Haberler

Yüksek Yargıya Neşter! Üyelerin Tamamı Değişiyor

Güncelleme:

Yargıtay ve Danıştay'ı yeniden dizayn edecek yargı paketi hazır. Yasaya konulacak geçici maddeyle, 516 Yargıtay ve 195 Danıştay üyesinin tamamının görevi sona erecek.

Adalet Bakanlığı'nın hazırladığı yasa taslağı, yüksek yargıda taşları yerinden oynatacak. Taslak, iki kurumun tümüyle yeniden yapılandırılmasını öngörüyor.

İŞ YÜKÜ HAFİFLEYECEK

Habertürk'ün haberine göre; İlk derece mahkemeleri ile Yargıtay ve Danıştay arasında konumlanan istinaf mahkemeleri, 20 Temmuz'da Türk yargısındaki yerini alacak. Hukuk davalarının yüzde 89'u, ceza davalarının yüzde 91'i, idari davaların yüzde 80'i bu mahkemelerde sonuçlandırılacak. Bu davaların önemli bir kısmı Yargıtay ve Danıştay'a gitmeksizin kesinleşecek. İstinaflar, hukuka uygun bulmadığı mahkeme kararlarını kaldıracak ve yargılamayı yenileyebilecek. İş yükü büyük oranda hafifleyecek olan Yargıtay ve Danıştay, birer içtihat mahkemesine dönüştürülecek.

DÜZENLEME 711 YARGI MENSUBUNU YAKINDAN İLGİLENDİRİYOR

Düzenleme, Yargıtay (516) ve Danıştay'da (195) halen görev yapan 711 yargı mensubunu çok yakından ilgilendiriyor. Taslak ile Yargıtay ve Danıştay'ın daire ve üye sayılarının azaltılması öngörülüyor. Halen 23'ü hukuk, 23'ü ceza 46 daireli ve 516 üyeli Yargıtay; 12 hukuk, 12 ceza daireli ve 300 üyeli olacak biçimde yeniden düzenleniyor. 17 daire ve 195 üyesi bulunan Danıştay ise yeni yasa ile 14 daireli ve 125 üyeli hale getiriliyor. Görev süresi de emekliliğe kadar değil, 12 yıl olacak.

GEÇİCİ MADDEYLE TÜM ÜYELERİN GÖREVİNE SON

Yasaya "Yasa çıktığı an Yargıtay ve Danıştay'da bulunan tüm üyelerin görev süresi sona erer" yönünde geçici bir madde konulacak. Böylece yasa Resmi gazete'de yayımlanır yayımlanmaz 516 Yargıtay ve 195 Danıştay üyesinin tamamının görevi sona erecek.

HSYK DEVREYE GİRECEK

Bu aşamadan sonra HSYK devreye girecek. HSYK, 5 gün içinde bu isimlerden bazılarını tekrar Yargıtay ve Danıştay üyesi olarak görevlendirecek, kalanlar ilk derece mahkemelere, savcılıklara veya istinaflara gönderilecek. Bürokrat kökenli Danıştay üyeleri ise yeniden seçilmezlerse kamuda uygun bir pozisyona atanacak. Taslağın, yeni hükümetin ilk görüşeceği düzenlemelerden biri olacağı belirtiliyor. (Kaynak: Habertürk)

Kaynak: Haberler.com / Güncel

Adalet Bakanlığı Habertürk Yargıtay Danıştay Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500

Yorumlar (6)

Konyali eski akp,li:

Oynamadigi hic bir sey kalmadi turkiye bitiyor gozunuzu acin ey turk halki rte bitirdi bitiriyor turkiyeyi abd usagimidir nedir bu adam

35
3
yanıtYanıtla
AYSE Z UHAL:

Zaten is yapmiyordunuz tatile cikin beyler hanimlarr

4
18
yanıtYanıtla
meydan:

Demokraside, koyunlarin kendilerini mezhabaya götürecek cobani secme özgürlügü vardir:-)

16
5
yanıtYanıtla
gökhan:

ne demişler; nerde haraket orda bereket. kimse yerim sağlam diyerek iş yapmasın.

11
8
yanıtYanıtla
agnostik:

darbeci kimmiş

8
0
yanıtYanıtla
ADALET MÜLKÜN TEMBELİDİR:

TÜRK ADALET SİSTEMİ HİÇ BİR ZAMAN ADELETLİ OLMADI İKTİDARA GELENLERİN DARBE YAPANLARIN OYUNCAĞI OLDULAR OLMAĞA DA DEVAM EDİYORLAR

2
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title