Haberler

Muğla'da Görülen Balina ve Foklar Denizlerin Sağlıklı Olduğunu Gösteriyor

Güncelleme:

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Halit Filiz, Muğla açıklarında görüntülenen balina ve fokların denizlerin sağlıklı ve temiz olduğunu gösterdiğini belirtti. Balinaların genellikle tek yaşamayı tercih ettiklerini ve üreme dönemlerinde gruplar oluşturduklarını ifade eden Prof. Dr. Filiz, balinaların denizlerde gezmeyi sevdiklerini ve bazen teknelerin peşlerine takıldıklarını söyledi. Balinaların ve diğer deniz canlılarının yaşamlarını sürdürebilmesinin denizlerin sağlıklı olduğunu gösterdiğini vurgulayan Filiz, balinaların daha sık görülmesini umduklarını dile getirdi. Doç. Dr. Nurçin Killi ise 2009 yılında Dalaman'da kıyıya vuran bir balinanın 2013 yılında kazılarla çıkarıldığını ve üniversitede sergilendiğini belirtti.

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Halit Filiz, son dönemlerde Muğla açıklarında vatandaşlarca görüntülenen balina ve fokların, denizlerin sağlıklı ve temiz olduğunu gösterdiğini bildirdi.

Prof. Dr. Filiz, yaptığı yazılı açıklamada, balinaların genellikle çok büyük boyutlara ulaştıkları için tek yaşamayı tercih ettiklerini, üreme dönemlerinde ise 2 ya da 3'lü gruplar oluşturduklarını belirtti.

Genellikle açıklarda gezmeyi seven balinaların bazen de teknelerin peşlerine takılarak yüzdüğünü aktaran Filiz, şöyle devam etti:

"Balinalar, foklar, köpek balıkları, besin piramidinin en üstünde yer alan canlılar. Dolayısıyla bunların yaşamlarını sürdürebilmesi denizlerde her aşamada işlerin yolunda gittiğini gösterir. Biz bu gibi canlıları gördükçe denizlerimizin sağlıklı ve temiz olduğunu anlıyoruz. Umarım balinaları daha sık görebiliriz."

Doç. Dr. Nurçin Killi ise dünyanın en büyük canlıları arasında yer alan balinalardan birinin 2009 yılında Dalaman'da kıyıya vurduğunu hatırlattı.

Gömülen balinanın 2013 yılındaki kazıyla toprak altından çıkarıldığını anlatan Killi, balina iskeletinin üniversitede sergilendiğini kaydetti.

Kaynak: AA / Yaşam

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Dalaman Muğla Eğitim Yaşam Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title