Haberler

Kanserde 'Palyatif Bakım Üniteleri' Yaygınlaşacak

İl Sağlık Müdürü Dr. Yusuf Köksal, kanserle mücadele eden ve hayatının son günlerini yaşayan vatandaşların her türlü ihtiyacını karşılayan, fiziksel, ruhsal, psikososyal ve maddi açıdan destekleyen bir sağlık sisteminin kurulacağını söyledi.

İl Sağlık Müdürü Dr. Yusuf Köksal, kanserle mücadele eden ve hayatının son günlerini yaşayan vatandaşların her türlü ihtiyacını karşılayan, fiziksel, ruhsal, psikososyal ve maddi açıdan destekleyen bir sağlık sisteminin kurulacağını söyledi.

Kanserin dünyada ve Türkiye'de sebebi bilinen ölümler sıralamasında kalp ve damar hastalıklardan sonra ikinci sırada gelen önemli bir toplum sağlığı probleminin olduğunu belirten İl Sağlık Müdürü Dr. Yusuf Köksal, "Bu çerçevede kanserden korunmak büyük önem arz etmektedir. Ülkemizde yılda yaklaşık 175 bin kişiye kanser teşhisi konulmaktadır. Kanserli olguların yaklaşık 3'te 2'si erkeklerde görülmekte, bölge veya şehirlerimiz arasında kanser görülme sıklığı açısından önemli farklılıklar bulunmamaktadır. Bununla birlikte, ülkemizdeki kanser vakalarının önemli bir kısmı sigara ve obeziteyle ilişkilidir" dedi.

"KANSER KÜRESEL BİR SORUNDUR, HER YAŞTA GÖRÜLEBİLİR"

Kanserin korunulabilir bir hastalık olduğunun altını çizen Köksal, "Doğru korunma stratejileri ile kanser vakalarının 3'te 1'i önlenebilmektedir. Çevresel etkenler kanser oluşumunda yüzde 90 - 95 oranında etkilidir. Kanser oluşumunda etkisi olan kötü beslenme, sedanter yaşam, tütün ve alkol kullanımı ile güneş ışığının zararlı etkilerine maruz kalma gibi çevresel etkenlerin kontrol altına alınması kanser görülme sıklığını azaltacaktır. Dolayısıyla sağlıklı yaşam davranışları ile kansere karşı korunulabilmekte ve tarama programları sayesinde erken teşhis konularak yaşam süreleri uzatılabilmektedir. Kanser sadece bir sağlık sorunu değildir. Sosyal ve ekonomik yönleri de olan insan haklarını etkileyebilen bir sorundur. Kanser küresel bir sorundur, her yaşta görülebilir. Özellikle gelişmekte olan ülkeleri etkilemektedir. Günümüzde yeni tedavi yöntemleri ile pek çok kanser türünde uzun yaşam sürelerine ulaşılmıştır. Ülkemizde tüm kanser tedavileri ücretsiz yapılmakta ve modern tıptaki standart bütün tedavilere ulaşılabilmektedir. Kanser önlenebilir bir hastalıktır. Doğru stratejiler ile her üç kanserden birisi önlenebilmektedir" diye konuştu.

HER TÜRLÜ İHTİYACINI KARŞILAYAN BİR SAĞLIK SİSTEMİ

Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Kurumu Kanser Daire Başkanlığı'nın kanser kontrolüne yönelik çalışmalar yaptığını belirten Köksal, "Kanser kayıtçılığında, dünya nüfusunun yüzde 8'i takip edilmektedir. Ülkemizde ise toplam nüfusun yaklaşık yüzde 27'si kanser gelişimi açısından aktif takip altındadır. Son olarak İstanbul ve Mersin illerimizde de aktif kanser kayıt merkezleri kurulmuştur. Bu merkezlerle birlikte aktif kanser kaydındaki oran ülke genelinde yüzde 50 seviyelerine ulaşacaktır. İzmir Kanser Kayıt Merkezimiz, Dünya Sağlık Örgütü Uluslararası Kanser Araştırma Kurumu (IARC) tarafından, kendi ülkelerinin kanser kaydını yapacak yabancı uzmanların eğitimi için Bölgesel Eğitim Merkezi olarak belirlenmiştir. Kanser önleme çalışmalarında tütün ve obezite ile mücadele devam edecektir. Kanser taramaları 2013 yılında tüm illerde Aile Hekimliklerimize entegre edilecektir. Meme kanseri, rahim ağzı kanseri ve bağırsak kanseri türlerinde erken teşhis imkanları artacak ve hastalarımızda ciddi yan etkilere neden olan tedavilerin önüne geçilecektir. Kanser tedavisi olan vatandaşlarımızın ağrı kontrolünde kullanılan morfinlere ulaşabilmeleri için merkezi olarak uluslararası morfin ithalatı ve yerli morfin üretim çalışmaları başlatılmıştır. 2012 yılında pilot uygulama olarak bazı merkezlerde başlatılan Palyatif Bakım ünitelerimiz yurt genelinde yaygınlaştırılacak ve önümüzdeki 3 yıl içerisinde 200'ün üzerinde palyatif bakım merkezi kurulması hedeflenmektedir. Böylelikle kanserle mücadele eden ve hayatının son günlerini yaşayan vatandaşlarımızın her türlü ihtiyacını karşılayan, fiziksel, ruhsal, psikososyal ve maddi açıdan destekleyen bir sağlık sistemini kurmuş olacaktır. Ülkemizde kanserle olan mücadelemiz bütün toplumsal unsurların desteği ile devam edecektir. Kanserle mücadele uzun soluklu bir maratondur ve ekonomik güç, siyasal istikrar ile birlikte halkımızın da aktif katılımını gerektirmektedir" şeklinde konuştu. - SAMSUN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yaşam

Yusuf Köksal Türkiye Yaşam Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title