan edilerek operasyonlar başlatıldı. 78 gün süren sokağa çıkma yasağında sürdürülen operasyonlar sırasında birçok ev kullanılamaz hale geldi. 30 Mayıs'ta kısmi olarak kaldırılan ve halen saat 23.00 ile 06.00 arasında sokağa çıkma yasağının uygulandığı ilçede birçok ev kullanılamaz hale geldi. Hakkari Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü de ailelerin ihtiyaçlarının belirlenmesi için Yüksekova İlçesi'nde ve sokağa çıkma yasağının ilan edilmesinden sonra Hakkari'ye göç eden ailerle birebir görüşüp psiko sosyal destek çalışması yaptı. Hakkari Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Mehmet Akif Bildirici, bu kapsamda 52 bin kişiye ulaştıklarını söyledi. Hakkari'de bin 334, Yüksekova İlçesi'nde de 8 bin 500 aile ile ihtiyaçların analizinin yapılması için 32 soruluk psiko destek çalışması yaptıklarını anlatan Bildirici, "Bunların arasında yüzde 62'si evinin kullanılabilir durumda olduğunu, yüzde 20'si evlerinin kullanılamaz durumda olduğunu, yüzde 18'i ise evinin hasarlı olduğunu söyledi" dedi.

Hakkari'ye göç eden bin 334 aileye ulaştıklarını anlatan Bildirici, bunlardan 802 aileye sosyal ekonomik destekte bulunduklarını söyledi. Yüksekova'da sokağa çıkma yasağının sona ermesinin ardından da ekiplerle birlikte alan taraması yaptıklarını söyleyen Bildirici, özellikle olayların yoğun olarak yaşandığı Güngör, Cumhuriyet ve Orman Mahallerinde daha sonrada Yeni Mahalle, Dize, Yeşildere, İpek, Esentepe, Esenyurt, Eski Kışla ve Mezarlık Mahallelerinde ev ziyaretleri yaptıklarını belirtti. Amaçlarının olaylardan sonra ihtiyaç tespitlerinin yapılması olduğunu anlatan Bildirici, 20 Haziran'da çalışmalara başladıklarını ifade etti. Bildirici, "Bugün itibariyle Yüksekova'da ulaştığımız aile sayısı 8 bin 141, yani buda 50-52 bin nüfusa tekabül ediyor. Yüksekova'nın 3'te 2'sine fazla bir nüfusa biz ulaşmış bulunmaktayız. Bu çalışmada ailelerin ne tür ihtiyaçları var? Bunları tespit edip ona göre çalışmalarımızı yaptık. Bin 442 ailemize 1 milyon 905 bin 54 TL sosyal ekonomik destekte bulunduk. Yine bu bin 442 aileden 198 aileye bir yıl süresiz eğitime devam eden çocuklarına desteklenmek suretiyle ailelerimize sosyal ekonomik destek katkımız olacaktır" diye konuştu.

Yaptıkları çalışmalarda 569 ailenin sağlık problemlerinin olduğunu tespit ettiklerini anlatan Bildirici, hamile kadınların problemlerinin çözülmesi için sağlık kuruluşlarına gönderilmelerini sağladıklarını söyledi. Yine 164 ailede 65 yaş üstü bireyin olduğunu tespit ettiklerini söyleyen Bildirici, "Bu bireylerin 2022 maaşı yasası kapsamında olmadıklarını gördük. Onlara da gerekli danışmanlık hizmetini vererek 2022 maaşından yararlanmalarını sağladık. Evinde 69 engellisi olan aileyi tespit ettik. Bugüne kadar engelliler ilgili herhangi bir işlem yapmadıklarını gördük. Onlarla ilgili yine gerekli çalışmaları yaptık. O ailelerden 119 kişiye biz geçen ay itibarıyla evde bakım ücretini vermeye başladık" dedi.

YÜZDE 92'Sİ GÖÇ ETTİ

Yapılan çalışmalar kapsamında 'olaylar sırasında göç ettiniz mi? sorusuna da ailelerin yüzde 92'si olaylar esnasında Yüksekova'dan göç ettiklerini söyledi. Yüzde 8'lik bir kısmı da Yüksekova'da kaldığını ve genelde Yeni Mahalle ve Esenyurt mahallerinde akrabalarının yanında ve kirada kaldıklarını belirtildi. Ailelere 'göç esnasında ve göçten sonra herhangi bir yerden sosyal ekonomik destek aldınız mı?' sorusuna da ailelerin yüzde 45'i sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfından kira yardımı ve gıda yardımı aldıklarını söyledi. Bu ailelerden yüzde 16'sı da Aile ve Sosyal Politiklar İl Müdürlüğünden sosyal ekonomik destek aldıklarını, yüzde 2'lik bir oranında yine evde bakım ücreti aldıklarını söyledi. Ailelerin yüzde 15'i de belediyeden gıda yardımı aldıklarını söyledi. Bildirici, "Ailelerin almış oldukları sosyal ve ekonomik desteği göz önünde bulundurursak ailelerin yüzde 65'e yakını Sosyal Yardımlaşma Vakfı, Aile Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü tarafından desteklenerek, kira ve gıda yardımı, sosyal, ekonomik destek yardımından yararlandığı görülmektedir" diye konuştu.

Bildirici, "Bu ailelerle yapılan görüşmelerde ev durumlarını sorguladık. Ailelere 'Nerede kalıyorsunuz, olaylar esnasında nerede kaldınız, kirada mı kaldınız ne yaptınız, nereye gittiniz? sorusunu sorduk. Yüksekova'da ailelerin yüzde 62'si şu anda kendi evinde kaldığını, yüzde 29'uda kendi evinin olmadığını kirada kaldığını, yüzde 9'da yakınların ait akrabaların ait evde kaldıklarını beyan etmişlerdir. Ev durumlarını sorduklarımız da ailelerin yüzde 62'si şunu gözden kaçırmamk lazım, olayların yoğun olduğu Güngör, Cumhuriyet ve Eski Kışla mahallelerde ulaşamadığımız aile sayısı da bulunmaktadır. Bunla birlikte ailelerin yüzde 62'si demiş ki benim evim kullanılabilir durumda yüzde 20'side demiş ki kullanılmaz yüzde 18'de demiş ki benim evim hasarlı"diye konuştu.

331 OKULA DEVAM ETMİYOR

Yapılan psiko destek çalışmasında çocuklarla ilgili çok önemli bilgilere de ulaşıldı. Ekiplerin yaptığı saha çalışmasında 331 çocuğun okula devam etmediği görüldü. Bunun kendileri için çok önemli bir çalışma olduğu söyleyen Bildirici, "Biz ikinci tur çalışmalarımızda inşallah bu okulu terk eden öğrenciler üzerine yoğunlaşacağız. Çocuklar okulu neden terk etti bulgusuna da ulaştık. Bu bulgularda, çocukların yüzde 41'i yani 122 çocuk bu olaylardan dolayı okulu bıraktığını, 91 çocuğumuzun da yani yüzde 30'a yakın bir çocuğumuzda maddi imkansızlıklar yüzünden okulu terk ettiklerini bize beyan ettiler. Biz bundan sonraki çalışmalarımızı da bu yüzde 30'a yoğunlaşacağız. Maddi imkansızlıklardan dolayı okulu terk etmiş çocuklarımızı desteklemek suretiyle tekrar eğitimle kazandıracağız" diye konuştu.

- Hakkari

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Yüksekova Yeşildere Esenyurt Hakkari Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title