Haberler

Yörüklerin "Kına Gecesi" Mahalle Tiyatrosuyla Yaşatılıyor

Unutulmaya yüz tutan kültürlerini yaşatmak isteyen Aydınlı Yörükler, mahalle mahalle gezerek sundukları tiyatro oyunuyla kendilerine has kına gecesi geleneklerini canlandırıyor.

FERDİ UZUN - Unutulmaya yüz tutan kültürlerini yaşatmak isteyen Aydınlı Yörükler, mahalle mahalle gezerek sundukları tiyatro oyunuyla kendilerine has kına gecesi geleneklerini canlandırıyor.

Germencik Yörükler Kültür, Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği üyesi 20 gönüllü Yörük, kültürlerini yeni nesillere aktarmak için adeta "tiyatro oyuncusu" oldu. Yörüklerin yaşadığı mahallelere giderek geleneklerini tiyatro oyunu halinde anlatmaya karar veren gönüllüler, bu yolla 300 yıllık kına gecesini yaşatmayı hedefliyor.

Yaklaşık 2 aylık çalışma sonucunda ilk ziyaretlerini Selatin Mahallesi'ne yapan grup, mahalleye yörüklerin simgelerinden olan "Yörük çadırı" kurdu. Gelin, kayınvalide, gelinin arkadaşları ve ailesi gibi kına gecesinin kahramanlarını da canlandıran gönüllüler, senaryo çerçevesinde gelinin çeyizlerini hazırladı.

Bu sırada erkek tarafı da ellerinde meşaleler, tef ve davul eşliğinde türküler söyleyerek kız evine geldi. Gelin evinin önündeki teneke kova içerisindeki odunlar yakıldı. Çadır içerisinde tef eşliğinde oyun oynandıktan sonra çadır dışına çıkarılan geline kına yakma işlemi başlatıldı.

Bir tas içerisinde hazırlanan kına, elbise içindeki gelinin el ve ayak parmaklarına sürüldü. Bu esnada türküler söylendi, ağıtlar yakıldı. Gelinin annesi de kızına sarılarak gözyaşı döktü.

Kına yakma işleminin ardından yöresel oyunlar oynandı. Daha sonra tencere ve tava çalınarak mahalle çeşmesinin başına gidildi, el ve ayaktaki kına yıkandı.

-"Gücümüzün yettiği kadar kültürümüzü yayacağız"

Germencik Yörükler Kültür, Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Cemil Özden, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık 300 yıllık kına gecesi geleneğini unutturmamak için böyle bir çalışma başlattıklarını ifade etti.

Eski gelenek ve görenekleri göstererek yeni nesillerin öğrenmesini hedeflediklerini kaydeden Özden, "Gücümüzün yettiği kadar kültürümüzü yaymaya devam edeceğiz." dedi.

Derneğin Kadın Kolları Başkanı Esma Doğan ise bu kültürü kendisinin de yeterince bilmediğini, bu konu üzerinde çeşitli araştırmalar yaptıktan sonra bilgi sahibi olduğunu söyledi.

"Yörük kızıyım ama ben de hiçbir şey bilmiyordum. 'Bizden sonraki nesiller de bunları unutmasınlar' diye böyle bir yola çıktık." diyen Doğan, tiyatro oyununda kına gecesini damadın askerde olduğunu varsayarak damat olmadan yaptıklarını anlattı.

Oyunu izleyenlerden 18 yaşındaki Emine Özden de "İzlediğimizde kültürümüzün ne kadar zengin ve güzel olduğunu gördük. Biz de bundan sonra inşallah büyüklerimizden bayrağı alarak bu işi devam ettireceğiz. Biz kültürümüze bağlı olmaya devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA / Güncel

Cemil Özden Germencik Aydınlı Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli nedir? Yeni müfredatta neler var, hangi konular müfredattan çıkarıldı?? İntegral kaldırıldı mı? İntegral müfredattan çıkarıldı mı? Adana Demirspor Galatasaray maçı CANLI izle! 26 Nisan Adana Demirspor GS maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Mesut Komiser döndü mü? Şevket Çoruh Arka Sokaklar'a geri döndü mü? Indiana Pacers vs Milwaukee Bucks NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 27 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Gaddar 65. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Gaddar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Kızılcık Şerbeti 61. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Kızılcık Şerbeti yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Yalı Çapkını 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Yalı Çapkını yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Arka Sokaklar 673. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Arka Sokaklar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Ateş Kuşları 53. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Ateş Kuşları yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kara Ağaç Destanı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Kara Ağaç Destanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title