Haberler

Rize'de Ayılar Tarım Alanlarına Zarar Veriyor

Güncelleme:

Rize'nin Çayeli ilçesinde aç kalan ayılar, indikleri Derecik köyünde, tarım mahsullerine ve arı kovanlarına zarar veriyor. Köylüler, kurdukları 15 kişilik timle, geceleri devriye gezip, ayıları uzaklaştırmak için ses fişekleri atıyor.

RİZE'nin Çayeli ilçesinde aç kalan ayılar, indikleri Derecik köyünde, tarım mahsullerine ve arı kovanlarına zarar veriyor. Köylüler, kurdukları 15 kişilik timle, geceleri devriye gezip, ayıları uzaklaştırmak için ses fişekleri atıyor.

Doğu Karadeniz'de yapılan envanter çalışmalarında popülasyonunda artış gözlemlenen ayılar, indikleri yerleşim yerlerinde vatandaşlara korku dolu anlar yaşatıyor. Rize'nin Çayeli ilçesinde aç kalan ayılar, doğal yaşam alanlarından indikleri Derecik köyünde, yiyecek arıyor. Ayılar, ekili tarım alanlarına ve özellikle arı kovanlarına zarar veriyor. Önlem alan köylüler, kurdukları 15 kişilik timle, belirledikleri noktalarda geceleri devriye gezip, av tüfekleriyle ses fişekleri atarak ayıları bölgeye yaklaştırmıyor.

'AĞAÇTA AYININ GİTMESİNİ BEKLEDİM'

Ayı ile karşılaşma anını anlatan Hasan Şimşek, "Ayılar için toplanıp, devriye atıyoruz. Geçen eşim benden erik istedi. Ben de ağaca çıktım, erik topladım. Ağaçtan aşağıya inerken, dipte bana ulaşmak için çaba gösteren bir ayıyı gördüm. Eliyle ağacın dibinden yukarı doğru çıkmaya çalışıyordu. Ben de bağırınca biraz bekledi sonra da gitti. Ağaçta 5 dakika ayının gitmesini bekledim. Akşamları ayıları, sesle korkutarak geri gitmelerini sağlıyoruz" diye konuştu.

'KÖYDEKİ HER HANE KORKUYLA YAŞIYOR'

Köy muhtarı Ramazan Küçüksarı, köylülerin korku içinde yaşadığını belirterek "Dün burada bir kız çocuğu ayı ile karşılaştı. Korkup eve saklandı. Bizde arkadaşlarla bu bölgeye geldik. Ses fişekleri atıyoruz. Hayvanları insanların yaşam bölgesinden uzak tutmaya çalışıyoruz. Son zamanlarda köyümüzde bu tip ayı vakaları çoğalmaya başladı. Artık insanların yerleşim yerleri olan evlerine kadar gelemeye başladılar. Birkaç noktada böyle bizim gibi devriye gezen arkadaşlarımız var. İnşallah bu yabani hayvanlar bölgede uzaklaşır bizde rahata ederiz. Hepimiz tedirginiz. Köydeki her hane korkuyla yaşıyor" dedi.

'AYI İLE BİRBİRİMİZE BAKTIK'

Evinin bahçesinde ayı ile karşılaştığını anlatan Hacer Fatıma Çelik, "Amcamın evine gelmek için evden dışarı çıkıyordum. 15-20 adım yürüdüm. Bahçede bir hareketlilik gördüm. Ayı ile 15-20 saniye birbirimize baktık. Koşarak eve girip, kapıyı kapattım. Biz ne olursa olsun ava karşıyız, ama ayıların da buradan uzak kalması gerekli" diye konuştu.

'VURMA GİBİ BİR AMACIMIZ YOK'

Devriye ekibinden Adem Külünkoğlu ise "Köyümüze son zamanlarda çok fazla yabani hayvan iniyor. Çay toplama zamanı geliyor. Bu tehlikeye karşı köylü olarak toplanıp, sabaha kadar dolaşıyoruz. Her grup bir taraftan dolanarak, sadece hayvanları kaçırmaya çalışıyor. Vurma gibi bir amacımız yok; ayılar köyümüzden uzaklaşsın yeter" ifadelerini kullandı.


Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Yaşam

Çayeli Rize Yaşam Haberler

Bakmadan Geçme

Survivor CANLI izle! 28 Nisan Pazar TV8 Survivor HD izleme linki! Kirli Sepeti 106. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 28 Nisan Kirli Sepeti yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Teşkilat 106. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 28 Nisan Teşkilat yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 28 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 28 Nisan 2024 Pazar Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Kirli Sepeti CANLI izle! Kirli Sepeti 28. BÖLÜM FULL İZLE! Kapıcılar Kralı konusu ne, oyuncuları kimler? Kapıcılar Kralı filmi nerede çekildi, kaç yılında çekildi? Kapıcılar Kralı ne zaman nerede çekildi? Kapıcılar Kralı konusu nedir, oyuncuları kimlerdir? Atla Gel Şaban konusu ne, oyuncuları kimler, film nerede çekildi? Atla Gel Şaban filmi hangi il ve ilçede çekildi, hangi yıl yapımı? Hipodrom nerede? Atla Gel Şaban filmi nasıl bitiyor? Atla Gel Şaban final sahnesi İZLE! Atla Gel Şaban sonunda ne oluyor? Teşkilat CANLI İZLE! Teşkilat 105.bölüm izle! Teşkilat yeni bölüm izleme linki! Teşkilat dizisi yeni bölüm FULL HD İZLE! 28 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 28 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 28 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 28 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? İYİ PARTİ'NİN YENİ GENEL BAŞKANI KİM OLDU? Meral Akşener'in yerine kim geçti? Eski Fenerbahçe yıldızı Papiss Cisse kaç TL'ye futbol oynuyor?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title