Haberler

Yağışlar, Güney Marmara'da Yeterli Olmadı

Güncelleme:

Balıkesir'de, ocak ayında, uzun yıllar ortalamasının yüzde 47, Çanakkale'de de yüzde 36 altında yağış kaydedildi.

Marmara Bölgesi'nin Güney Marmara Bölümü'nde, Balıkesir'e ocak ayında uzun yıllar ortalamasının yüzde 47, Çanakkale'ye ise yüzde 36 altında yağış düştü.

AA muhabirinin, Meteoroloji 2. Bölge Müdürlüğünden aldığı bilgiye göre, sonbahar mevsimini ve aralık, ocak aylarını kurak tamamlayan Güney Marmara, yağışlı olan son bir haftayı da iyi geçirmedi.

Son bir haftada metrekarede 35 kilogram yağışın görüldüğü Balıkesir, ocak ayında 54,2 kilogram yağmur aldı. Bu miktar, uzun yıllar ortalaması olan 77 kilogramın yüzde 47 altında kaldı.

Çanakkale de bir haftada 41,6 kilogram, ocak ayında 54,2 kilogram yağış kaydedildi. Kentte uzun yıllar ortalamasının (85,5 kilogram) yüzde 36 altında yağış oldu.

İzmir bir haftada aylık yağış aldı

Ege Bölgesi kentlerinden İzmir, bir haftada, uzun yıllar ortalaması olan metrekareye 118 kilogram yağış aldı. Ocak ayı yağış miktarı 143,9 kilograma ulaşan İzmir, kuraklık riskini şimdilik atlattı.

Manisa da ocak ayını iyi geçirdi. Bir haftada 93,2 kilogram, ocak ayında 109,6 kilogram yağış düşen kent, uzun yıllar ortalaması olan 117 kilogramın sadece yaklaşık 8 kilogram altında kaldı.

Ege'de sadece Aydın, ocak ayını diğer şehirlere göre az yağışla geçirdi. Son haftayı 47,6 kilogram yağışla tamamlayan Aydın, ocak ayında uzun yıllar ortalamasının 28 kilogram altında yaklaşık 75 kilogram yağış aldı.

Manyas Kuş Cenneti ve barajlar çok az nasiplendi

Kuş ve balıklarının üremek için su beklediği Manyas Kuş Cenneti ile Güney Marmara'daki barajlar, yetersiz olan yağışlardan oldukça az nasiplendi. 690 milyon metreküp kapasiteli Manyas Gölü'ndeki su miktarının, yağışlara rağmen halen 200 milyon metreküp civarında olduğu öğrenildi.

Doluluk oranı yaklaşık yüzde 28 civarında olan göldeki su miktarı, kuş ve balıkların üremesi bakımından büyük öneme sahip.

DSİ 25. Bölge Müdürlüğü yetkilileri, yağışların barajlardaki doluluk oranlarına önemli oranda etki oluşturmadığını belirterek, "Meteorolojik tahminlere göre şubat-nisan ayları yağışlı geçecek. Son bir haftadaki yağışların devam etmesi halinde göl ve barajlardaki doluluk oranları artar" dedi.

Balıkesir Ziraat Odası Başkanı İkinci Başkanı Saadettin Atmaca da yağışların Güney Marmara tarımı için yeterli olmadığını vurguladı.

Tarlaların sadece yüzeyinin ıslandığını, yağışın derinlere ulaşmadığını anlatan Atmaca, "Az yağış oldu. Tarladaki ürünün suyla buluşması yeteri kadar olmadı. Traktörle gübre atmaya giriyoruz. Yağış çok olsa tarla çamuruna traktörle kesinlikle girilmez. Traktörlerle tarlaya rahatlıkla giriyorsak kuraklık devam ediyor demektir" diye konuştu.

Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İlhan Ulus ise son bir haftada düşen yağmurların can suyu gibi geldiğini kaydederek, "Beklediğimiz bir dönemde yağış geldi. Sıkıntı tam başlarken gelen bu yağmurlar, mahsulü kuraklığın yanıcı etkisinden kurtardı. Çiftçi bir nebze olsun rahatlamış oldu ancak yeterli değil. Şubat ve mart aylarında yağış olursa ürünler gelişir" ifadesini kullandı.

Kaynak: AA / Güncel

Çanakkale Balıkesir Marmara İzmir Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title