Haberler

Viyana'daki Suriye Görüşmeleri

Viyana'daki Suriye görüşmelerinde kabul edilen ortak açıklamada "6 ay içinde güvenilir, kapsayıcı ve bir mezhebe bağlı olmayan yönetim kurulması, yeni anayasa taslağı hazırlanma sürecinin başlatılması ve yeni anayasaya uygun olarak 18 ay içerisinde özgür ve adil bir seçim yapılması" kabul edildi.

Viyana'daki Suriye görüşmelerinde kabul edilen ortak açıklamada "6 ay içinde güvenilir, kapsayıcı ve bir mezhebe bağlı olmayan yönetim kurulması, yeni anayasa taslağı hazırlanma sürecinin başlatılması ve yeni anayasaya uygun olarak 18 ay içerisinde özgür ve adil bir seçim yapılması" kabul edildi.

Avusturya'nın başkenti Viyana'da 17 ülke ile AB, BM ve Arap Ligi temsilcilerinin katıldığı Suriye görüşmelerinin üçüncü turunda alınan kararlar "ortak metin" olarak açıklandı.

Görüşmelere katılan ülkelerin "Uluslararası Suriye Destek Grubu" olarak adlandırıldığı açıklamada, "bütün ülkelerin Suriye halkının maruz kaldığı şiddet, fiziksel yıkım, bölgenin istikrarsızlığı ve terörist faaliyetlerin arttığı" konularında mutabık kalındığı belirtildi.

Suriye'de bir ateşkes ile 2012 Cenevre Bildirisi'ne uygun olarak bir siyasal sürecin başlatılmasının kabul edildiği kaydedilen açıklamada, her iki girişimin de hızlı bir şekilde ilerletilmesi istendi.

Genevre bildirgesi temelinde Suriyelilerin benimseyeceği bir siyasal geçiş sürecinin yükümlülükler arasında olduğunu belirtilen açıklamada, görüşmelerde BM şemsiyesi altında siyasi geçiş sürecinin ilk adımını başlatmak üzere muhalifler ile Suriye halkının temsilcilerinin bir araya geleceği ve Suriye genelinde bir ateşkesin uygulanması için bütün ülkelerin destekleyeceği vurgulandı.

Açıklamaya göre BM Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesi, Suriye'de BM destekli ateşkes gözlem misyonu ile yetkilendirilmesi ve Cenevre Bildirisi ile uyumlu siyasal geçiş sürecinin desteklenmesi sözü verdi. Buna göre Suriye'de isyancıları destekleyen ülkeler, ateşkesin uygulanabilmesi için bütün adımları atacak.

Ateşkesin, DAEŞ, El Nusra ve diğer terörist gruplara uygulanamayacağı ifade edilen açıklamada, BM'nin; ateşkesin usul ve gereklerine karar vermek için ilgili taraflarla danışma içerisinde çabaları yönetmesi ve ülke genelinde ateşkese yol açacak siyasal sürecin yaşayabilirliğine yardımcı olmak için güven artırıcı önlemlerin cesaretlendirilmesi istendi

Görüşmelere katılan ülkelerin, insani yardımların ulaştırılması için gerekli adımları atması çağrısı yaptığı açıklamada, sığınmacılar ve yerinden edilenlerin uluslararası insani hukuk çerçevesinde güvenli yerlere dönüşlerinin sağlanması vurgulandı. Açıklamada, "Sığınmacı sorunun çözümü, Suriye iç savaşının nihai çözümünde önemlidir" ifadeleri yer aldı.

Suriye'de sivillere ve insani yardım geçiş noktalarına karşı ayrım gözetmeksizin ateş açılmasının yıkıcı etki yaptığı kabul edilen açıklamada, "Uluslararası Suriye Destek Grubu, ayrım gözetmeksizin silah kullanılmasının acil sona erdirilmesi için taraflara baskı yapılması konusunda anlaştı" denildi.

Teröristlerin faydalandığı rehineler, tarihi eserler ve yasadışı petrol ihracatının durdurulmasını içeren BM Güvenlik Konseyi 2199 sayılı kararlarına uyulması çağrısı yapıldı.

Cenevre Bildirgesi ve 30 Ekim Viyana kararları kapsamında Suriye hükümeti ve muhaliflerin oluşturduğu temsilcilerin, BM şemsiyesi altında resmi müzakerelere hedef tarih 1 Ocak'ta başlaması üzerine anlaştığı belirtildi.

Suriye'de siyasal süreci başlatmak amacıyla Suriye halkının temsilcilerini bir araya getirme girişimlerinin memnuniyetle karşılandığı belirtilen açıklamada, bütün tarafların siyasal sürecin 30 Ekim'de Viyana'da varılan "ülkenin birliği, toprak bütünlüğü, bağımsızlık, devlet kurumlarına işlerlik sağlanması, halkın haklarının korunması, etnik ve dini zümreye imtiyaz verilmemesi" ilkelerine bağlı olduğu yinelendi.

Açıklamaya göre "6 ay içinde güvenilir, kapsayıcı ve bir mezhebe bağlı olmayan yönetim kurulması, yeni anayasa taslağı hazırlanma sürecinin başlatılması ve yeni anayasaya uygun olarak 18 ay içerisinde özgür ve adil bir seçim yapılması" kabul edildi.

BM denetiminde, uluslararası standartlarda ve katılımcı bir seçim yapılması ve seçimlere bütün diasporadaki Suriyelileri de kapsaması onaylandı.

DAEŞ, Nusra ve diğer terörist gruplar ile mücadele edilmesi vurgulanan açıklamaya göre, taraflar ateşkesin uygulanması ve siyasal sürecin başlamasına yönelik ilerlemeleri gözden geçirmek üzere yaklaşık 1 ay içerisinde yeniden buluşacak.

Kaynak: AA / Güncel

Avusturya Viyana Suriye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title