Haberler

Yer Fıstığı Üreticileri İyi Bir Sezon Bekliyor - Osmaniye

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ : Yer fıstığı işleme fabrikası Kadın işçiler Yer fıstığının seçilmesi Makineden geçen yer fıstıkları Yer fıstığı üreticileri iyi bir sezon bekliyor Yer fıstığı üretimi ve pazarlamasında merkez olarak bilinen Osmaniye'de çiftçi, tüccar ve sanayicinin yeni sezondan beklentisi yüksek OTB Başkanı Çenet: "Yer fıstığı sektörü 10 bin civarında kişiye istihdam sağlıyor.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :

Yer fıstığı işleme fabrikası

Kadın işçiler

Yer fıstığının seçilmesi

Makineden geçen yer fıstıkları

Yer fıstığı üreticileri iyi bir sezon bekliyor

Yer fıstığı üretimi ve pazarlamasında merkez olarak bilinen Osmaniye'de çiftçi, tüccar ve sanayicinin yeni sezondan beklentisi yüksek

OTB Başkanı Çenet:

"Yer fıstığı sektörü 10 bin civarında kişiye istihdam sağlıyor. Yeni sezondan çiftçilerimiz, tüccar ve sanayicilerimiz oldukça umutlu, iyi bir sezon beklentisi içindeyiz"

AHMET ERKAN YİĞİTSÖZLÜ - Türkiye'de yer fıstığı üretiminin yarıya yakınının gerçekleştirildiği Osmaniye'de üretici, tüccar ve sanayici yeni sezondan umutlu.

Yer Fıstığı Sanayici ve İşadamları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Enes Başpınar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yöre ve ülke ekonomisi için önemli yeri olan fıstığının Çukurova çiftçisi tarafından yaygın olarak tercih edildiğini söyledi.

Yetişme süresinin kısa ve getirisinin diğer tarım ürünlerine göre daha fazla olması nedeniyle çiftçinin yer fıstığına ilgi gösterdiğini belirten Başpınar, üretici, tüccar ve sanayicilerin yeni sezondan umutlu olduğunu ifade etti.

10 bin kişiye istihdam sağlıyor

Osmaniye Ticaret Borsası (OTB) Başkanı Sait Çenet de ekimine nisan ayında başlanılan yer fıstığının hasadına, ağustos ayının ilk haftasında başlanacağını söyledi.

Çenet, "Yer fıstığı sektörü 10 bin civarında kişiye istihdam sağlıyor. Sezonunun başlamasıyla işletme ve yer fıstığı sanayisinde hareket başlar. Yer fıstığı sezonundan çiftçilerimiz, tüccar ve sanayicilerimiz oldukça umutlu, iyi bir sezon beklentisi içindeyiz." dedi.

Önceleri kuruyemiş olarak tüketilen yer fıstığının giderek sanayi ürününe dönüştüğüne işaret eden Çenet şunları söyledi:

"Yer fıstığı artık sabundan yemeklik yağa, hayvan yeminden, suntaya kadar çok sayıda alanda kullanılıyor. Yöremizde de yer fıstığı sanayisi gittikçe gelişiyor, yer fıstığının getirisinden memnun olan çiftçiler daha fazla bu ürüne yönelmeye başladı. Yer fıstığı yağlı tohum uygulamasına girdiği için teşvik kapsamına alınmıyor, çiftçilerimiz, yer fıstığının teşvik pirimi uygulaması kapsamına alınmasını istiyor. Teşvik kapsamına alınması durumunda daha fazla üretimi yapılacak, kalite yükselecek, katma değer artacak ve daha fazla istihdam yaratacak."

Ekim alanı 125 bin dekara çıktı

Yer fıstığı ekim alanının yıldan yıla arttığı bilgisini veren Osmaniye Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü İbrahim Sağlam ise geçen yıl il genelinde 115 bin dekar olan ekim alanının bu yıl 125 bin dekara çıktığını söyledi.

Yer fıstığı üretiminin yarıya yakınının, işleme ve pazarlamasının ise tamamına yakınının Osmaniye'de yapıldığına işaret eden Sağlam, "Çiftçilerimiz kilogramını 2-2,5 lira civarında mal ettiği yer fıstığını tüccara 4-5 liraya satıyor. İç yer fıstığının perakende fiyatı ise 10 ile 12 lira arasında satılıyor. Fiyatlardan üreticilerimiz ve tüccarlarımız oldukça memnun." diye konuştu.

Kaynak: AA / Ekonomi

Başpınar Osmaniye Çukurova Türkiye Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title