Haberler

WSJ: ABD ve Türkiye Anlaştı, Kürtleri Güvenli Bölgeye Sokmayacak

Güncelleme:

Wall Street Journal, Türkiye ve ABD'nin, Suriye'nin kuzeyinde kurulması planlanan güvenli bölgeden YPG'nin geçişine izin verilmeyeceği konusunda anlaştıklarını yazdı.

Wall Street Journal (WSJ) gazetesi, Türkiye ve ABD'nin, Suriye'nin kuzeyinde IŞİD'den temizlenerek kurulması planlanan güvenli bölgeden Kürt militanların geçişine izin verilmeyeceği üzerinde fikir birliğine vardıklarını iddia etti.

KÜRTLERİ GÜVENLİ BÖLGEYE SOKMAYACAK

ABD'de yayın yapan gazete pazartesi günü yapılan görüşmelerde, Washington'ın bu mutabakatla Ankara'ya güvence vermeyi amaçladığını duyurdu. Türkiye'nin Suriye'de kurmak istediği güvenli bölgede daha çok Türkmen ve Arapların yaşadığını belirten gazeteye göre, Türk yetkililer Kürt savaşçıların bölgeye girip bu nüfusu oradan atmasından endişe ediyor.

ABD GÜVENCE VERDİ

Haber şöyle devam ediyor: "ABD'li yetkililer Türkiye'ye söz konusu bölgenin güvenliğini YPG'ye bırakmayacakları konusunda güvence verdi ancak ihtiyacın artması halinde değerlendirmek üzere bir esneklik payı bırakılmasını da istedi."

"YPG, IŞİD'E KARŞI EN ETKİLİ MÜCADELEYİ VEREN GRUP"

ABD'nin geçen yıldan bu yana, Suriye'de IŞİD'e karşı savaşan Kürt YPG güçlerine destek olarak hava saldırıları yaptığını hatırlatan WSJ, YPG'nin sahada IŞİD'e karşı en etkili mücadeleyi veren grup olduğunu yazıyor: "Türkiye, YPG'nin Suriye-Türkiye sınırında yeni bir bağımsız Kürt devleti kurulmasının hazırlığını yaptığı endişesi nedeniyle, YPG ile birlikte çalışmaya direndi."

HARİTA DİKKAT ÇEKTİ

Gazetede, Suriye'deki Kürtlerin savaş öncesi yaşadığı bölgelerin haritası da yer alıyor ve 4 yıl önce, yani Suriye'deki savaş başlamadan önce, Kürtlerin ülkenin kuzey sınırında 3 bölgede yaşadıkları bilgisi veriliyor.

"KÜRTLER DAHA BÜYÜK BİR ALANI KONTROL EDİYOR"

ABD merkezli "Savaş Çalışmaları Enstitüsü"ne göre, YPG'nin IŞİD'e karşı kazanımlarıyla, Kürt gruplar şu an Suriye'de savaş öncesi olduğundan daha büyük bir alanı kontrol ediyor.

"Rejim güçlerinin Kürt bölgelerinden çekilmesiyle Suriyeli Kürtlerin elde ettiği bir miktar otonomi, bölgede bağımsızlık arzularını ateşledi." diyen gazete, YPG'nin Tel Abyad'ı IŞİD'in elinden almasıyla, ilk kez 3 Kürt kantonundan ikisinin fiziksel olarak bağlandığına dikkat çekiyor.

YPG LİDERİNDEN MUHALİFLERLE İŞBİRLİĞİ SÖZÜ

ABD ve Türkiye'nin kurmayı planladığı güvenli bölgenin Fırat Nehri'nin batısında olacağını belirten gazete, YGP liderlerinin dün ABD önderliğindeki koalisyon ve Suriye'deki ılımlı muhaliflerle iş birliği yapacakları sözünü verdiğini ancak Fırat'ın batısına geçmeme taahhüdünde bulunmadıklarını ifade ediyor.

Kobani'de bulunan ve gazeteye konuşan Kürt yetkili İdris Nassan "Nehrin doğusu IŞİD'den temizlendikten sonra plan batıyı kurtarmak." diyor.

TÜRKİYE'NİN 'KIRMIZI ÇİZGİSİ'

Kürtlerin ABD ve Türkiye'nin hava saldırılarıyla birlikte avantaj sağlamasının Türkiye için "kırmızı çizgi" olduğunu yazan gazete, bu durumun ABD ve Türkiye arasındaki iş birliğinde bazı kısıtlamalara ve "Kürt militanlardan açılacak boşluğun kiminle doldurulacağı" gibi sorulara neden olduğunu yazıyor.

Gazeteye konuşan bir Türk yetkili 'Türk hükümetinin YPG'yi PKK'dan daha pragmatik ve gerçekçi bulduğunu' ifade ediyor ancak YPG'ye şu uyarıyı da gönderiyor:

"YPG, Türkiye'nin PKK'nın terör saldırılarına, kırmızı çizgilerimizi geçenlere nasıl karşılık verdiğini gördü. Bu YPG için de caydırıcılık oluşturmalı."

Kaynak: Haberler.com / Güncel

Washington Türkiye Suriye Dünya Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500

Yorumlar (59)

Érkââânnn:

KÜRDİSTANIN yükselisini kimse durduramaz...

53
3948
yanıtYanıtla
TÖCE:

Bu kürllere doğunun bir kısmını versen, ışid oraya saldırınca TÖCE BÜZE YORDIM ET diye yalvarırlar :D Türkiye olmasa siz hiçbirşeysizin. . .

160
22
yanıtYanıtla
GÖRÜNEN O Kİ:

GÜVENLİ BÖLGE KÜRTLERİN ELİNE GEÇMEMELİ. . ZATEN BEŞ ON YIL SONRA GÖRÜNEN O Kİ KÜRTLER RESMİ OLARAK SINIR KOMŞUMUZ OLACAK . . İLERİDE SURİYE SAKİNLEŞİNCE ORAYLA DA BİR SINIR KAPIMIZ OLSUN STRATEJİK AKIL BUNU GEREKTİRİR.

68
31
yanıtYanıtla
şırnaklı:

asıl kürtler kimseyi o bölgeye almıyacak suriyede en çok güvenilecek olanlar kürtlerdir kürtler türkmenleri arapları şiileri sünileri koruyor kendi topraklarını korudukları gibi kimse boşuna sevinmesin suriyenin kuzyi kürtlerindir

20
53
yanıtYanıtla
turan23:

bu hükmetin işi gücü kürtler başka bir şey yok

38
29
yanıtYanıtla
ßahin:

Hdp ye oy verene pkk yı destekleyenlere lanet olsun

19
35
yanıtYanıtla
sakarya:

kurtsuz guvenlık bolgesı gayet olumlu kurtler nerde varsa ya savas var ya teror var kurtler yoksa hersey sakın demektır

20
27
yanıtYanıtla
SOSYALİST:

Aptallar bilmiyorlarki kürtlerin olmadığı bölge güvenli değil, kürtler suriyede gittikleri her bölge güvenli hale gelir, her neyse ordaki kürtlere karışmayında sizler güvende olun.

20
26
yanıtYanıtla
engin:

ypg ye de aynı taktik uygulanmalı vurulmalı 2 şer tonluk bombalarla hepsi cehenneme gönderilmeli gerikirse 1000 uçakla saldırı düzenlenmeli dümdüz edilmeli hepsi türkün gücünü görmeli. . . gerekirse azerbaycan hava kuvvetleride operasyonlara destek vermeli. . .

24
15
yanıtYanıtla
mem:

lann sızın ordakı turkmenlerı kım kolladı korudu hıımm tabı kı kurtler bu kadar havlayacagınıza bız mıllıyetcıyız bız suyuz buyuz gıderdınız turkmen bacılarınızı dıkmemelerıne namuslarınızı korurdunuz sız ancak havlarsınız kopekler. . . .

17
18
yanıtYanıtla
Tüm 59 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title