Haberler

Yezidi Çift, Pasaportu Olmadığı İçin 6 Aylık Bebeklerini Sınırda Bıraktı

Kuzey Irak'ın Sincar Bölgesi'nde yaşayan ve IŞİD çetelerinden kaçarak Batman'ın Beşiri İlçesi'ne bağlı Kumgeçidi Köyü'ne yerleşen Nefiya Xeyro-Süleyman Haşim Xamur çifti, pasaportu olmadığı için 6 aylık bebeklerini sınırda bırakmak zorunda kaldı.

Kuzey Irak'ın Sincar Bölgesi'nde yaşayan ve IŞİD çetelerinden kaçarak Batman'ın Beşiri İlçesi'ne bağlı Kumgeçidi Köyü'ne yerleşen Nefiya Xeyro-Süleyman Haşim Xamur çifti, pasaportu olmadığı için 6 aylık bebeklerini sınırda bırakmak zorunda kaldı. Sincar (Şengal) Bölgesi'ndeki IŞİD saldırısından kaçarak Beşiri İlçesi'ndeki Yezidi Köyleri'ne yerleşen Yezidi alilerinin sayısı 200'e ulaştı. Yezidi aileler, sadece canlarını kurtarabildiklerini, her şeylerini ise geride bırakmak zorunda kaldıklarını söyledi. Kumgeçidi Köyü'ne yerleşen Xamur çifti, pasaportu olmadığı için 6 aylık erkek bebeklerini, Kuzey Irak'ın Zaho kentindeki bir yakınlarına bırakmak zorunda kaldı. Şengal'de telekominikasyon mühendisi olan 41 yaşındaki Süleyman Haşim Xamur, "Eşim ve üç çocuğumla birlikte sınırdan pasaportla geçiş yapabildik. Riyan (4), Hasan ((6) ve Rimas'ı (8) Türkiye'ye getirebildik. Fakat oğlumuz 6 aylık Aydın'ı pasaportu olmadığı için kendimizle getiremedik. Onu sınırda Zaho İlçesi'ndeki bir yakınımızın yanına bıraktık. Biz şimdi sadece oğlumuzun gelmesini istiyoruz. O gelsin bize yeter" dedi.4 Çocuk annesi 31 yaşındaki Nefiya Xeyro Xamur ise, küçük çocuğu Aydın'ı beraberlerinde getirememenin ezikliği içinde olduklarını, her gün bu durumla yatıp kalktıklarını belirterek, "Aydın henüz 6 aylık. Pasaportunu çıkaramamıştık. Eşim çok uğraştı, fakat onu sınırdan geçiremedik. Bir haftadır Kumgeçidi Köyü'ndeyiz. Ama her gün Aydın rüyamdan çıkmıyor. Bu savaş ortamında onu nasıl getireceğiz diye kara kara düşünüyoruz. Diğer çocuklarım yanımda ama Aydın olmayınca adeta kahroluyorum" diye konuştu.

Beşi Belediye Başkanı Mustafa Öztürk, Başkan Yardımcısı Dicle Erdem ile birlikte Yezidiler'in yerleştiği köyleri ziyaret ederek, sorunları hakkında bilgi aldı. Kumgeçidi Köyü'ne gelerek buradaki Yezidi aileler ile görüşen Başkan Öztürk, "Beşiri'nin 10'u aşkın köyüne yerleşen Şengal'deki Yezidiler'e hem barınma, hem de yardım amaçlı kampanya başlattık. Yeni gelecek Yezidiler'e kapımız açık. Onlara her türlü yardımı ve desteği vermeye hazırız" dedi.

Beşiri Belediye Başkan Yardımcısı Dicle Erdem de, savaştan daha çok kadın ve çocukların etkilendiklerine şahit olduklarını ifade ederek, "İnsanlık trajedisinin yaşandığı şu günlerde Yezidi kardeşlerimizin sorunlarının çözümü konusunda biz de yardım kampanyası başlattık. Barınma sorunlarını çözdük. Şimdi de yiyecek ve giyecek yardımı için de harekete geçtik" şeklinde konuştu.

Şengal'den gelen Yezidiler'den Kervan Welat, hamile eşiyle birlikte geldiğini anlatarak, "Eşim Perjin Sero, hamile. Buradaki yakınlarımızın yanına yerleştik. Rahatız, fakat kulağımız yine de Şengal'de. Perdeci dükkanım vardı. IŞİD'in bölgemize yaklaştığı duyumunu alınca her şeyi bırakıp Beşiri'deki yakınlarımızın yanına sığındık" ifadelerini kullandı.Bir süre Belediye bünyesindeki Musa Anter halk evinde konaklayan Şengal'den gelen Yezidiler'den 44 aile, Beşiri'nin Oğuz Köyü'ne yerleşti. Belediye'nin ağırladığı Yezidi aileleri, köylerine getirmeyi bir görev bildiğini söyleyen Yezidi şeyhlerinden Yusuf Uca, 4 gün önce Şengal'den gelen 28 aileyi köye yerleştirdik. Şimdi de Musa Anter halk evinden aldığımız 16 aileyi daha köye götürüyoruz. Köyümüzün büyük bölümü boş. Şengal'deki Yezidilerimiz köy ortamında daha rahat olacaklar. Konuklarımıza köyümüzün kapısını sonuna kadar açtık" dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Sincar Dağı Beşiri Aydın Irak Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title