Haberler

Washıngton: Savunma Bakanı Vecdi Gönül'ün ABD Temasları

ABD Savunma Bakanı Donald Rumsfeld ile Pentagon'da Dün Bir Araya Gelen Savunma Bakanı Vecdi Gönül, ABD Ziyaretinin Amacının Türk Savunma Kadrolarını Önümüzdeki 30 ile 40 Yıl Süreyle Bağlayacak Nitelikte Kararlar Alınmasının Arifesinde Olmaları Olduğunu Belirtti.

ABD Savunma Bakanı Donald Rumsfeld ile Pentagon'da dün bir araya gelen Savunma Bakanı Vecdi Gönül, ABD ziyaretinin amacının Türk savunma kadrolarını önümüzdeki 30 ile 40 yıl süreyle bağlayacak nitelikte kararlar alınmasının arifesinde olmaları olduğunu belirtti.

"12 milyar dolarlık meblağa imza atmadan önce buraya gelmeyi vazife bildim" diye konuşan Gönül, ABD Savunma Bakanlığı'ndaki temaslarının ardından bir basın toplantısı düzenleyerek Müşterek Taarruz Uçağı (JSF) projesi ve ilave F-16 tedariği konularını ağırlıklı olarak ele aldıklarını ifade etti. JFS projesi kapsamında üretilecek F-35 savaş uçaklarının 2014 yılı itibariyle Türk hava kuvvetlerinin kullanmakta olduğu F-4 ve F-16 uçaklarının yerini alacağını söyleyen Gönül, 1 Ocak 2007'de üretime başlayacak projede Türkiye'nin iş payı ve teknoloji edinimi konusundaki isteklerini ABD'ye ilettiklerini ifade etti. ABD ziyaretinin temelini bu konunun oluşturduğunu belirten Gönül, "ABD ile Türkiye arasında F-35'lerin imalatı, eğitimi ve bakımında Türkiye nasıl haklara sahip olacaktır? Türkiye'ye azami hakların verilmesini ilettik. Belli konularda mutabakat sağlandı" diye kaydetti.

Gönül ikinci olarak ise ilave F-16 savaş uçaklarının teknolojisinin gecikmesinden kaynaklanan eksikliğin nasıl giderileceği konusunu ele aldıklarını bildirerek, "30 adet F-16'nın Türkiye'ye mümkün mertebe fazla iş payı ve teknoloji transferiyle verilmesini görüştük" diye belirtti. 4.2 milyar dolarlık iş payının artırılmasını istediklerini ifade eden Gönül, "Vereceğimiz paranın yüzde 50'sinin Türkiye'de işe dönüşmesi gerekiyor" dedi.

ABD'den 100 kadar uçak alınmasını düşündüklerini belirten Gönül toplam anlaşma bedelinin 12 milyar dolara varacağını söyledi. 12 milyar dolarlık anlaşmanın yaklaşık 6 milyar dolarını iş payı olarak geri almak isteklerini ilettiklerini de ekleyen Gönül, Rumsfeld ile PKK konusunun da ele alındığını söyleyerek, "Bölgedeki Amerikan generalinin icraatları konusunda ayrıntılı brifing aldım" diye konuştu.

Öte yandan Gönül, İtalya'da askeri bir görüşme sırasında gündeme gelen ve Türkiye'de tepkiye yol açan harita konusunu Rumsfeld ile Slovenya'daki toplantıları sırasında ele aldıklarını belirtti. Rumsfeld'in konuyla ilgili kendisine bir mektup yazdığını belirten Gönül "Haritanın Napoli'de bir dershane sırasında ortaya çıkması Slovenya toplantısıyla aynı güne denk geldi. O haritayı o gün Rumsfeld'e verdim, o da hemen cevap verdi. Bu haritayla ilgili ABD yönetiminin ilgisi yoktur dedi ve üzüntülerini dile getirdi" diye kaydeden Gönül, Rumsfeld'in kendisine yazdığı mektubun yanında olduğunu da belirtti.

15 Eylül'de Roma'daki NATO Savunma Koleji'nde, Amerikalı bir albayın verdiği seminerde, Türkiye'nin 18 ilini Kürdistan sınırlarında gösteren bir harita kullanmış, olay üzerine Türk subaylar semineri terk etmişti.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title