Haberler

Yargıtay'dan yüzbinlerce anne-babayı ilgilendiren 'zorunlu aşı' kararı

Güncelleme:

Yargıtay, yeni doğmuş çocuklarına zorunlu aşıların yapılmasını istemeyen çifti haklı buldu, yerel mahkemenin verdiği kararı 'Hak ihlali ortaya çıkar' diyerek bozdu.

Yargıtay tarihi ayı kararını verdi. Yeni doğmuş çocuklarına zorunlu aşıların yapılmasını istemeyen çifti haklı buldu. Geçtiğimiz yıl 1.3 milyon bebeğin dünyaya geldiği Türkiye için anılan kararın emsal nitelikte olduğuna işaret ediliyor.

ANNE-BABASI ZORUNLU AŞIYI İSTEMEDİ

Y.-A. U çiftinin, geçtiğimiz yıl 20 Şubat günü bir çocukları dünyaya geldi. Hastanede, bebeğe zorunlu aşıların yapılması gerektiği belirtildi. Ancak çift bu talebi
geri çevirdi. Devreye Karabük Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İl Müdürlüğü girdi. Müdürlük, zorunlu aşıların yapılması gerektiğini, Çocuk Koruma Kanunu gereği, bebek için gerekli sağlık tedbirlerinin uygulanması için aile mahkemesine başvurdu.

MAHKEME 'AŞI YAPILSIN' DEDİ

Karabük Aile Mahkemesi'nin kararında, aşıların önemi ile ilgili yapılan açıklama ve eğitimlere rağmen, anne-babaları tarafından aşı yapılmasına izin verilmeyen çocukların korumaya muhtaç çocuk olarak kabul edileceği belirtildi. Mahkeme kararı ile, bebeğe aşı yapılmasının yolu açıldı. Ancak aile bu kararı temyiz etti.

KARAR, YARGITAY'A TAŞINDI

Davanın temyiz incelemesini Yargıtay 2. Hukuk Dairesi yaptı. Daire, kararında, Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) geçtiğimiz kasım ayında verdiği bir karara atıfta bulundu. AYM'nin anılan kararında, benzer bir durum yaşayan aile haklı bulunmuş, zorla aşı yapılaması hak ihlali olarak değerlendirilmişti.

YARGITAY: AYM'NİN KARARI AÇIK

Yargıtay kararında da, AYM'nin verdiği karar ortada olmasına karşın yerel mahkemenin başka türlü karar vermesinin olanaklı olmadığı kaydedildi. Daire, tersi yönde verilecek kararın da AYM'nin önüne gideceğine işaret ederek, yerel mahkemenin kararını bozdu.

HAK İHLALİ OLUR

Bozma gerekçesi ise şöyle ifade edildi: "Anayasa Mahkemesi'nin bu husustaki bireysel başvuru sonucu aldığı ihlal kararı karşısında, hak ihlaline yol açmamak için hükmün bozulması gerekmiştir." Yargıtay'ın bozma kararı sonrası dosya yeniden ilk mahkemesine döndü. Mahkeme, bozma kararına geçtiğimiz günlerde uydu. Böylece, U. çiftinin, karşı çıktığı zorunlu aşı talebi yargı kararı ile ortadan kalkmış oldu. (Kaynak:Hürriyet)

Kaynak: Haberler.Com / Ekonomi

Anayasa Mahkemesi Yargıtay Türkiye Karabük Sağlık Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Mourinho Fenerbahçe'ye gelecek mi? Galatasaray en son ne zaman şampiyon oldu, kaç kere şampiyon oldu? Galatasaray kaç şampiyonluğu var? Ligin bitmesine kaç hafta kaldı 2024? Survivor 3. eleme adayı kim oldu? 7Mayıs Survivor potada kimler var? Fenerbahçe başkanlık seçimi ne zaman 2024? 7 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 7 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 7 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! Rasim Ozan Beyaz Futbol'da neden yok, Beyaz TV'den ayrıldı mı? 7 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 7 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 7 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 7 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 7 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! 7 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 7 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title