Haberler

Muş'ta kadınlar yayladaki süt sağım mesaisinde

Güncelleme:

Muş'un Varto ilçesinde yaşayan kadınlar, yayladaki hayvanlarını otlatmak ve süt sağmak için her gün yorucu bir yolculuk yapıyor. Elde ettikleri sütten peynir ve tereyağı gibi ürünler yaparak kışlık ihtiyaçlarını karşılayan kadınlar, kalan kısmını da satarak gelir elde ediyor.

Muş'un Varto ilçesinde kadınların yayladaki süt sağım mesaisi devam ediyor.

Oğlakçı köyünde geçimini hayvancılık yaparak sağlayan kadınlar, her gün yorucu yolculuğun ardından küçükbaş hayvanlarının otlatıldığı yaylaya çıkıyor.

Burada keçi ve koyunların sağımını yapan kadınlar, elde ettikleri sütten yaptıkları peynir, tereyağı gibi ürünlerin bir kısmını kışlık ihtiyaçları için ayırıyor, kalan kısmını da satarak gelir elde ediyor.

Kadınlardan Nafiye Eroğlu, sonbaharın gelmesiyle yayladaki mesailerinin son günlerine yaklaştıklarını söyledi.

Her gün süt sağmak için yaylaya geldiklerini anlatan Eroğlu, "Yazın 200 koyundan yaklaşık 50 kilogram süt sağarken, şu an sadece keçileri sağdığım için 15 kilogram süt alabiliyorum. Elde ettiğim sütle kışlık ihtiyacımızı karşılıyoruz. Bahara kadar tüketmeye çalışıyoruz. Koyunların hamilelik sezonu yaklaştığı için süt verimi azaldı." diye konuştu.

Kaynak: AA / Yaşam

Varto Muş Yaşam Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title