Haberler

    Yaptırım Korkusu Rubleyi Yıktı

    ABD'nin yeni ekonomik yaptırım hazırlığında olduğu duyumları nedeniyle ruble büyük değer kaybetti.

    ABD'nin Rusya'ya yönelik yeni bir ekonomik yaptırım hazırlığında olduğu duyumları nedeniyle, Rusya para birimi ruble ani ve sert bir değer kaybına uğradı. Salı sabahı bir doların karşılığı 58 rubleyken, gün içinde bir dolar 77 rubleye yükseldi.

    Rusya Merkez Bankası, düşüşü durdurmak için faiz oranlarını yüzde 10,5'tan yüzde 17'ye çıkardı. Müdahalenin ilk etkileri birkaç saat içinde geldi. TSİ 15 civarı dolar-ruble paritesi 73'e geriledi.

    Rus para birimi ABD doları karşısında bir yılda yüzde 50 değer kaybetti. Bu düşüşün başlıca sebebi, ABD ve AB ülkelerinin Kırım ve Ukrayna krizleri nedeniyle Rusya merkezli şirketlere ve işadamlarının mal varlıklarına uyguladığı ekonomik yaptırımlar oldu.

    Bir diğer önemli etken de enerji devi Rusya'nın petrol fiyatlarındaki düşüşten en çok etkilenenlerden biri olmasıydı. Pazartesi günü de ruble dolar karşısında yüzde 10 değer kaybetmişti.

    Faizler yüzde 17'ye çıktı

    Geçen hafta Rusya merkez bankası faizleri yüzde 9,5'tan bir puan arttırarak yüzde 10,5'e getirmişti. Bugünkü sert düşüşün ardından merkez bankası acil bir kararla faizleri yüzde 17'ye çıkardı.

    Devlet Başkanı Vladimir Putin'in basın danışmanı Dmitriy Peskov, faiz artışı sorulduğunda konunun muhatabının Merkez Bankası olduğunu ve Kremlin'in bu konuda yorum yapmayacağını söyledi.

    Rusya Merkez Bankası Başkanı Elvira Nabiullina, enflasyonu dengeleyebilmek ve yatırımcıların rubleyi elden çıkarmasını önlemek için böyle zor bir karar verdiklerini söyledi. Nabiullina, bu hamlenin etkilerinin orta vadede görüleceğini açıkladı.

    Dünya Bankası, eğer petrol fiyatlarındaki düşüş devam ederse Rusya ekonomisinin 2015'te yüzde 1 oranında küçüleceğini açıkladı.

    Kaynak: Reuters

    Kaynak: Aljazeera / Güncel

    Rusya Federasyonu Merkez Bankası Politika Güncel Haberler

    Bakmadan Geçme

    2 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 2 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 2 Mayıs Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 2 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 2 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? Sasa Obradovic Zeljko Obradovic kardeş mi? Sait Toktaş kimdir? Şehit Piyade Uzman Çavuş Sait nereli, kaç yaşında, memleketi neresi? Cenaze namazı nerede kılınacak? PSG Şampiyonlar Ligi kazandı mı? PSG Şampiyonlar Ligi kupası var mı? PSG - B.Dortmund kaç kaç, maç bitti mi? PSG – B.Dortmund ÖZET – GOLLER izleme linki var mı? Süheyl Batum kimdir? Süheyl Batum zengin mi, serveti ne kadar? FED faiz kararı ne oldu? FED faiz indirdi mi, artırdı mı 1 Mayıs 2024? Ankara'da yarın okullar tatil mi 2 Mayıs Perşembe? Fenerbahçe Beko Monaco maçı hangi kanalda, saat kaçta? EUROLİG Fenerbahçe Beko Monaco Basket maçı CANLI ŞİFRESİZ izleme linki var mı? Giresun Belediye Başkanı hangi partiden? Giresun Belediye Başkanı Fuat Köse kimdir? Al Nassr Al Khaleej maçı ne zaman,sat kaçta? Al Nassr Al Khaleej CANLI izleme linki var mı, Ronaldo oynuyor mu? PSG - B.Dortmund CANLI izleme linki var mı? PSG - B.Dortmund ŞİFRESİZ yayın var mı? PSG - B.Dortmund maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda yayınlanacak? PSG - B.Dortmund maçı şifresiz mi?
    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title