Haberler

Yeni Anayasa ve Başkanlık Sistemi" Konferansı

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Şeref Malkoç, "Bizim devlet biçiminden yana sorunumuz yok. Yeni anayasada devlet biçiminin üniter devlet olacağını Sayın Cumhurbaşkanımız da bizler de anlatıyoruz.

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Şeref Malkoç, "Bizim devlet biçiminden yana sorunumuz yok. Yeni anayasada devlet biçiminin üniter devlet olacağını Sayın Cumhurbaşkanımız da bizler de anlatıyoruz." dedi.

Malkoç, Büyükşehir Belediyesi Sanat Merkezi'nde Atakum Belediyesi ve Cihannüma Samsun Şubesince düzenlenen "Yeni Anayasa ve Başkanlık Sistemi" konferansına konuşmacı olarak katıldı.

Türkiye'nin önemli ve kritik bir coğrafyada yer aldığını, bu coğrafyada yaşamanın bedeli olduğunu ifade eden Malkoç, bin yıldır bu vatan topraklarında yaşandığını ve kıyamete kadar da bu topraklarda yaşamaya devam edeceklerini belirtti.

Yeni Anayasa ile Türkiye'nin hızla büyüyeceğini ifade eden Malkoç, "Bu coğrafyada ya büyürsün güçlü olursun, bölgeye katkın olur, dünya barışına katkı sağlarsın veyahut Allah göstermesin bizden önce saydığımız topluluklar gibi göçer gideriz. Ama bizim bu coğrafyada kıyamete kadar yaşamaktan başka yolumuz, çaremiz yok. Onun için güçlü olmak zorundayız. Adaleti tesis etmek zorundayız. Bugün Türkiye çok kritik bir eşikte. Cumhuriyetimizin 100. yılına girerken dünya milletleri arasındaki yarışta arzu ettiğimiz düzeye gelmemiz gerekiyor. 2023 hedeflerimiz var." diye konuştu.

Türkiye'nin zenginlikleriyle dinamiklerini harekete geçirmek için anayasanın yenilenmesi gerektiğini vurgulayan Malkoç, bunun için sadece İstanbul ve Ankara'nın değil Anadolu'nun görüşlerini aldıklarını dile getirdi.

Yaklaşık 2 aydır üniversiteler, sivil toplum örgütleri ve vatandaşlarla bir araya geldiğini ve bugüne kadar 25 ilde yeni anayasa ve başkanlık sistemiyle ilgili görüş alışverişlerine bulunduğunu ifade eden Malkoç, konuşmasını şöyle sürdürdü:

" Şimdiki Anayasamız 1982 Anayasası. Kim yapmış bunu? Kenan Evren ve arkadaşları. Kim Kenan Evren? Dönemin Genelkurmay Başkanı. Oturmuş arkadaşlarıyla komutanlarıyla demiş ki bu demokrasiye son verelim. Yönetimi biz kendi elimize alalım. Yani askeri darbe yapmışlar. İlk yaptıkları askeri darbe yapıp meclisi kapatmak, siyasi partileri feshetmek, sendikaları, dernekleri, vakıfları toplumun her kesimini susturmak. Önde gelen siyasi liderleri de hapse koymak. O dönemde Türkiye'nin nüfusu 40 milyon. Bir milyona yakın insan ya karakollardan veya cezaevlerinden ya da işkenceden geçti. Düğün yapacakken bile kaymakamdan validen izin alıyordun. Baban deden ölmüş mevlit okutacaksın izin alıyordun. Böyle bir ortamda Kenan Evren çıktı anayasa yapacağım diye. Herkesin ağzını bağladıktan sonra konuşanları hapse koyduktan sonra ne anayasası yapacaksın. İşte ortaya böyle hilkat garibesi çıktı. Bir defa bu anayasanın meşruiyet açısından sıkıntısı vardır. Darbe anayasasıdır."

Yapılan anketlerde toplumun yüzde 90'a yakına kısmının yeni anayasaya "Evet" dediğini vurgulayan Malkoç, "Bu çok güzel ve önemli bir şey. Anayasa değişirken hangi sistem gelsin? Devlet biçimleri bellidir. ya federal devlettir veya üniter devlettir. Bizim devlet biçiminden yana sorunumuz yok. Yeni anayasada devlet biçiminin üniter devlet olacağını Sayın Cumhurbaşkanımız da bizler de anlatıyoruz. Ama hala itiraz edenler var. Anlamamazlık gösterenler var. Diliyle anlatamadığını Sayın Cumhurbaşkanımız işaretle anlatıyor. Rabia işareti yapıyor ya öyle. Nedir bu tek millet, tek devlet, tek vatan, tek bayrak bu üniter devlettir bunda problemimiz yok. Bizim tartıştığımız şey rejim değil, sistemdir."

Konferansa, Samsun Valisi İbrahim Şahin, Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Atakum Belediye Başkanı İshak Taşçı, İlkadım Belediye Başkanı Erdoğan Tok, daire müdürleri davetliler ve vatandaşlar katıldı.

Kaynak: AA / Güncel

Şeref Malkoç Türkiye Atakum Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title