Haberler

Yıpranmış Antikalar Ellerinde Hayat Buluyor

Zamana yenik düşen pek çok antika ve eski eşya Manisalı restoratör İbrahim Gürcan'ın elinde yeniden hayata buluyor.

TURGAY DUYAR - Zamana yenik düşen pek çok antika ve eski eşya Manisalı restoratör İbrahim Gürcan'ın elinde yeniden hayata buluyor.

Manisa'da 15 yıl önce hobi olarak başladığı eski eşya onarımını, yıllar içinde edindiği bilgi birikimi ve beceriyle son derece zor ve titizlik isteyen antika restoratörlüğüne taşımayı başaran Gürcan, yurt içi ve yurt dışındaki pek çok koleksiyoner ve antika eşya ticareti yapan firma için aranan isim haline geldi. Şehzadeler ilçesinde kurduğu atölyede çalışmalarını sürdüren Gürcan, antikaların ve eski eşyaların, ait oldukları döneme uygun şekilde restorasyon ve onarımını gerçekleştiriyor.

Atölyesinin kapılarını AA'ya açan Gürcan, eski eşyalara her zaman özel ilgi duyduğunu ve antika restoratörlüğüne, ilk zamanlar restorasyon olarak adlandırılamayacak şekilde ufak tefek eski eşya tamiratı işi yaparak başladığını söyledi.

Zaman içerisinde araştırma yaparak ve kendisini geliştirerek bunu bir meslek edindiğini dile getiren Gürcan, kırık dökük ya da yıpranmış eski eşyaları, antikaları, ilk yapıldığı dönemdeki haliyle restore etmeninin kendisine büyük keyif verdiğini ve mesleğine aşık olduğunu ifade ettti.

Her türden eşyanın onarımını yapıyor

Gürcan, antika restorasyonu ya da eski eşya onarımının son derece zor, titizlik isteyen bir meslek olduğunu ve her yapı malzemesinin farklı ustalık isteyen bir iş olduğunu söyledi.

Türkiye'de de dünyada da bu nedenle ahşap eserlerle ilgilenen ustanın ayrı, cam ya da seramik eşyaların restorasyonuyla ilgilenen ustanın ayrı, radyo gibi elektronik üzerine eski eşyaları yenileyen ustanın ayrı olduğunu belirten Gürcan, kendisinin ise her türden antika ve eski eşyanın restorasyon ve onarımını tek çatı altında yapabildiğini kaydetti.

Gürcan, bu yönüyle az sayıda olan meslektaşlarından farklılaştığını dile getirerek, şunları söyledi:

"Burada radyodan tutun da 100 yıllık, 200 yıllık herhangi bir ahşap, cam eşya ne varsa restorasyonunu yapıyoruz. Belirli koleksiyonerlere ya da bu işi takip eden firmalara iş yapıyoruz. Türkiye'de bu işi yapan çok iyi ustalar var. Ahşap konusunda ustalar var, cam konusunda ustalar var, radyo konusunda usta var ama Türkiye'de hepsini bir çatı altında yapan tahmin ediyorum, benden başka kimse yok. Bizde cam, seramik, ahşap işçiliğinin yanı sıra bunların makine kısmı da var." diye konuştu.

Restorasyon için yurt dışından da eşya gönderiliyor

İbrahim Gürcan, genelde İstanbul'daki koleksiyoner ya da antika eşya ticareti yapan firmalara hizmet verdiğini, bunun dışında yurt dışından da müşterileri olduğunu söyledi.

Türkiye'de yaptığı restorasyon çalışmalarının beğenilmesi sonucu zamanla adının bu alanda çalışan firmalar aracılığıyla yurt dışında da duyulmaya başlandığını, özellikle ahşap eser restorasyonunda ABD ve Brezilya gibi ülkelerden iş aldığını anlatan Gürcan, şunları kaydetti:

"ABD'den, Philadelphia'dan gelen eser var. Bu kişilerin bize ulaşması, işimizi düzgün yapmamızdan kaynaklanıyor. Restorasyon işini yurt dışında da yapan ustalar var ama insanlar bizi tercih ediyor. Çünkü biz işimizi aşkla yapıyoruz. Bu sebepten firmalar bize birkaç iş gönderip olumlu sonuç aldıktan sonra bizimle sürekli çalışmaya başlıyor. Bu eserler dönemlerinde el işçiliği ile yapıldığı için yüksek teknolojik makineler kullanmak mümkün olmuyor. Önemli olan el işçiliği ve el becerisi oluyor. Bu sebeple yurt içi ve yurt dışındaki firmalar sürekli bizimle irtibat halindeler."

Kaynak: AA / Güncel

İbrahim Gürcan Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title