Haberler

Doç. Dr. Başaralı: "Ülkemizde 7-8 Çocuktan Biri Astım Hastası"

Mersin İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Mustafa Kemal Başaralı, dünyada yaklaşık 235-300 milyon arasında astımlı hastanın olduğunu ifade ederek, "Ülkemizde ise yaklaşık her 12-13 erişkinden ve 7-8 çocuktan biri astım hastasıdır.

Mersin İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Mustafa Kemal Başaralı, dünyada yaklaşık 235-300 milyon arasında astımlı hastanın olduğunu ifade ederek, "Ülkemizde ise yaklaşık her 12-13 erişkinden ve 7-8 çocuktan biri astım hastasıdır. Astımın görülme sıklığı giderek artmaktadır" dedi.

6 Mayıs Dünya Astım Günü dolayısıyla açıklama yapan Doç. Dr. Mustafa Kemal Başaralı, astımın kronik bir solunum yolu hastalığı olduğunu, tekrarlayan nefes darlığı, hırıltı, göğüste baskı hissi ve öksürük gibi belirtilerle kendini gösterdiğini kaydederek, "Dünyada yaklaşık 235-300 milyon kadar astımlı hasta olduğu tahmin edilmektedir. Ülkemizde ise yaklaşık her 12-13 erişkinden ve 7-8 çocuktan biri astım hastasıdır. Astımın görülme sıklığı giderek artmaktadır. Astım tedavisinin amacı hastalığın kontrol altına alınması ve sağlanan bu durumun idame ettirilmesidir. Dünyada olduğu gibi, ülkemizde de bu hastalığın tedavisi ile ilgili gerekli her türlü ilaç ve malzeme bulunmaktadır. Uygun ilaç tedavisi ile astımlılar günlük yaşamlarına hastalık nedeniyle herhangi bir kısıtlanma olmadan devam edebilirler" ifadelerini kullandı.

"ASTIMLI HASTALARIN YÜZDE 10'UNDAN FAZLASI HALEN SİGARA İÇMEKTE"

Astımı tamamen kontrol altında olan hasta sayısının her geçen gün arttığını vurgulayan Başaralı, "Ancak istenen düzeyde değildir. Halen 4 astımlıdan biri yılda bir kez astım krizi nedeniyle acil servise başvurmaktadır. Astım kontrolünü güçleştiren etkenler arasında ilaçların doğru teknikle ve düzenli kullanılmamasının yanı sıra sigara dumanı, alerjik maddeler, kimyasallar gibi tetikleyicilere maruz kalmak ve obezite sayılabilir. Ülkemizde astımlı hastaların yüzde 10'undan fazlasının halen sigara içmekte olduğu ve yüzde 30-40'nın obez olduğu bildirilmiştir. Sigarayı bırakmanın ve obez hastaların kilo vermesinin, astımın kontrolünü kolaylaştırdığı gösterilmiştir" diye konuştu.

Astım için Küresel Girişim önderliğinde sürdürülen Dünya Astım Günü aktiviteleri ve bu konudaki diğer çabalarla, astım hastalığının önemi anlatılıp, hastalık ve kontrol kavramı konusunda farkındalık oluşturulmaya çalışılmakta olduğuna dikkat çeken Başaralı, sözlerine şöyle devam etti: "Erişkinlerde iş gücü, çocuklarda okul devamlılığında azalmaya neden olan bu hastalık için başta hastalar olmak üzere hasta yakınları, sağlık personeli ve eczacıların bilgilendirilmesi önem kazanmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü'nce kurulan GARD Türkiye etkinlikleri çatısında, Türk Toraks Derneği ve Türkiye Ulusal Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği ve Sağlık Bakanlığı işbirliği yaparak ülkemizin birçok ilinde bu yıl da birçok hasta eğitim toplantısı düzenleyecektir. 'Astımınızı kontrol altına alabilirsiniz' sloganı ilimizde Halk Sağlığı Müdürlüğü ve Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi işbirliğinde 6 Mayıs 2014 saat 12.30-15.30 arasında Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Eğitim Salonu'nda konunun uzmanları tarafından halk eğitimi verilecektir. Tüm halkımız davetlidir." - MERSİN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yaşam

Mersin Üniversitesi Dünya Astım Günü Türkiye Yaşam Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title