Haberler

Yılmaz, Aa Editör Masası'na Konuk Oldu

? Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Balyoz ve Ergenekon davalarında 73 subayın göreve döndüğünü belirterek, bunlardan 46'sının Yüksek Askeri Şura'da terfi derecelendirilmesine gideceğini bildirdi.

? Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Balyoz ve Ergenekon davalarında 73 subayın göreve döndüğünü belirterek, bunlardan 46'sının Yüksek Askeri Şura'da terfi derecelendirilmesine gideceğini bildirdi.

AA Editör Masası'nda gündeme ilişkin soruları yanıtlayan Milli Savunma Bakanı Yılmaz, Balyoz ve Ergenekon davalarında cezaları bozulan muvazzaf subaylardan kaçının göreve döndüğü ve YAŞ'ta terfi alacağına ilişkin, "Balyoz ve Ergenekon davalarında 73 subayımız göreve döndü. Bunlardan 46'sı albay rütbesindedir ve Yüksek Askeri Şura'da terfi derecelendirilmesine gidecektir. Dolayısıyla, o terfide Yüksek Askeri Şura üyeleri kendilerine, diğer aynı yaşta tertiplerine bakarak da en iyi liyakat ve ehliyeti dikkate alarak bir değerlendirme yapacaktır" değerlendirmesinde bulundu.

-"Kozmik oda" aramaları

"Kozmik odada yapılan aramalarda ele geçen gizli bilgilerin farklı amaçlarla kullanıldığı, başka ülkelere sızdırıldığı yönünde iddialar var. Bu konudaki değerlendirmeleriniz nedir, bu yönde bir tespitiniz var mı?" şeklindeki soru üzerine Yılmaz, konuyla ilgili soruşturmanın devam ettiğini ve Dışişleri Bakanlığında Suriye ile ilgili yapılan gizli toplantının da dışarı sızdırıldığını belirterek, "Ancak bunlar dışarı sızdırırlar mı, şüpheniz olmasın" yanıtını verdi.

Bakan Yılmaz, "O sızdırılma olayında şu verilmek istendi, 'Bakın bunlar bir araya geldiler, Türkiye'yi savaşa sokacaklar, Suriye bataklığına', Süleyman Şah Türbesini de bahane ederek. Bu yapılacak şey mi? Ülkemizin, MİT Müsteşarı, Genelkurmay İkinci Başkanı, Dışişleri Bakanının bu toplantısı dışarı sızdırıldı mı, sızdırıldı. Bundan sonra da böyle bir şey yapabilirler mi, yapabilirler. Böyle baktığınızda adeta bir karşı istihbarat örgütü görüntüsü veriyor. İncelemeler devam ediyor, inşallah gereği yapılır. Somut bilgiler, belgeler elde edildikçe" dedi.

-Genelkurmayın Milli Savunmaya bağlanması

Genelkurmay Başkanlığının, Milli Savunma Bakanlığına bağlanmasına yönelik çalışmaların sorulmasına karşılık, Yılmaz, Genelkurmay Başkanlığının, anayasaya göre Başbakanlığa bağlı bulunduğunu hatırlattı.

Statüyü değiştirmek için kanun değişikliğinin ötesinde Anayasa değişikliği gerektiğini vurgulayan Bakan Yılmaz, şunları kaydetti:

"Şu anda bir Anayasa çalışması var mı, bizim partimiz ve diğer partiler Meclis'te kendi görüşlerini sundular. 60 madde var mutabakata varılanlar arasında. Orada böyle bir çalışma vardı. Yasa çalışması bakanlığımızın konusudur. Anayasa çalışması değil. Bakanlığımızda şu anda, Başbakanlığa bağlı Genelkurmay Başkanlığının, Milli Savunma Bakanlığına bağlılığına ilişkin bir çalışma yapılmamaktadır."

Milli Savunma Bakanı Yılmaz, "Jandarma ve Sahil Güvenlik Komutanlığının İçişleri Bakanlığına bağlanmasının TSK'daki düzeni bozacağı ve kurumları siyasallaştırılacağı" iddialarına ilişkin de şu değerlendirmeyi yaptı:

"Jandarma ve Sahil Güvenlik Komutanlığı zaten İçişleri Bakanlığına bağlıydı. Orada görevli kimseler hakkında bir şikayet yapıldığında İçişleri Bakanlığı Teftiş Kurulu müfettişleri soruşturmaya gitmişti. Denetim yetkisi oranın. Eskiden bakan diyecekti ki komutana, 'O ilin komutanını değiştirelim' o kadar. Şimdi sormadan, 'değiştirelim'i kaldırdık, kendisi imzalayıp atacak, yoksa eskisiyle bir farkı yok. Genel atamalarda eskiden Yüksek Askeri Şura üstünden terfiler yapılır ve onun sonucuna göre atamalar üçlü kararnameyle gerçekleşirdi. Demek ki değişen bir şey yok, eskiden de bağlıydı, şimdi de bağlı. Tek bağlı olan ildeki Jandarma Komutanlarının İçişleri Bakanlığı tarafından atanması. Burada rahatsızlık, eskiden kalan anlayışla, 'siyasetin emrine girer' diyor."

-"Siyasetin söz sahibi olmasını, nakise gibi algılıyorlar"

Siyasetin geçmişte demokrasi dışı güçler tarafından kötü gösterildiğini belirten Yılmaz, "Siyasetin söz sahibi olmasını, bir nakise gibi algılıyorlar" dedi.

Yılmaz, siyasetin milletin iradesi anlamına geldiğini, milletin iradesinin katılmadığı, karışmadığı her yerde sıkıntı doğacağını kaydetti.

-"Başkalarının vaat, bizim hesap verme sürecimiz"

Türkiye'nin 4 yılda bir seçime gittiğini anlatan Yılmaz,  "Bu seçim aynı zamanda AK Parti için millete hesap verme süreci. Başkalarının vaat etme, bizim hesap verme sürecimiz. Ne söyledim, ne yaptım. O zaman soracaklar, 'Jandarmanın burada işleri aksıyor, sıkıntılar oluyor, hukuka aykırı bir şey, insan hakları ihlal ediliyor.' Geçmişte olmadı mı? O zaman ne diyeceksin? Bir siyasetçiden 'kusura bakma benim gücüm, yetkim yok' demesi beklenir mi? 'Biz seni ne diye seçtik?' 'Kanun böyle yazıyor.' 'Gerekirse kanunu değiştir'. Dolayısıyla siyaset bu milletin iradesidir. Milletin iradesinin katıldığı, karıştığı yer doğru işler. Milletin iradesinin denetiminin olmadığı yerlerde sıkıntılar olur. Mesela bugün yapılan doğrudur, yerindedir. Milletin iradesi de o konuda söz sahibi olmuştur" diye konuştu.

Bir başka soruya karşılık da Bakan Yılmaz, diğer tüm siyasi partilerin anayasa değişikliğine ilişkin tekliflerinde, Genelkurmay Başkanlığının, Milli Savunma Bakanlığına bağlanmasını istediklerini bildirdi.

Milli Savunma Bakanı Yılmaz, bu konudaki kişisel görüşünün sorulması üzerine de "Millet, toplum ne karar verirse, biz ona uyarız" yanıtı verdi.

(Sürecek)

Kaynak: AA / Güncel

Cevdet Yılmaz Türkiye Suriye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Cuma namazı nasıl kılınır, kaç rekat? Cuma namazı farz mı? ÖZGÜR DEMİRTAŞ KİMDİR? Özgür Demirtaş nereli, kaç yaşında, evli mi? MOR KOD NEDİR? Hastanelerde mor kod ne anlama gelir? #128657 Ankara Cuma namazı saat kaçta? Ankara Cuma selası ne zaman okunacak? 26 Nisan Cuma Ankara cuma namaz saati! İstanbul Cuma namazı saat kaçta? İstanbul Cuma selası ne zaman okunacak? 26 Nisan Cuma İstanbul cuma namaz saati! KIZILCIK ŞERBETİ İZLE | Kızılcık Şerbeti yeni bölüm fragmanı yayınlandı mı? Kızılcık Şerbeti fragman izle! ÖĞRETMEN ATAMALARI | Öğretmen atama kadro ve branş dağılımı ne zaman açıklanacak? Yusuf Tekin açıklama yaptı mı? 26 NİSAN CUMA HUTBESİ | Bu haftaki Cuma hutbesi konusu nedir? Cuma hutbesi oku! 36 BİN SÖZLEŞMELİ SAĞLIK PERSONELİ BAŞVURU EKRANI! 36 bin sözleşmeli sağlık personeli alımı başvurusu nereden yapılır? Mehmet Büyükekşi aday olacak mı? TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi aday oldu mu? Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu çalışanlarına mobbing mi uyguladı? Eski Patiswiss CEO'su çalışanları azarladı! Devlet Bahçeli'nin Ferdi Tayfur göndermesi Erdoğan'a mı? Semih Yalçın ne dedi? Recep Tayyip Erdoğan, Özgür Özel görüşmesine Kemal Kılıçdaroğlu ne dedi? Kemal Kılıçdaroğlu, Özgür Özel'i neden uyardı? Noterde kredi kartı geçiyor mu? Noterlerde kredi kartı ile ödeme yapılır mı, kartla ödeme geçer mi? ESRA EROL'DA çocuk gelin skandalı nedir? Esra Erol son bölümde ne oldu, olay ne?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title