Haberler

    Yabancı Tur Operatörleri Başka Ülkelere Yöneldi, Türkiye'nin Kaybı 15 Milyar Dolar

    Güncelleme:

    Türkiye'nin turizmdeki kaybının 15 milyar doları bulabileceğini ifade eden TYD Başkanı Murat Ersoy, asıl sıkıntının tur operatörlerin başka pazarlara yönelmesi olduğunu söyledi.

    Son dönemlerde turizm sektörü zor dönemlerden geçerken, yurtdışında gelen turist sayısında kayıplar her geçen gün artıyor. Yılın ilk 4 ayına bakıldığında yabancı ziyaretçi sayısındaki düşüş yüzde 16'yı aşarken, turizm sektörü temsilcileri daha yoğun olarak yaz aylarında turist ağırlayan Türkiye'de turist sayılarındaki düşüşün daha da artacağına dikkat çekiyor. Sektörün 10 milyar dolar olarak beklenen cirosal kaybının 15 milyar dolara, turist sayısındaki kaybın ise yüzde 30'a ulaşabileceğini ifade eden Turizm Yatırımcıları Derneği (TYD) Başkanı Murat Ersoy, asıl sıkıntının ise Türkiye'ye turist getiren yurtdışı merkezli büyük tur operatörlerinde yaşandığını söyledi.

    DİREK UÇUŞ GEREK

    TYD'nin düzenlediği 'Uluslararası Otel İşletmeciliği ve Markalaşma' konulu panelde konuşan Ersoy, yurtdışı merkezli büyük tur operatörlerinin toplam cirolarının yüzde 40'ını Türkiye'nin, yüzde 20'sini Mısır'ın oluşturduğunu belirtti. Bu iki ülkede yaşanan sıkıntılar sebebiyle tur operatörlerinin de zora girdiğine dikkat çeken Ersoy, "Bu şirketlerin cirolarının yüzde 60'ı tehlikeye girdi. Artık Avrupalı tur operatörleri yeni destinasyonları pazarlamaya başlayacak. Yani yumurtaların hepsini aynı sepete koymayacak. Bu durumda Türkiye'nin de yeni kalıcı rakipleri olmaya başlayacak. Biz de ancak bu durumdan mevcut pazarlara alternatifler oluşturarak çıkabiliriz. Yeni pazarlar bulmamız gerekiyor. Turistler öncelikle tatile gitmek istediklere yere kolay, hızlı ve ucuz ulaşmak istiyor. Bunu sağlamak gerekiyor. Kendi söküğümüzü kendimiz dikeceğiz. Tur operatörleri riski sevmediği için hemen charter uçuşlarını durduruyor. Ayrıca yabancı tur operatörleri siyasi yönlendirmelere açık oluyor. Bunun da örneklerini gördük. Kendi ulaşılabilirliğimizi charter uçuşlardan çıkarmalıyız. Tatil destinasyonlarına direk uçuşlar sağlamalıyız" dedi.

    PAZAR YARATILACAK

    Devletin tarifeli uçuş yapan firmalara büyük destek verdiğini ifade eden Ersoy, "Devlet 'siz uçuşları devam ettirin. Biz sizin yükünüzü hafifleteceğiz' dedi. Bu çok olumlu bir yaklaşımdı. Bu uçuşlar Türkiye'ye gelen turistin devamlılığını sağlayacak. Ayrıca milyonlarca nüfusa sahip olan yeni pazarlara ulaşmak için uluslararası otel markaların da devreye girmesi gerekiyor. Uluslararası otel markalarının tarifeli havayolu şirketleri ile işbirliğine gitmesi önemli. Kısacası kendi pazarlarımızı kendimiz yaratmalıyız. Küçük olsun benim olsun gerçeği bitti. Artık büyük olsun beraber olsun gerçeği var. Bunun içinde finansal kaldıraçlara ihtiyaç var. Rekabet edebilmek ve büyümek için paranız varsa bile finansal imkanlardan yararlanılmalı. Pazarlamayı büyük önem verilmeli" diye konuştu. Ramazan bayramına kadar gelen turist sayısında düşüşlerin devam edeceği bilgisini veren Ersoy, "Bayram sonrasında gelen turist sayısında yükseliş yaşanacak. Müslüman ülkelerde tatile son anda karar veriliyor. Aileler için en rahat tatil Türkiye'de oluyor. Temmuz ve Eylül ayında rakamlarda toparlanma olacak" dedi.

    MARRİOT'LA ÇALIŞMAK GÜCÜMÜZÜ ARTIRACAK

    Düzenlenen panele katılan konuşmacılar arasında Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş, NG Hotels&Resorts İcra Kurulu Başkanı Hediye Güral Gür, BDO Denet Turizm Danışmanlığın Yönetici ortağı Mehmet Önkal, Marriott International Otel Geliştirmeden Sorumlu Başkan Yardımcısı Poğda Demiran, Paloma Hotel Yönetim Kurulu Üyesi Ece Tonbul Kilit yer aldı. Yerli ve güçlü bir marka olduklarını ifade eden Hediye Güral, yakın zamanda İstanbul'da devreye alınacak otelleri için Marriot markası ile anlaştıklarını söyledi. 'NG otellerinin' önüne Marriot gibi bir markanın gelme olasılığı nedir sorusuna da, "Bunla ilgili Marriot ile görüşmeler yaparken bazı konuşmalarımız oldu. Ne kadar güçlü bir marka olursanız olun uluslararası bir marka ile çalışmak ulaşılabilirliğinizi arttırıyor" dedi.

    TURİZMCİLERE KREDİ YÜZDE 4 ARTTI

    Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş ise, TYD'nin 108 üyesine kredi vermeyi sürdürdüklerini belirterek, Türkiye turizm sektörüne Mart 2016 itibariyle verilmiş kredi miktarının 18,3 milyar dolar olduğunu kaydetti. "Bunun 2,9 milyar dolarını yani yüzde 16'sını DenizBank sağlıyor. Bu oranla sektöre kredi veren bankalar sıralamasında ilk sıradayız. Nitekim son çeyrekte bankaların turizm sektörüne verdiği kredi miktarında yüzde 11 azalma yaşanırken, DenizBank'ın turizm sektörüne verdiği kredi miktarı yüzde 4 artış kaydetti. Bence turizm sektörü Türkiye'deki en kritik sektör. Car açığı azaltabilecek en kritik sektör. Bu sebeple biz turizmcilerle el ele yürümeye devam edeceğiz." dedi. Ateş, batık oranı az olan bir sektörün halka açılma oranındaki azlığa da dikkat çekerek, "Bankalar sizlere borç verir ancak sermaye piyasaları öz varlık sağlar." tavsiyesinde bulundu.

    Kaynak: Hürriyet / Ekonomi

    Murat Ersoy Hakan Ateş Denizbank Türkiye Turizm Turizm Ekonomi Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

    Bakmadan Geçme

    36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
    500

    Yorumlar (3)

    salak koyunlara:

    Daha hiç bir şey belli olmadı, birde yazı bekleyin. Malesef faşist delilere kimse ziyarete gitmez.

    3
    0
    yanıtYanıtla
    istanbul61:

    evet bu alanda büyük kayıp var fakat umutsuzluğa kapılmamak gerekir çünkü turizm den kaybettiğimizi başka alanlardan kazanıyoruz, dünyanın en zeki insanları ve dehiler ülkemizde bolca mevcut örneğin forex piyassından çok fazla para kazananlar var bu açığı kapatıyorlar sanyorum

    0
    0
    yanıtYanıtla
    YERLİ TURİST:

    AH NE ÇOK ÜZÜLDÜÜÜÜM NE ÇOK ÜZÜLDÜÜÜM BİLEMEZSİNİZ. . . . . :))

    0
    0
    yanıtYanıtla
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title