Haberler

"Yangında Kasıt Var"

Güncelleme:

Orman Genel Müdürü Kurtulmuşlu, Köyceğiz'de yaşanan helikopter kazasında 5 kişinin ölümüne neden olan yangının kasıtlı çıkarıldığını ifade etti.

Orman Genel Müdürü Mustafa Kurtulmuşlu, Köyceğiz'de 2 gündür devam eden ve bugün meydana gelen helikopter kazasında 5 kişinin ölümüne neden olan yangının kasıtlı çıkarıldığını ifade ederek, "Bir yönüyle buna terörün bir başka şekli diyebiliriz" dedi.

Orman Genel Müdürü Mustafa Kurtulmuşlu, Köyceğiz ilçesi Otmanlar köyü Cehennem Deresi mevkiindeki orman yangınına müdahale sırasında meydana gelen helikopter kazası sonrası Muğla'ya geldi. İzmir Orman Bölge Müdürü İbrahim Aydın'ın keşif helikopteri ile bölgeye giden ve havadan inceleme yapan Genel Müdür Kurtulmuşlu, daha sonra açıklamalar yaptı. Kurtulmuşlu, orman yangınlarının yüzde 90'ının insan eli ile çıktığını belirterek, "Otmanlar yangınında kasıt var. Belki bu yangını ekonomik bir çıkar için yapmış olabilirler. İş temin etmek için zaman zaman köylüler yangın çıkarır. Ama burada kesilen ağaçların ekonomik bir değeri de yok. Bazen ulaşımı zor olan, insanların ve hayvanların çok ulaşamadığı yerlerde, ormancılar bu ağaçları almak için nasıl olsa yol açar diye bir düşünce var. Genel Müdürlüğümüzün kiralık helikopterlerinden dörtlü konsorsiyum ile kiraladığımız, içinde Rus pilotların da bulunduğu 5 mürettebat, Köyceğiz Karaçam bölgesinde iki gündür devam eden yangının ani parlaması nedeniyle, karadan ulaşılamaması nedeniyle Fethiye'deki helikopter göreve çağrılmış. Helikopterdeki Türk pilot arkadaşımız, yıllardır fedekarca çalışan ve isabetli karar verebilen bir arkadaşımız. Rus pilotlar da uzun yıllardır bizimle birlikte yangınlarda çalışmış çok değerli insanlardı.

Oradaki birkaç ağaç yanmasın diye, biraz daha alçaktan uçarak su atmak istemişler. Kırık arazide isabetli su atmak için suyu boşattıktan sonra helikopterde hafifleme meydana gelmiş. O anda su tanklarından birisi ağaca veya kayaya takılmış. Bu nedenle helikopter dengesini kaybederek düşmüş. Bir tarafa ateş var, bir tarata akaryakıt. Maalesef içindeki değerli 5 arkadaşımız orman için hayatlarını feda etti. Biz onlara yangın şehidi diyoruz. Allah taksiratlarını affetsin. Cenazelerin hepsine ulaşıldı. İkisi helikopter ile diğerleri de ambulans ile kurtarma ekipleri tarafından morga kaldırıldı. Bundan sonraki yapılacak iş savcılık tarafından takip edilecek. Bunun yanında bu bir havacılık kazası olduğu için sivil havacılık ekipleri tarafından kaza kırım kararlarından sonra işlem yapılacak" diye konuştu.

"TERÖRÜN BİR BAŞKA ŞEKLİ"

Düşen helikopterin yangına müdahale etiğini belirten Orman Genel müdürü Kurtulmuşlu, "Bu yörede yıllardır yangın çıkar. Bundan sonra da çıkma ihtimali olan ve Akdeniz kuşağında olan bir bölge. Bu yangınlar insanlar tarafından çıkarıldı. Bu bölgede yangın çıkarma konusunda bir alışkanlık var. Bu uyuşturucu gibi. Bunları jandarma ve güvenlik güçleri ve hukuk adamları ile masaya yatırmamız lazım. Eğer insanlar dikkatli olsa, Türkiye'de doğal yangın sebebi çok az. Yangınların yüzde 90'ı insan kaynaklı. Bir yönüyle buna Doğu'daki terörün bir başka şekli diyebiliriz. Hem doğayı, hem insanların hayatını karartıyor" dedi.

"5 ARKADAŞIMIZI KAYBETTİK"

Muğla Orman Bölge Müdürü Ali Yıldırım da, olaydan sonra keşif helikopteri ile kaza mahalline gittiğini belirterek, "Kayalık bir yamaçta çıkan yangına ekiplerimiz karadan ve havadan müdahale ederken, Fethiye'den kalkan ve soğutma çalışması yapmak için yangın mahalline giden helikopterimiz ile 15.30 sıralarında irtibatı kaybettik. Haber alır almaz hemen olay mahalline intikal ettik. Biz gittiğimizde helikopterin yanmakta olduğunu gördük. Havadan ve yerden yapacak bir şey yoktu. Diğer su atan helikopterlerimizden Nazilli, Marmaris ve Milas helikopterleri ile havadan su atarak yangını söndürdük. Arkadaşlarımız olay mahalline ulaştığında 5 arkadaşımızı da kaybettiğimizi gördük. Cenazelerimizin tamamına ulaştık. Hava kuvvetlerimizin kurtarma helikopteri ile şehit düşen arkadaşlarımızın cenazelerini alıyoruz. İlk etapta cesetler Fethiye'ye götürülecek. Eğer gerek görülürse İzmir veya başka bir yere otopsi için götürülecek" diye konuştu. - MUĞLA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Köyceğiz Fethiye İzmir Muğla Politika Güncel Haberler

title