Haberler

Şapka ve Gözlüksüz Dışarı Çıkmayın

Güncelleme:

Türkiye'de sıcak havanın mevsim normalleri üzerinde olacağı tahmin edilirken, uzmanlar sıcaklarda alınması gereken önlemleri hatırlattı.

Türkiye'de bu yıl sıcak havanın mevsim normalleri üzerinde olacağı tahmin edilirken, uzmanlar aşırı sıcaklarda alınması gereken önlemleri hatırlattı.

Konya Halk Sağlığı Müdürlüğü Çevre Sağlığı Şube Müdürü Hüseyin Özkan, aşırı sıcaklardan en çok etkilenen grupların 4 yaşından küçük çocuklar, yalnız yaşayan 65 yaş ve üzeri yaşlılar, bakıma ihtiyacı olanlar, hamileler, aşırı kilolular, açık alanda çalışanlar, kronik hastalığı olanlar, sürekli ilaç kullanan kişiler, sokak çocukları ve evsizler olduğunu söyledi. Özellikle kronik hastalığı bulunan ve yalnız yaşayan yaşlıların en çok risk taşıyan gruplar olduğunu kaydeden Özkan, aşırı sıcaklardan korunmak için günün en sıcak saatleri 10.00-16.00 arasında mecbur kalmadıkça dışarı çıkılmaması gerektiğini anımsatarak, "Açık renkli, hafif, bol ve sıkı dokunmuş kumaşlardan yapılan giysiler tercih edilmeli, şapka ve güneş gözlüğü kullanılmalı, bol sıvı alımına dikkat edilmeli, güneş koruyucu kremler kullanılmalı, ağır fiziksel aktivitelerden kaçınılmalı, spor aktiviteleri sabah ve akşam saatlerinde yapılmalı, kapalı alanlar iyi havalandırılmalı, vücut ısısının yükselmemesi için sık sık duş alınmalı, mümkün değilse ayaklar, eller, yüz ve ense soğuk suyla ıslatılmalı veya silinmelidir" dedi.

Özkan, beslenme ve sıvı alımına dikkat edilerek her gün en az 2-2,5 litre sıvı tüketilmesini önererek, "Kahvaltıda az yağlı peynirler, zeytin ve taze sebzeler bulunmalı, kafein içeren içecekler yerine süt, meyve suyu, ıhlamur ve kuşburnu gibi bitki çayları tercih edilmeli, yemekleri pişirirken kızartma veya kavurma yerine haşlama, ızgara, kendi suyunda veya az suda pişirme yöntemleri seçilmelidir. Kafein, alkol ve fazla miktarda şeker içeren içecekler vücuttan daha fazla sıvı kaybına yol açtığı için tüketilmemelidir. Dışarıda ve açıkta satılan yiyeceklerin tüketiminden kaçınılmalı, çabuk bozulma riski olan besinler açıkta bekletilmemeli, besinlerin hazırlanması ve pişirilmesi aşamalarında hijyen kurallarına uyulmalıdır" diye konuştu. - KONYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yaşam

Hüseyin Özkan Türkiye Konya Yaşam Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title