Haberler

Yargı Paketi TBMM Genel Kurulunda

Güncelleme:

TBMM Genel Kurulunda, Cumhurbaşkanlığı Sarayı hakkındaki idare mahkemesi kararları gündeme geldi.

TBMM Genel Kurulu'nda, Cumhurbaşkanlığı Sarayı hakkındaki idare mahkemesi kararları gündeme geldi.

MHP Kütahya Milletvekili Alim Işık, TBMM Genel Kurulu'nda görüşülen, kamuoyunda "yargı paketi" olarak bilinen Hakimler ve Savcılar Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin 1. bölümündeki maddeler üzerinde partisinin verdiği önergeye ilişkin konuştu.

Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na ilişkin daha önce yaptığı konuşmaya karşı söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın'ın, binaya ilişkin yapı ruhsatı ve yapı kullanma belgesi gösterdiğini ifade eden Işık, "Değerli grup başkanvekili, bu sarayın kaçaklığı yapı ruhsatından ve yapı kullanma izninden kaynaklanmıyor. Bu yapının kaçaklığı, birinci derecedeki sit alanının üçüncü dereceye dönüştürülmesi ve bunu iptal eden yargı kararını saymamanızdan kaynaklanıyor" dedi.

Yerinden söz alan Aydın da Işık'ın sözlerine karşılık şunları kaydetti:

"Bu yapının kaçak bir yapı olmadığını ifade ettim, bu belgelerle de sabit. Bütün koruma kurullarından gerekli izinler alınmış. Koruma kurallarının izinleri haricinde yapılan hiçbir işlem yok. İnşaat başlangıcında yapı ruhsatı çıkarılmış. Kaçak hiçbir durum söz konusu değil. Koruma kurullarından da izinler alındığı için sit alanına da bir müdahale söz konusu değildir. Söz konusu binanın yapılmış olduğu alan, Bakanlar Kurulu kararıyla kentsel dönüşüm ve gelişim proje alanı ilan edildiğinden Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nca düzenleniyor."

-"Mahkeme kararına uyulmasını bakandan beklemek hakkımızdır"-

CHP Grup Başkanvekili Levent Gök ise Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na ilişkin yargı kararlarıyla ilgili şu değerlendirmelerde bulundu:

"Sayın Adalet Bakanı, Adalet Bakanlığı bütçesi görüşülürken açıkladı ama farklı bir mahkemeden bahsetti, Ankara 11. İdare Mahkemesi'nden bahsetti. Ankara 5. İdare Mahkemesi'nin, birinci dereceden üçüncü derece sit alanına düşürülmesi, ayrıca çevresinde açılan yolların nazım imar planına aykırılığından dolayı vermiş olduğu yürütmeyi durdurma kararı ortadadır. Bu karar kaldırılmamıştır. Ama endişem odur ki 5. İdare Mahkemesi'nin başkan ve üyeleri değiştirilebilir bu arada. Bir mahkeme kararı ortadayken, bu mahkeme kararına uyulmasını Adalet Bakanı'ndan beklemek hepimizin hakkıdır."

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, konuşmalar üzerine söz alarak, "Sayın Gök'ün söylediği Ankara 5. İdare Mahkemesi'nin kararı; benim Plan ve Bütçe Komisyonu'nda bahsettiğim karar ise Ankara 11. İdare Mahkemesi'nin kararı" ifadesini kullandı.

Bozdağ, şöyle devam etti:

"5. İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı vermiştir. Ama bölge idare mahkemesi de bunu kaldırmıştır. Şu andaki durum bu. Dolayısıyla mahkeme kararıyla engellenmiş bir şey yok. Mahkeme karar vermiş, diğer mahkeme de bu kararın yürütmesini kaldırmıştır. Benim bahsettiğim 5 değildi, çünkü ona ilişkin bir sorun yoktu. Öbürüyle ilgili tartışıldığı için ben ondan bahsetmiştim. İki karar da burada var."

TBMM Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı, Levent Gök'ün 5. İdare Mahkemesi'nin kararını kaldıran Bölge İdare Mahkemesi kararının ne zaman alındığını sorması ve kararları istemesi üzerine birleşime ara verdi.

Aranın ardından söz alan Adalet Bakanı Bozdağ, şu açıklamayı yaptı:

"Sayın Gök'ün bahsettiği 5. İdare Mahkemesi kararıyla ilgili bilgi verirken, bürokratlar arkadaşlara 5. İdare Mahkemesi'nin verdiği kararın akıbetini sorduğumda, 'bölge idare mahkemesi, yürütmeyi durdurma kararı verdi' şeklinde bilgi verdiler. Ben de bunun üzerine size yürütmeyi durdurma kararı olduğunu ifade ettim. Siz bana kararı söylediniz. Ben kararı istedim, onlar yürütmeyi durdurma talebine ret kararı verildiğini bana anlatırken, sehven öyle bir ifadede bulundular. Kusura bakmayın. Düzeltiyorum, 5. İdare Mahkemesi'nin verdiği yürütmeyi durdurma kararına karşı itiraz, bölge idare mahkemesi tarafından reddedilmiştir." - TBMM

Kaynak: AA / Politika

Bekir Bozdağ Levent Gök Ak Saray Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title