Haberler

Malazgirt 1. Kavun Festivali düzenlendi

Güncelleme:

Malazgirt Kaymakamlığı, Muş Alparslan Üniversitesi ve Malazgirt Belediyesi işbirliğiyle düzenlenen Malazgirt 1. Kavun Festivali, bisiklet ve koşu yarışlarıyla başladı. Festivalde kavun üretimi ve çiftçilere destek konuşuldu.

Malazgirt'te "1. Kavun Festivali" düzenlendi

MUŞ - Muş Alparslan Üniversitesi, Malazgirt Kaymakamlığı ve Malazgirt Belediyesi işbirliği ile "1. Kavun Festivali" gerçekleştirildi.

Bisiklet ve koşu yarışmalarıyla başlayan festival, Belediye Meydanı'nda devam etti. Burada konuşan Muş Valisi Avni Çakır, Malazgirt kavununun tadıyla ve benzerlerinden önce yetiştiğini söyledi. Malazgirt kavununu tanıtma noktasında üretim yapan çiftçilere katkı sağlayacaklarını ifade eden Çakır, "Muş, Türkiye'nin en önemli 3. ovasına sahip. Malazgirt, Bulanık ve Liz ovaları tarıma müsait araziler. Bölgemiz kavunda çok ciddi anlamda artış var. 2022 yılında Muş'a yaklaşık 6 bin dekar alanda 19 ton kavun hasadı gerçekleştirildi. Bunun maddi tutarı 96 milyon lira. Bu yıl ise Malazgirt ve Muş'ta yaklaşık 20 bin 700 dekar alanda kavun üretimi gerçekleştirildi. Bu sene 30 bin ton kavun hasadı gerçekleştirildi. Bunun maddi karşılığı da yaklaşık 250 milyon liraya tekabül ediyor. İlimizde 300'den fazla aile de üretimle geçimini sağlıyor. Tarımsal alandaki gücümüzü ve potansiyelimizi biliyoruz. Hayata geçireceğimiz projelerle çiftçilerimizin daha nitelikli tarım yapması ekonomi noktasında her türlü politikayı da mesai arkadaşlarımızla gerçekleştireceğiz. Çiftçilerimizi daha çok bilinçlendireceğiz ve devletimizin imkanlarıyla daha çok buluşturacağız. Bu anlamda verimimizi daha da çok artıracağız. Asıl amacımız Muş'un öne çıkan ürünlerini dünyaya tanıtmaktır" dedi.

Muş Alparslan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alican da, üniversite bünyesinde Malazgirt kavununu araştırmaya başladıklarını belirtti. Malazgirt kavununun çok güzel ve lezzetli olduğunu ifade eden Alican, "Cumhuriyet arşivlerinde 1950'lı yılların ortalarında itibaren Malazgirt ilçesinde özellikle Karadeniz Bölgesi'nden gelen bir ailenin özel bir kavun türünü ilçeye getirdiğini, o kavun türünün insanlar tarafından talep görmesiyle yaygınlaştırıldı. Malazgirt kavununu kıymetini hep birlikte bileceğiz. Ziraat mühendisi arkadaşlarımızla üreticilerden örnekler aldık. Bu örneklerin analizlerini yapacağım. Üzerinde çalışmalar yapacağız. Bilimsel bir çalışma haline getireceğiz. Malazgirt kavununun coğrafi işaretini almak için girişimlerde bulunacağız. Malazgirt kavununu marka haline getireceğiz. Malazgirt kavununun pazar alanını genişleteceğiz" diye konuştu.

Malazgirt Kaymakamı Göksu Bayram ise güzel etkinlikler yapıldığını belirterek, "Bisiklet ve koşu yarışmaları düzenlendi. Festivalimizin birincisi ve önümüzdeki yıllarda yapılacak festivallerin hayırlı olmasını diliyorum" dedi.

Konuşmaları ardından yapılan halk oyunları ve kavun yeme yarışması renkli görüntüler oluşturdu.

Dereceye girenlere ödülleri takdim edilirken, vatandaşlara ise kavun dağıtıldı.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yaşam

Malazgirt Muş Turizm Yerel Yaşam Spor Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title