Haberler

Yalova AK Parti İl Başkanı: Seçimlerin Yenileneceğini Umut Ediyoruz

Belediye Başkanlığı seçimini CHP'li Vefa Salman'ın kazandığı Yalova'da, AK Parti İl Başkanlığı seçimin iptali için Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) başvuruda bulundu.

Belediye Başkanlığı seçimini CHP'li Vefa Salman'ın kazandığı Yalova'da, AK Parti İl Başkanlığı seçimin iptali için Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) başvuruda bulundu. Ak Parti İl Başkanı Mustafa Pehlivan, seçimlerin yenileneceğini umut ettiklerini söyledi.

Gazetecilere açıklama yapan İl Başkanı Pehlivan, 7 Nisan Pazartesi itibariyle YSK'ya itirazlarını yaptıklarını söyledi. 1 hafta içinde sonuç alacaklarına inandıklarını belirten Pehlivan, "İtiraz gerekçelerimiz belli. Kullanılan usulsüz oylarla ilgili. Bunları tespit ettik. Somut tespitlere dayanıyor. Seçimlerin yenileneceğini umut ediyoruz. O yönde bir karar çıkacağını umut ediyoruz" dedi.

İl Seçim Kurulu'nun taleplerinin tamamını reddettiğini ifade eden Pehlivan, şöyle devam etti:

"Bundan sonra kalan yol YSK'ydı. YSK, usulsüzlüklerle ilgili kararını verecek. Bu konuda emsal kararlar var. Birebir Yalova'ya benzeyen kararlar var. Bununla ilgili seçimin yenilenmesi önerildi. Biz de Yalova için seçimlerin yenileneceğini düşünüyoruz. CHP seçimden bu yana bir baskı oluşturmaya çalıştı. Bu baskıyla insanları galeyana getirip oyların çalınacağı, adliyedeki hakimlere baskı yapılacağı yönünde sürekli beyanatlarda bulunuldu. Ancak gördük ki bu etkilenme söz konusu değil. Çünkü 4-5 oyla seçim sonuçlarının belirlendiği bir süreçte herhangi bir etkilenme söz konusu olsaydı mutlaka AK Parti galip çıkardı. Demek ki böyle bir şey söz konusu değil. Yalova'da birileri usulsüz oy kullandırmış. Bu sandıklara müdahaledir, bu sandıklardan oy çalmadır. Bu milletin kaderini etkilemedir. Yani yapılan baskı sandıklaradır. Sandık kurulu başkanlarının belirlenmesinden tutun, kullanılan usulsüz oylara kadar bir sürü yasa dışılıklar mevcut. Millet bunun hesabını tekrar sandıkta soracaktır. Biz öyle düşünüyoruz."

YSK'dan çıkan sonuca göre seçimin yenilenmesi durumunda CHP'nin fark atacağı yönündeki açıklamalara yanıt veren Pehlivan, "Bizim tahminimiz 300 oyumuz sandıktan çalınmış. Aslında bu seçimin galibi AK Parti. Biz oylarımızı geçen seçime göre yüzde 6.5 artırdık. CHP'nin de artırdığını biliyoruz. AK Parti bu seçimin mağlubu değil galibidir. Türkiye geneline baktığımızda da AK Parti'nin seçimin galibi olduğunu biliyoruz. Birçok ilde sıfır çektiler" diye konuştu.

Yalova Belediye Başkanı'nın makamında oturduğunu kaydeden Pehlivan, "Hayırlı uğurlu olsun. Biz insanların oylarına saygılıyız. Hep bundan bahsettik seçimin başından beri. Biz sürü yolsuzluklardan bahsettiler. Şu anda belediye ellerinde" dedi.

YSK'ya yapılan başvuruların içeriğiyle ilgili de bilgi veren Pehlivan, " Bol miktarda, kısıtlı, yasal olarak engeli olan ve oy kullanmaması gerekenlerin oy kullandığını tespit ettik. Yine sandık başkanlarından oy kullanma hakkı olmayanların oy kullandığını tespit ettik. Onun dışında birkaç husus daha var. Bizim sayılmayan 120 civarında sandık var. Bunlardaki geçersiz oylar var. Sandıklarımız açılıp da sayılmadı bizim. Sadece geçersiz oylar sayıldı. Kamuoyuna CHP tarafından yanlış bilgi verildi. Birinci, ikinci, üçüncü sayım diye. Sandıklarda herhangi bir sayım yapılmadı. Sadece İlçe Seçim Kurulu'na başvurduğumuzda bir kez 120 sandık, bizim ve CHP'nin itirazları sonucu geçersiz oylar sayıldı. Onun dışında herhangi bir sayım yapılmadı. Yine sayıldı CHP galip geldi gibi bir algı yaratılmaya çalışılıyor. Böyle bir şey külliyen yalandır. 120 sandık 1 kez sayıldı. Bunun dışındaki sandıklar sayılmadı. Bunun için başvuru yaptık ve kabul edilmedi" dedi.

Pehlivan, seçimlerin yenilenmesi durumunda Ak Parti'nin oy oranının yüzde 10 arttıracağını düşündüğünü savunarak, seçimlerin yenilenmesi durumunda başkan adayının değiştirip, değiştirilmeyeceği konusunun partinin genel merkezinin tasarrufunda olduğunu sözlerine ekledi. - Yalova

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Yüksek Seçim Kurulu Mustafa Pehlivan Ak Parti Yalova Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title