Haberler

Yaşamın Her Alanında Başarı İle Görev Alan Kadınlarımız

Güncelleme:

İnegöl Belediye Başkanı Alinur Aktaş, 5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü ile Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından 5 Aralık 1934 tarihinde "Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkı" verilişinin 82.yılını kutladı.

Eğitimden sağlığa, yasama, yürütme ve yargıdan iş hayatına, siyasetten ekonomi ve spora kadar yaşamın her dalında başarıyla görev alan Türk kadınlarının Cumhuriyetin ilanıyla beraber birçok ülkeden önce önemli siyasi ve sosyal haklar elde etmesinin ilanı olan 5 Aralık günü Türk kadının dimağında önemli bir yere yerleşmiştir. Böylesi önemli bir gün hakkında konuşan Belediye Başkanı Alinur Aktaş, "Kadınlarımız, yalnız 5 Aralıkta ya da 8 Martta hatırlanmamalı, kadınlarımızın yılın her gününde tüm haklara sahip olduğu bilinmeli, karşılıksız sevginin, sonsuz hoşgörünün, emeğin ve sabrın ne demek olduğunu çocukluktan yetişkin birey olana kadar kendilerinden öğrendiğimiz kadınlar her şeyin en güzeline layıktır" dedi.

"KADINLAR YARATILMIŞ EN NADİDE VARLIKLARDIR"

Kadınlar sadece toplumumuzun yarısını oluşturdukları için değil, her şeyden önce birey ve sağlıklı nesillerin yetiştirilmesinde birinci derecede etkin oldukları için önemli ve değerlidirler diyerek sözlerine başlayan Başkan Aktaş; "Kadınlar yaratılmış en nadide varlıklardır. Kadınların, bir erkek kadar çalışkan, cesur ve bir o kadar da güçlü oldukları aşikardır" dedi.

5 ARALIK 1934

Bu örnekler ışığında ülkemizde kadınlara siyasetin kapısını aralayan Belediye Yasası, 03 Nisan 1930 yılında çıkarılmıştır diyen Aktaş; "Böylece artık kadınlar belediye seçimlerinde seçme ve seçilme hakkı kazanmıştır. Kadınlara siyasetin kapısı tam anlamıyla 1934'te yapılan Anayasa değişikliği ile açılmıştır. Atatürk'ün önderliğinde kadınların iktisadi ve siyasal yaşama katılmaları yönünde 5 Aralık 1934'te kadınlara genel seçimlere katılma, milletvekili seçme ve seçilme hakkı tanınmıştır" dedi.

ŞEKİBE İNSEL

08 Şubat 1935'te TBMM 5.dönem seçimleri sonucunda ise 17 kadın milletvekili ilk kez Meclis'e girmiştir diyen Aktaş; "Bu hakkın verilmesinin ardından meclise giren ilk kadın milletvekillerinden birisi de İnegöllüdür. 1935 yılında yapılan milletvekili seçimlerinde İnegöl İsaören'den "Şekibe İnsel Hanım" Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne giren ilk kadın milletvekillerindendir" dedi.

"KADINLAR YAŞAMIN HER ALANINDA BAŞARIYLA GÖREV ALMAKTA"

Kadınlar yaşamın her alanında başarıyla görev almaktadır diyen Aktaş; "1934 yılından bugüne kadar kadınlar, eğitimden sağlığa, yasama, yürütme ve yargıdan iş hayatına, siyasetten ekonomi ve spora kadar yaşamın her dalında başarıyla görev almışlar ve almaya da devam edeceklerdir. Bu kapsamda 1935 yılında Muallim Vahide Hanım İnegöl İdman Yurdu Spor Kulübünde başkanlığa seçilmiş ve bu bir ilk olarak tarihte yerini almıştır. Günümüzde ise Bursa belediyelerinde görev yapan 4 kadın başkan yardımcısından biri de İnegöl Belediyemizde başkan yardımcısı olarak görevine devam eden Gülhan Şahin'dir. İnegöl Belediyesi'nin ilk bayan başkan yardımcısı ile çalışma bahtiyarlığı bizlere nasip olduğundan dolayı ayrıca mutlu olduğumuzu belirtmek isterim. Bunların yanında farklı alanlarda İnegöl'de iz bırakan bayanları da kısaca hatırlayacak olursak; Bisiklet sporunda Türkiye birincilikleri olan Fidan Aşır, Boşnak Kızı Melço ve Rumeli Rüzgârları kitapları ile tanınan edebiyatçı –yazar Muzaffer Kaleoğlu ve İznik'teki Çini ve Seramik atölyesinde İznik, Kütahya çini ve seramik örnekleri, Bizans seramik objelerin imitasyonları konusunda farklı çalışmalar yapmaya devam eden Çini ve Seramik sanatçısı Nursen Güven karşımıza çıkmaktadır" dedi.

"KADINLARIMIZA YÖNELİK BİRÇOK ÇALIŞMAYI HAYATA GEÇİRDİK"

Annelerimiz baş tacımız, kadınlarımız toplumun asli gücü diyen Aktaş; "Sağlıklı toplumun temeli aile, ailenin temeli kadın. İlklerin belediyesi İnegöl Belediyesi olarak; geleceğin mimarları ailenin çekirdeği siz değerli kadınlarımızı unutamazdık. Bundan dolayıdır kadınlarımıza yönelik birçok çalışmayı hayata geçirdik. Kadınlarımızın edineceği vizyonun İnegöl'ümüzün kazancı olduğunu düşündük ve onları sosyo-ekonomik yaşama katacak çalışmalar yaptık. Ayrıca Türk Müziği Korosundan, Hanımlar El Emeği Çarşısına ve özellikle bayanlarımızın çok rağbet gösterdikleri İNESMEK kurslarına kadar birçok sosyal ve kültürel faaliyeti icra ediyoruz. Kadın haklarının gelişmesi yönünde de bizlerin ve sizlerin çabaları elbette ki devam edecek, ancak bu hakları kopartıp alması gereken, bizi uyarması gereken siz kadınlarsınız. İnegöllü hanımlar bunu çok iyi başarıyor. Bu kapsamda girişimci Türk kadınının üretkenliğini arttırmak için hiçbir şekilde faiz içermeyen hizmet bedeli karşılığında tamamen güvene bağlı bir sistem olan Mikro Kredi uygulaması ile kadınlarımızın kimseye muhtaç olmadan ayakları üzerinde durmasını sağlayacak bir projeye de imza atmıştık" dedi.

Kadınlarımız, yalnız 5 Aralıkta ya da 8 Martta hatırlanmamalı, kadınlarımızın yılın her gününde tüm haklara sahip olduğu bilinmelidir diyen Aktaş; "Karşılıksız sevginin, sonsuz hoşgörünün, emeğin ve sabrın ne demek olduğunu çocukluktan yetişkin birey olana kadar kendilerinden öğrendiğimiz kadınlarımız her şeyin en güzeline layıktır. Şunu da belirtmek isterim ki fedakâr, vefakâr bu ülkeye kanını, canını veren kadınlarımızı, şükranla ve minnetle anıyoruz. Ruhları şad, mekânları cennet olsun" dedi.

Aktaş son olarak; "Bu vesile ile başta ilçemiz ve ülkemiz olmak üzere tüm Kadınlarımızın 5 Aralık Dünya Kadın Hakları Gününü ve Türk kadınlarının Cumhuriyetin ilanıyla beraber birçok Avrupa ülkesinden önce önemli siyasi ve sosyal haklar elde etmesinin 82. yılını kutluyor, sevgi ve saygılarımı sunuyorum" dedi.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Alinur Aktaş Türkiye İnegöl Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Mesut Komiser döndü mü? Şevket Çoruh Arka Sokaklar'a geri döndü mü? Indiana Pacers vs Milwaukee Bucks NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 27 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Gaddar 65. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Gaddar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Kızılcık Şerbeti 61. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Kızılcık Şerbeti yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Yalı Çapkını 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Yalı Çapkını yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Arka Sokaklar 673. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Arka Sokaklar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Ateş Kuşları 53. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Ateş Kuşları yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kara Ağaç Destanı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Kara Ağaç Destanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! Survivor 2024 Anlat Bakalım kim kazandı? 26 Nisan Cuma Anlat Bakalım ödülü ne oldu, hangi takım kazandı? Survivor Bil Bakalım'ı kim kazandı, kaç kaç bitti? 26 Nisan Cuma Survivor Bil Bakalım ödülü ne, hangi takım kazandı? Arka Sokaklar CANLI izle! 26 Nisan Cuma KANAL D Arka Sokaklar yeni bölüm full HD canlı yayın izle!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title