Haberler

    "Vergi Artışının Geçici Olmasını Ümit Ediyoruz"

    Global kriz devam ederken Türkiye'de 1 milyar dolarlık yatırım kararı veren Ford Otosan'ın Genel Müdürü Nuri Otay, 10 gün önce açıklanan ÖTV artışı ile ilgili "Oyun sırasında oyunun kuralı değişmemeli" diye konuştu.

    Dünyada global kriz devam ederken Türkiye'de ithalata dayalı talebi kontrol etmek amacıyla alındığı açıklanan ÖTV artış kararı, sadece lüks otomobilleri değil hafif ticari araçları de etkiledi. Yıllık 200 bin civarında müşteriye ulaşan hafif ticari araçta, Özel Tüketim Vergisi'nin (ÖTV) yüzde 10'dan 15'e çıkması, Avrupa'nın en büyük hafif ticari araç üssü konumundaki üreticileri vurdu.

    Birkaç yıl içinde toplam kapasitesini 440 bine kadar çıkarması beklenen Ford Otosan'ın Genel Müdürü Nuri Otay, kriz ortasında yeni Transit ve yeni mini hafif ticari araç için 1 milyar dolarlık yatırım kararı aldıklarını belirterek, "Tabir yerinde ise oyun esnasında oyunun kuralı değişiyor. ÖTV artışı otomotiv pazarına 1 milyar liralık negatif etki getirecek." dedi.

    Yerli üretimin ve yeni projelerin konuşulduğu bir dönemde vergi artışının Otomotiv Strateji Belgesi'yle uyumlu olmadığını kaydeden Otay, ÖTV artışının global krize yönelik tedbir olarak yapıldığını, ekonomilerde toparlanma sonrası vergi artışlarının geri alınmasını ümit ettiklerini dile getirdi. "ÖTV zammı yapılan hafif ticari araç sınıfında ithalatın payı sadece yüzde 30. Bu araçların müşterisi KOBİ, esnaf, zanaatkar. Bunların lüks merakı yok, araçlarını hem iş hem de özel hayatında kullanıyor." diyen Otay, vergi artışlarının planlı yapılması gerektiğini ifade etti. Otomotiv Strateji Belgesi'nin çok sağlıklı bir çalışma olduğunun altını çizen Nuri Otay, vergi planının da 2023 yılına kadar yapılabileceğini, böylece yatırımcının da önünü görebileceğini söyledi.

    ÖTV artışı, kurların yükselmesi ve yeni model yılının 2013 başına kadar sürecek olmasının, önümüzdeki yıl otomotiv pazarını olumsuz etkileyeceğini belirten Ford Otosan Genel Müdürü Otay, şunları dile getirdi: "2 hafta önce 2012'de pazarın yüzde 5-10 daralacağını öngörüyorduk, ancak şimdi işler değişti. Yeni planlar, stratejiler üzerinde çalışıyoruz. 2012 bütçesi kasımda netleşir. Bu yıl yaklaşık 37 bin adet olacak ağır kamyon satışları ise 2012'de pek fazla değişmez, 36 bin seviyesinde olur."

    Dizel Motorları Birlikte Geliştiriyoruz

    Ford Otosan'ın İnönü fabrikası, Transit'in yeni nesil Duratorq dizel motorunun üretimine başladı. Duratorq motor projesiyle birlikte İnönü, Ford Avrupa'nın prototip motor üretim üslerinden biri haline geldi. Şirket aynı zamanda Ford Motor Company'nin 3 büyük Ar-Ge merkezinden biri olma yolunda ilerliyor. Gebze ve Kocaeli'nde binden fazla Ar-Ge mühendisi barındıran Ford Otosan, binek otodan hafif ticariye kadar tüm Ford modellerinde kullanılan dizel motorların geliştirilmesinde İngiltere ile birlikte söz sahibi oldu. Nuri Otay, Ar-Ge merkezinde 500 mühendisin motor geliştirme konusunda çalıştığını dile getirdi. İnönü'de üretilen yeni Duratorq Euro5 motor ailesi yüzde 17'ye varan yakıt tasarrufu ile 1 depoda 157 kilometre daha fazla yol kat edilmesini sağlıyor. Nuri Otay, yapılan iyileştirmenin yılda 50 bin elektrikli araç üretmeye denk geldiğini söyledi.

    Yüzde 65'in üzerinde yerlilik gerçeğe aykırı

    Nuri Otay, yüzde 100 yerlilik olmasının mümkün olmadığını belirterek, şunları söyledi: "Kocaeli'nde üretilen Transit modelinde yerlilik oranı yüzde 65 seviyesinde. Yüzde 65-70'in üzerindeki yerlilik oranı dünya gerçeklerine aykırı. Türkiye birçok hammaddeyi ithal ediyor. Açık ekonomilerde daha ucuz olan ürünün yurtdışından alınması çok doğal. Olaya maliyet olarak bakmak lazım. Fiyat nerede uygunsa, hammadde oradan alınmalı. Dünya otomotiv devleri de böyle yapıyor. Yüzde 100 yerli üretmek yerine yüzde 65'i nasıl daha fazla üretiriz ona bakmak gerekiyor. Türkiye'nin geleceği burada."

    Türkiye, üretilecek her modelde artık karar sahibi

    Ford Otosan'ın eskiden Ford Motor Company'nin istediği modelleri ürettiğini, ancak bugün kazandıkları ürün geliştirme becerisiyle her şeyin değiştiğini belirten Nuri Otay, ürün geliştirmenin yatırım kararlarında avantaj sağladığını dile getirdi. Yeni Transit ve yeni mini hafif ticari aracın yatırım kararını Ford Motor Company'nin bu yüzden aldığını anlatan Otay, "Mini hafif ticari araç projesi bizden çıktı. 'Biz bunu yaparız, ürün var, pazar var, Ar-Ge var' dedik. Böyle bir ürünün Türkiye ve Avrupa'da tutulacağını Ford Motor'a anlattık ve ikna ettik. Bu tip projelerle Türkiye, Avrupa'nın en büyük hafif ticari araç üssü haline geldi. Proje geliştirme Transit Connect'le başlayan bir süreç. New York'a sattığımız taksi Connect'le övünüyoruz. Bu sınıfı dünyada ortaya çıkaran şirketlerden biriyiz. Manhattan'ın göbeğine Türk bayrağını diken bir başarı öyküsü bu." dedi. Öte yandan Ford Otosan, geçen hafta Gölcük fabrikasından 1,5 milyonuncu aracı ihraç etti. 1,5 milyonuncu araç olan Transit, Brezilya'ya gönderildi.

    Kaynak: OtomobilGazetesi.com / Ekonomi

    Otomobil Ekonomi Haberler

    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title