Haberler

Vanlı Mucitler, Yüksek Doğalgaz Faturasını Düşüren Cihaz Geliştirdi

Güncelleme:

Van'da kafa kafaya veren iki arkadaş, piknik tüpünün kombiye yerleştirilmesiyle çalışan cihazla ısınma masrafını azalttıklarını savundu.

Van'da, yüksek doğalgaz faturalarının önüne geçebilmek için ısınma masrafını yüzde 80 düşürdüğü iddia edilen cihaz üretildi.

ISINMA MASRAFLARINI AZALTTI

İpekyolu ilçesi Hafiziye Mahallesinde yaşayan Ercan Yıldız ile Elektrik ve Elektronik Mühendisi Yusuf Şeker, piknik tüpünün kombiye yerleştirilmesiyle çalışan cihazla ısınma masrafını azalttı. Elektrik ve Elektronik Mühendisi Yusuf Şeker, AA muhabirine, yaptıkları cihazla yakıtta tasarruf sağladıklarını söyledi.

"İKİ SİSTEMİ TAMAMEN DEĞİŞTİRDİK"

Kombi de bazı değişiklikler yaptıklarını ifade eden Şeker, şöyle dedi: "Kombide iki değişiklik yaptık. Bunlardan biri yanma haznesi olan cehennemlik diğeri ise soğuk suyu alıp sıcak suya çeviren ısı transferi yapan özel tasarım eşanjörde yapıldı. Bu iki sistem tamamen değişti. Özel tasarım sayesinde doğalgaz tüketimini yüzde 80 azaltarak, sistemi geliştirdik. Kombi üzerinde yaptığımız değişikliklerle yeni bir ısınma sistemi bulduk."

"4 AYLIK UĞRAŞ SONUCU ORTAYA ÇIKTI"

Ercan Yıldız da Van'da kış mevsimin sert geçtiğini, doğalgaz kullanarak ısındıklarını bunun da ciddi bir maliyet oluşturduğunu anlattı. Doğalgaza geçmeden önce kömürle ısınma süresinin yüksek olduğunu, doğalgaza geçildikten sonra ısınma masraflarının arttığını dile getiren Yıldız, kentteki evlerin en küçüğünün 2+1 olarak inşa edildiğini, bu büyüklükteki bir dairenin aylık ısınması maliyetinin 400-500 lirayı bulduğunu ifade etti. Yıldız, "Bütçemiz olumsuz etkilenince buna çözüm bulmaya karar verdik. Mühendis bir arkadaşımla 4 aylık uğraş sonucu böyle bir sistem ortaya çıkardık" dedi.

Yaptıkları cihazın, küçük kombi ya da şofben içine yerleştirildiğini ve bir evin ayda sadece 3-4 piknik tüpüyle ısındığını kaydeden Yıldız, buldukları ısınma sistemini birçok testten de geçirdiklerini söyledi.

"SİSTEM ÜLKE EKONOMİSİNE KATKI SUNAR"

Sistemin çok rahat ve güvenli olduğunu, geliştirilmesi halinde ülke ekonomisine de katkı sağlayacağını ifade eden Yıldız, şöyle devam etti: "Mühendis arkadaşlarımız da güvenlik kontrol testleri yaptı. Yani doğalgazda ne kadar tehlike varsa bu sistemde ondan daha düşük bir tehlike var. Cihazın maliyeti aslında çok düşük. Bunun için bir evde kombi veya şofben olması yeterli. Bu çok büyük bir cihaz değil. Bu parça kombi ya da şofbenin içine yerleştiriyor. Parçanın patenti de mühendis arkadaşıma ait. Az parayla iyi ısınmak için aylarca uğraştık. Son bir aydır da bunu sürekli test ediyoruz."


Kaynak: AA / Ekonomi

ercan yıldız İpekyolu Yerel Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli? Ali Konak kimdir? AK Parti Konya- Yunak Belediye Başkan adayı Ali Konak kaç yaşında, nereli? Serdar Köksal kimdir? Zafer Partisi Erzurum Tortum Belediye Başkan Adayı Serdar Köksal kaç yaşında, nereli?
500

Yorumlar (250)

mesut:

ne gerek var doğuda elektrik bedava al klimayı aç sonuna kadar diğerleri gibi faturayı biz öderiz

42
42
yanıtYanıtla
serdar:

ne güzel bakın pkk itleri bu adamlar gibi çalışsanız zaten devlet size dahada önem verir ama pkk olursanız kelleiz kesilir

19
47
yanıtYanıtla
Ukab:

Van terörle değil böyle haberlerle gündem olmali

36
4
yanıtYanıtla
tt:

vatana millete böyle hayırlı olabilmek önemli işte

34
5
yanıtYanıtla
sisli:

elektik beleş olursa maliyet otomatikmen düşer tabiki.

29
9
yanıtYanıtla
Ankaralı:

Tayyip kadar başınıza taş düşsün.rahatı bulunca azdınız tabi nankörler

15
23
yanıtYanıtla
meraklı melahat:

Kaçak elektriğin mucidi de kürtlerdi değilmi ??

19
17
yanıtYanıtla
Yeliz:

Kürtler yapmışsa biz kabul etmeyiz yakında der mhp.

23
13
yanıtYanıtla
güdüllü:

Vanda elektrik kacak yaninda tüp yakarsan ucuza gelir.

21
14
yanıtYanıtla
Müslüm Baba:

Haber başlığını okuyunca zaman makinasıni icat ettiler diye düşündüm. Ula bunun neyi buluş. Milleti eşek yerine koymayın.

18
16
yanıtYanıtla
Tüm 250 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title