Haberler

"Yabancı Müdahaleye Karşıyız"

Güncelleme:

İran Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salihi, Suriye'de, şiddet olaylarını ve kan dökülmesini önleyecek tüm barışçıl çabaları desteklediklerini söyledi.

İran Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salihi, Suriye'de, şiddet olaylarını ve kan dökülmesini önleyecek tüm barışçıl çabaları desteklediklerini, yabancı müdahaleye karşı olduklarını söyledi.

Suriye sorununun çözümüne yönelik Tahran'da yapılan uluslararası istişare toplantısında konuşan Salihi, Suriye'de taraflar arasında diyalog ve uzlaşının, içinde bulunulan durumdan çıkış için şart olduğunu belirtti.

Salihi, "Suriye'deki siyasi, demografik ve jeopolitik yapı buradaki krizin ancak siyasi ve iç müzakerelerle halledilebileceği gerçeğini ortaya koyuyor. Bu ülkedeki krizde şu ya da bu şekilde rolleri olan ülkeler bu gerçeği kabul etmeli" ifadesini kullandı.

Salihi, şöyle devam etti:

"Aksi halde krizin şiddetlenmesi, grupların silahlandırılması, El Kaide gibi radikal grupların faaliyetlerine ortam hazırlanması sorunu çözmeyeceği gibi, krizin bölge ülkelerine sıçramasına da yol açar. Bu durumda krizin yönetimi mevcut durumdan çok daha zor olacak."

Suriye'de tüm tarafların katılımı olmadan huzur ve sükunetin sağlanamayacağını, siyasi reformların hayata geçirilemeyeceğini belirten Salihi,

"Bölge ve dışarıdaki bazı ülkelerin desteğiyle bombalı eylemler, rehin alma, insanların canlı kalkan olarak kullanılması, radikal ve silahlı grupların faaliyetlerinin her geçen gün artması, Suriye'den de öte niyetlerin olduğunu gösteriyor" değerlendirmesinde bulundu.

Suriye'de süre giden çatışmaların binlerce kişinin ölümüne, on binlercesinin evlerini terk etmesine ve diğer ülkelere sığınmasına neden olduğuna dikkati çeken Salihi, halkın öldürülmesinin bölge ve dünya istikrarına hiçbir katkısının olamayacağını söyledi.

Kan dökülmesinin önlenmesi ve barış çabalarının desteklenmesinin insani bir vazife olduğunu belirten Salihi, şunları kaydetti:

"İran, Suriye'ye yönelik her türlü askeri ve yabancı müdahaleye karşıdır. Sorunun barışçıl yollardan çözümüne yönelik BM'nin girişimlerini de destekliyor."

Görev süresi sonunda Annan'ın yerine tarafsız birinin atanmasının önemine değinen Salihi, Suriye'deki BM gözlemcilerinin görev sürelerinin uzatılmasının da gerekli olduğunu kaydetti.

(Bitti)

Muhabir: Kerim Gülbetekin

Yayıncı: İbrahim Uyar - TAHRAN

Kaynak: AA / Güncel

Suriye Tahran İran Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title