Haberler

Vesile'nin Okuması İçin Seferber Oldular

Erzurum'un Hınıs ilçesine bağlı bir köyde maddi imkansızlıklar nedeniyle okula gidemeyen 17 yaşındaki kızın okuma yazma öğrenebilmesi için kaymakamlık ve halk eğitim merkezi müdürlüğü seferber oldu Katıldığı dikiş nakış kursunda öğretmeni tarafından fark edilen Vesile Aktaş, köyde açılan kursa katılarak okuma yazma öğrenmeye başladı Aktaş: "Kitap okumak istiyorum.

ZEHRA MELEK ÇAT - Hınıs ilçesine bağlı bir köyde maddi imkansızlıklar nedeniyle okula gidemeyen 17 yaşındaki kızın okuma yazma öğrenebilmesi için kaymakamlık ve halk eğitim merkezi müdürlüğü seferber oldu.

Hınıs Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğünce ilçeye bağlı Şahabettin köyünde üç ay önce dikiş nakış kursu açıldı. Usta öğretici Levmiye Şimşek, köyde kapı kapı dolaşarak kursa 15 öğrencinin katılmasını sağladı. Şimşek, eğitimler sırasında tanımaya başladığı öğrencilerinden Vesile Aktaş'ın hiç okula gitmediğini öğrendi.

İlçe kaymakamı Murat Uz'a köye yaptığı ziyarette konunun iletilmesinin ardından Aktaş'ın okuma yazma öğrenmesi için çalışma başlatıldı. Aktaş, kaymakamlığın açtığı kursa katılarak, 17 yaşında okuma yazma öğrenmeye başladı.

Vesile Aktaş'ın okuma yazma öğrenmesine vesile olan usta öğretici Şimşek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, köyde açacağı kursa öğrenci toplarken Aktaş ile tanıştığını belirtti.

Aktaş'ın içine kapanık olduğunu, kurs sayesinde arkadaşlarıyla kaynaştığını ifade eden Şimşek, "Kaymakam Murat Uz'un ziyareti sırasında Vesile'nin okuma yazma bilmediğini söyledik. Çok ilgilendi. Hemen kurs açıldı. Vesile haftanın 5 günü sabah dikiş nakış kursuna, öğleden sonra da okuma yazma kursuna gidiyor" dedi.

Öğrencisinin okuma yazma öğrenmeye başlamasından dolayı mutlu olduğunu anlatan Şimşek, katkıda bulunanlara teşekkür etti.

"Vatandaşlarımızın eğitim öğretimden yoksun kalmamasını istiyoruz"

Hınıs Kaymakamı Murat Uz da kaymakamlık olarak başta köyler olmak üzere ilçe genelinde kız çocuklarının eğitim öğretim hakkından yoksun olmaması için çalıştıklarını vurguladı.

Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü, sosyal yardımlaşma ve dayanışma personeli, köy öğretmenleri ve imamlarıyla ortak çalıştıklarını anlatan Uz, "Köylerimizde okuma yazma bilmeyen başta kız çocuklarımız, annelerimiz varsa lütfen bize bildirin. Biz bunların her türlü imkanını kaymakamlık olarak karşılayacağız. Bu vatandaşlarımızın eğitim öğretimden yoksun kalmamasını sağlamak istiyoruz" dedi.

Kursu ziyareti sırasında Aktaş'ın durumunu öğrendiklerini anımsatan Uz, şöyle devam etti:

"Kız çocuğumuzun hiç okula gitmediğini ve okuma yazma bilmediğini öğrendik. Bu bizi ciddi manada üzdü. Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğümüze gerekli talimatları vererek, her türlü masrafının kaymakamlık tarafından karşılanacağını taahhüt ederek o kızımıza bir kurs açıyoruz. Eğitim öğretimini devam ettirebilecek, okuma yazma öğrenebilecek seviyeye gelinceye kadar her türlü masrafını kaymakamlığımız üstlenecektir."

Uz, kız çocuklarının okumasına büyük önem verdiklerine değinerek, "Devletin yanlarında olduğunu gördükleri zaman kız çocuklarının gözlerindeki parıltı her şeye bedeldir. Eğer bir köyde, bir mezrada bir kız çocuğu imkansızlık nedeniyle okuyamıyorsa bunun sorumlusu devlet olarak biziz. Mümkün olduğu kadar bunu araştırıp, bulup okula kazandırmalıyız" diye konuştu.

"Öğretmen olmak, okuyamayan çocukları okutmak istiyorum"

Vesile Aktaş da 7 kardeş olduklarını, ailesinin maddi durumu iyi olmadığı için okula gidemediğini bildirerek, dikiş kursuna katılmasının ardından hiç okula gitmediğinin anlaşılması üzerine kendisi için bir çalışma başlatıldığını dile getirdi.

Aktaş, okuma yazmayı öğrendikten sonra eğitimine devam etmek istediğine işaret ederek, "Babamın maddi durumu iyi olmadığı için okula gidemedim. Geçen kış da okuma yazma kursuna başladım ama öğrenemedim. Şimdi okumak istiyorum. Kitap okumak istiyorum. Öğretmen olmak, okuyamayan çocukları okutmak istiyorum" ifadelerini kullandı.

Vesile Aktaş'ın annesi Sare Aktaş ise herhangi bir gelirleri olmadığı için geçimlerini zor sağladıklarını belirterek, "Evimiz yıkık. Eşim hasta. Vesile 17 yaşında ama 14 yaşındaki kardeşiyle nüfus cüzdanlarını aynı gün çıkardık. Vesile okula gitmedi. Diğerleri okula gidiyor. Şimdi okuma yazma öğrenmek için kursa gidiyor, öğrenirse okusun" dedi.

Okuma yazma kursu öğretmeni Abdullah Çimen de 6 yıldır görev yaptığı köyde 35 öğrencisi olduğunu vurgulayarak, Vesile'nin okuma yazma öğrenmesi için açılan kursta 8 kişiye eğitim verdiğini ifade etti. - Erzurum

Kaynak: AA / Güncel

Murat Uz Erzurum Hınıs Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title