Haberler

'Tanrıların Tahtı'nda Defile

Fadıl BİNZET/KAHTA(Adıyaman), (DHA) 'DÜNYANIN 8'inci Harikası' olarak bilinen, UNESCO tarafından dünya kültür mirasları arasında yer alan, devasa kral ve tanrı heykellerinin yer aldığı Nemrut Dağı'nda defile yapıldı.

Fadıl BİNZET/KAHTA(Adıyaman), (DHA)

'DÜNYANIN 8'inci Harikası' olarak bilinen, UNESCO tarafından dünya kültür mirasları arasında yer alan, devasa kral ve tanrı heykellerinin yer aldığı Nemrut Dağı'nda defile yapıldı. Tanrı heykellerinin tahtında düzenlenen defilede, dikiş kullanılmadan yapılan 44 kıyafet alkışlar arasında sergilendi. Defilede tasarladıkları kıyafetleri sergileyen üniversite öğrencileri, yerden 2 bin 206 metre yükseklikte defile yapmanın kendilerini heyecanlandırdığını söyledi.

Kommagene Krallığı'na ait devasa kral ve tanrı heykellerinin yer aldığı Adıyaman'ın Kahta İlçesi'nde bulunan 2 bin 206 metre yükseklikteki güneşin doğuşunun en güzel seyredildiği yer olan Nemrut Dağı'nda '17'nci Uluslararası Nemrut-Kommagene Festivali' düzenlendi. Festival, İstanbul'daki Aydın Üniversitesi'nin hazırladığı 'Güneş Nemrut'tan Doğar' defilesi ile sona erdi.

Son dönemdeki terör saldırıları nedeniyle konser ve eğlence programlarının iptal edildiği festivalin son gününde final defilesi düzenlendi. Aydın Üniversitesi Moda ve Tekstil Tasarımı öğrencisi 136 öğrencinin '2010 yılı mezuniyet projesi' kapsamında dikiş kullanmadan keçeden hazırladıkları 44 kıyafetten oluşan 'Güneş Nemrut'tan Doğar' defilesi için hazırlanan kreasyon, bunları hazırlayan öğrenciler tarafından gün batımında Nemrut Dağı'nda sergilendi.

Tümülüs, Arsemia, Güneşin Doğuşu, Güneşin Batışı, Sunak, Doğaçlama ve Kommagene Kral ve Kraliçesi olmak üzere 7 ana temadan oluşan defilenin finalinde doğu terasında yürüyen öğrencilerin giydiği Kral Antiochos ve Kraliçe temalarını yansıtan gelin ve damat kıyafeti beğenildi. Defileyi hazırlayan Aydın Üniversitesi öğretim görevlisi Gülgün Tekin öncülüğünde üniversite atölyelerinde keçe yapımının inceliklerini öğrenen 136 öğrenci, saf yün elyafı ıslatıp zeytinyağı sabunu ile yoğurarak elde ettikleri kumaşları dikişsiz olarak birbirine ekleyerek hazırlayan öğrenciler heyecan içerisinde eserleri sergiledi. Öğretim görevlisi Ayten Gedik, Nemrut'ta farkındalık yaratıp tanrıların tahtına dikkat çekmek istediklerini belirterek, şöyle dedi:

"136 öğrenci ve 2 öğretim görevlisi bu işe gönül verdik. Hocalarımız keçelerle ilgili çalışma yaptı. Bend e imalat ve hazırlanması için çaba sarf ettim. Sonuçta öğrenciler atölyede keçeleri ürettikten sonra defile için buraya geldik. Amacımız; burada yaşamış uygarlıkları ve bıraktığı çeşitli izleri insanlığa anlatabilmek. Sanat eserlerimizin kıymetini maalesef bilemiyoruz. Bu konuda önder olmak istedik, bir ilki yapalım ve farkındalık yaratalım istedik."

İlk kez hazırladıkları kıyafetleri giyerek podyumda değil de tarihi mekanda yürüdüklerini belirten Aydın Üniversitesi Moda ve Tasarım Bölümü öğrencilerinden Neslihan Ademoğlu, "Bütün sene boyunca verdiğimiz emekleri esinlenerek burada defile yapmak bizi çok gururlandırdı. 136 arkadaşımızla birlikte bu tasarımlara emek verdik ve en büyük hayalimizi Nemrut Dağı'na gelerek heykellerin yanında bu defileyle gerçekleştirdik. Burası çok büyüleyici bir mekan" diye konuştu.

Gün batımında yapılan ve büyük ilgi gören defileyi, Kahta Kaymakamı Coşkun Açık, Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Mustafa Gündüz, Aydın Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Hasan Saygın, Aydın Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Dr. Mustafa Aydın, Kahta Belediye Başkanı Yusuf Turanlı, İstanbul Adıyamanlılar Vakfı Başkanı Nevzat Bayhan, İl Milli Eğitim Müdürü Hasan Alaköse, kurum müdürleri, belde belediye başkanları, sivil toplum kuruluşları, bazı sanatçılar ve ziyaretçiler da ilgiyle izledi. Nemrut Dağı'nın zirvesinde gerçekleştirilen defile ardından Aydın Üniversitesi öğrencileri ve hocaları, şiir dinletisini dinleyip, her birlikte güneşin batışını izledi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Yaşam

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title