Haberler

Ydü'de Güvenlik Programı Açıldı

KKTC Yakın Doğu Üniversitesi Yakın Doğu Enstitüsü’nün Güvenlik Akademisi açılışında ilk dersi “21. Yüzyılda Güvenlik Politikaları” konusunda dersi eski TBMM Başkanı Cemil Çiçek verdi.

KKTC Yakın Doğu Üniversitesi Yakın Doğu Enstitüsü'nün Güvenlik Akademisi açılışında ilk dersi "21. Yüzyılda Güvenlik Politikaları" konusunda dersi eski TBMM Başkanı Cemil Çiçek verdi. Açılışta konuşan KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs Türk halkının kendi güvenliğini Türkiye'nin güvencesinde gördüğünü söyledi.

KKTC'nin başkenti Lefkoşa da yer alan ve en büyük yüksek öğrenim kurumu konumunda olan Yakın Doğu Üniversitesi (YDÜ) Yakın Doğu Enstitüsü'nün (YDE) Güvenlik Akademisi programı açıldı. YDÜ Büyük kütüphanede gerçekleştirilen açılışa KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Derya Kanbay, Milli Eğitim Bakanı Kemal Dürüst, eski TBMM Başkanı ve Ankara Milletvekili Cemil Çiçek, UBP Milletvekili Ersin Tatar, YDÜ Kurucu Rektörü Dr. Suat Günsel ile YDÜ Mütevelli Heyeti Başkanı Doç. Dr. İrfan Günsel katıldı. Cemil Çiçek ilk derste, teknolojinin hızla geliştiği bir çağda yüz yıllık bir güvenlik politikası öngörüsünde bulunmanın mümkün olmadığını belirterek, ilk çeyrek yüzyıla ilişkin öngörülerde bulunabileceğini kaydetti. Çiçek, insanlık tarihinin, toplumların ve devletlerin güvenlik tarihi olduğunu vurgulayarak, devletlerin hiçbir politikalarının güvenliği dışlayarak anlatılamayacağını ifade etti. Çiçek, küreselleşmenin, uluslararası güvenliğin tekil düzeye indirgenmesinin önüne geçtiğini belirterek, dünyanın öbür ucundaki bir olayın çok geniş bir coğrafyayı etkisi altına aldığını söyledi. NATO ve BM gibi uluslararası kuruluşların bugün sorgulanır hal geldiğini, bu kuruluşların yanı sıra bağlı ülkelerin kendi güvenlik politikaları bulunduğunu söyledi.

Açılışta konuşan KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs Türk halkının kendi güvenliğini Türkiye'nin güvencesinde gördüğünü belirterek, "AB'ye giriyoruz başka güvencelere ne gerek var" gibi ifadelerin karın doyurmadığını söyledi. Akıncı, 1963 ve 1974'te Türkiye ve Kıbrıs Türk halkı istikametinden durup dururken karşı tarafa bir tehdit yaratılmadığını, arzu edilmeyen her gelişmenin ardında ya bir Enosis hayali ya da Akritas planı düşüncesinin yer aldığını, Türkiye'den gelen hareketin mutlaka bir nedeni olduğunu söyledi. Rumların Kıbrıs sorununu hep 20 Temmuz 1974'ten başlattıklarını ancak bunun 5 gün öncesi bulunduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Akıncı, 15 Temmuz'da Yunan darbesi olmasa 5 gün sonra Türk müdahalesinin gerçekleşmiş olmayacağını ifade etti. Akıncı, iki kesimli, iki toplumlu, tarafların birbirine tahakküm edemeyeceği gönül huzuru içinde kabul edilebilecek bir anlaşma ortaya çıkarsa bunun garanti edilmesi noktasında Kıbrıslı Türkler için, Türkiye'nin güvencesinin devam edeceği, Rumların da bundan tehdit algılamayacağı bir formülün üzerinde uzlaşılabileceği kanaatinde olduğunu kaydetti. Akıncı, geleceğe yönelik olarak askersel bir takım güvenlik kavramlarının ileride yerini alabilecek yeni kavramların oluşabileceğinin de değerlendirilmesi gerektiğini kaydederek bunlardan birinin Doğu Akdeniz'de çatışma alanı olabilecek doğal gaz yatakları olduğunu, bunları işbirliğine dönüştürmenin akıl işi olduğunu vurguladı.

YDÜ Rektörü Prof. Dr. Ümit Hassan da, Güvenlik Akademisi'nin 12 haftalık uygulamasında teorik ve pratik yöntemlerle dünya ve bölgesel meselelerin ele alınacağını BM, Güvenlik Konseyi ve AB gibi uluslararası kuruluş ve yapıların irdeleneceğini kaydetti. - LEFKOŞA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Mustafa Akıncı Cemil Çiçek Türkiye Kıbrıs Dünya Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title