Haberler

Yugoslav Lider Tito, Belgrad'da Anıldı

Güncelleme:

Yugoslavya Devlet Başkanı Josip Broz Tito, ölümünün 35. yılında Sırbistan'ın başkenti Belgrad'daki mezarı başında anıldı.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ: - Yugoslavya Devlet Başkanı Josip Broz Tito'yu anma töreni detaylarDetaylar - Miroslav Mladenoviç ile röportaj- Blagoye Curic ile röportaj- Vladimir Vinyeviç ile röportaj Yugoslav lider Tito unutulmadı- Yugoslavya Devlet Başkanı Josip Broz Tito, ölümünün 35. yılında Belgrad'daki mezarı başında anıldı Yugoslavya Devlet Başkanı Josip Broz Tito, ölümünün 35. yılında Sırbistan'ın başkenti Belgrad'daki mezarı başında anıldı.Slovenya'nın başkenti Lyublyana'da 4 Mayıs 1980 tarihinde hayatını kaybeden Tito'yu anmak için eski Yugoslavya kentlerinden Belgrad'a gelen yaklaşık 5 bin kişi, Tito'nun mezarının bulunduğu Çiçek Evi'ni (Kuca Cveca) ziyaret etti.Sırbistan'ın yanı sıra Bosna Hersek, Karadağ, Makedonya, Hırvatistan ve Slovenya'dan gelen ziyaretçiler, Tito'nun mezarına çiçek bıraktı.Tito'nun hizmetinde 35 yıl fotoğrafçı ve kameraman olarak çalışan Miroslav Mladenoviç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Tito'nun hiçbir zaman içki içmediğini, konutunun etrafına kendi elleriyle çiçek diktiğini belirterek, "Böyle biri, bir daha dünyaya gelmez" dedi.Eski Yugoslavya Halk Halk Kurtuluş Ordusu mensubu Blagoye Curiç de Tito'nun anlayışlı ve yardımsever biri olduğunu söyledi.Hırvatistan'dan Vladimir Vinyeviç ise her ölüm ve doğum yıl dönümünde Tito'nun mezarını ziyaret ettiğini belirterek, "Tito'nun zamanı, bir daha geri gelmeyecek zamanlar. O öldüğünde sadece 8 yaşındaydım. Tito, gelmiş geçmiş en büyük devlet adamı" diye konuştu. - Josip Broz TitoJosip Broz Tito, 1892'de Hırvatistan-Kumrovec'te doğdu. Zagreb'deki askerlik görevi esnasında Birinci Dünya Savaşı patlak verince birliğiyle Sırbistan'a gönderildi. Yaptığı savaş karşıtı propaganda yüzünden tutuklanan Tito, bir yıl sonra serbest kalarak, yeniden cepheye gitti. Rus askerlerine tutsak düşen Tito, gönderildiği çalışma kamplarında Rus devrimci işçi hareketinin temsilcileriyle bağlantı kurdu. Tito, 1917 Ekim Devrimi'nde yer aldıktan sonra 1920'de ülkesine döndü. Yugoslav Komünist Partisi'ne (YKP) üye olanTito, çeşitli grevlere önderlik etti.1940 yılında YKP Merkez Komitesi'nin genel sekreterliğine getirilen Tito, bir yıl sonra Nazi işgaline karşı başlatılan direnişe liderlik etti. 29 Kasım 1945'te Yugoslav Federal Halk Cumhuriyeti hükümetinde başbakan ve savunma bakanı olan Tito, 1953'te devlet başkanlığına seçildi. 1974 yılında kabul edilen sistemle "ömür boyu" devlet başkanı seçilen Tito, 4 Mayıs 1980'de Slovenya'da hayatını kaybetti.Tito'nun, Belgrad'daki cenaze törenine 127 ülkeden yaklaşık 700 bin kişi katılmıştı. Törende 4 kral, 5 prens, 6 parlamento başkanı, 31 cumhurbaşkanı, 22 başbakan ve 47 bakan hazır bulunmuştu. Cenazede Saddam Hüseyin, Yaser Arafat, Leonid Brejnev, Margaret Thatcher ve Helmut Schmidt gibi liderler de vardı.

Kaynak: AA / Güncel

Hırvatistan Yugoslavya Belgrad Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title