Haberler

Yarım Asırlık Ciğerci Çırak Bulamamaktan Şikayetçi

Edirne'de yarım asrı geçkin süredir tavada ciğer pişiren ve "Ahi" unvanı alan Kazım Gilan, mesleği geleceğe aktaracak yeterli sayıda çırak bulamamaktan dert yanıyor.

Edirne'de yarım asrı geçkin süredir tavada ciğer pişiren ve "Ahi" unvanı alan Kazım Gilan, mesleği geleceğe aktaracak yeterli sayıda çırak bulamamaktan dert yanıyor.

"Yılın Ahisi" 67 yaşındaki ciğer ustası Gilan, AA muhabirine 53 yıldır ilk günkü aşkla ciğer tavasının başına geçtiğini anlattı.

Son dönemde ünü artan tava ciğerini yemek için yurt dışından dahi gelenlerin olduğunu ancak tava ciğerini gelecek nesillere aktarma konusunda kaygı duyduğunu ifade eden Gilan, şunları kaydetti:

"1900'lü yılların başında Bulgar esnaflar daha çok bizim bonfile dediğimiz büyük parça etleri yağda kızartıp ekmek arası satıyorlarmış. Zamanla bu Edirne'de ciğerde yaprak şeklinde uygulanmış ve o gün bugündür tüketilmeye devam ediyor. Gün geçtikçe de ünü artıyor. Bunu geleceğe usta çırak ilişkisi ile taşımalıyız. Biz çırakken büyüklerimiz bir esnafın yanına bizi verirdi, 'eti senin kemiği benim' derdi. Fakat şu anda o kültür kalktı. Şu anda çırak bulmakta zorlanıyoruz. Eskiye göre çırak az yetişiyor. Aileler çocuklarını belli bir yaştan sonra bir ustanın yanına verirse o meslek devam eder ve çırak iş sahibi olur."

Tava ciğerini bugün tam manasıyla yapabilen 5-6 ustanın olduğunu kaydeden Gilan, ciğerin geleceği için "Ahilik" kültürüne göre bu ustalar göçmeden açılacak kurslarla çıraklar yetiştirilmesine vesile olunması gerektiğine vurgu yaptı.

"Yılın Ahisi" unvanı almasının kendisine mutluluk verdiğini ifade eden Gilan, "Usta olmak kolay değildir. Usta denilince doğruluk, dürüstlük ve namuslu olmak akla geliyor. Ben doğduğumdan bu yana bu şehirdeyim. Mesleğin çıraklığından yetiştim. Benim bu meslekte edindiğim tecrübeye göre Ahilik, kardeşlik ve yiğitliktir aynı zamanda, doğruluk ve dürüstlüktür bu işin başı. Saygılı olmak da bu kültürü tamamlayan bir unsurdur. Eskiden esnaflar birbirine daha saygılı davranıyordu, şu an bu bizden uzaklaştı." diye konuştu.

Gilan, Ahilik kültürünün esnaf arasında daha çok yaşatılmasını temenni etti.

Kaynak: AA / Güncel

Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title