Haberler

Vatikan Sözcüsü'nden AK Saray Açıklaması

Güncelleme:

Vatikan sözcüsü Lombardi, Papa'nın AK Sarayı ziyaretiyle ilgili yaptığı açıklamada "Papa, AK Saray yapılmadan önce davet edildi" dedi.

Vatikan sözcüsü Peder Federico Lombardi, Katolik Hristiyanlar'ın ruhani lideri ve Vatikan Şehir Devleti Başkanı Papa Francesco'nun ay sonunda Türkiye'ye gerçekleştireceği ziyarete ilişkin yaptığı basın toplantısında, Papa'nın tartışmalı 'AK Saray'a gidip gitmeyeceği, Sultanahmet ve Ayasofya'da dua edip etmeyeceğine ilişkin sorulara da cevap verdi.

Peder Federico Lombardi, Papa'nın 28-30 Kasım tarihleri arasında Ankara ve İstanbul'u kapsayan üç günlük Apostolik ziyaretine ilişkin Vatikan'da bir basın toplantısı düzenledi. Lombardi, Avrupa Parlamentosu ile Türkiye'nin de aralarında bulunduğu 47 ülkenin üye olduğu Avrupa Konseyi'nde yapacağı konuşmalar nedeniyle Papa'nın 25 Kasım'da Strazburg'a gerçekleştireceği ziyarete dair bilgiler de verirken, "İlk kez bir Papa, iki yurtdışı seyahatini bu kadar kısa aralıklarla yapacak" dedi.

Türkiye ziyaretinin biraz farklı bir karakteri olduğunun altını çizen Peder Lombardi, Türkiye'nin hem Ortadoğu'da yer alan bir ülke olması, hem de dinler arası diyalogun sürdürülmesi ve kardeşçe ilişkiler içinde oldukları 'Ekümenik' patrikhaneyi (Fener Rum Patrikhanesi) barındırması açısından önemli olduğunu belirtti.

Papa'nın Türkiye'ye ziyaretinin ani geliştiğini ve iki ay önce resmileşebildiğini söyleyen Lombardi, bunun, Ağustos ayındaki Cumhurbaşkanlığı seçimleri ile onu takiben yeni hükümetin kurulma çalışmaları nedeniyle yaşanan siyasi gelişmelerden kaynaklandığını dile getirdi. Papa Francesco'nun programında, yoğunluktan dolayı Katoliklerin önemli hac merkezlerinden birisi olan Efes'teki Meryem Ana Evi ziyaretinin yer almadığını aktaran Lombardi, ruhani liderin Türkiye'de 4 ayrı konuşma yapacağını da ekledi.

AK SARAY İÇİN MEGA TARTIŞMA SORUSU

Daha önce de Vatikan tarafından açıklanan ziyaret programını tekrar eden Peder Lombardi, gazetecilerin sorularını da yanıtladı. Bir gazetecinin, "Türkiye'de yeni mega cumhurbaşkanlığı sarayı 'AK Saray' üzerine mega tartışmalar yaşanıyor" hatırlatması üzerine Lombardi şu cevabı verdi:

"Biz de yeni Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na ilişkin tartışmaları duyduk. Bildiğiniz gibi binalar bir günde inşa edilmiyor. Yani Papa Türkiye'ye gitmeye karar vermeden çok önce yapılmaya başlandı söz konusu bina. Papa bir devlet adamı ve ülkelere davet edilir. Papa, Türkiye Cumhurbaşkanı davet etmeden oraya gidemez. Yani Papa her eğitimli insan gibi devlet başkanlarının davetine icabet eder. Birisi seni evine davet ederse, sen de gidersin değil mi? Yani bu problem, Vatikan ya da Papa'yla ilgili değil. Binanın yapısı ve harcamalar gibi tartışmalar o ülkeyi ilgilendirir."

Lombardi ayrıca Papa'nın dünya çapında yapılmış binalara değil, davet edildiği ülkelere gittiğini de ekledi.

PAPA, SULTANAHMET CAMİİ'NDE DUA EDECEK Mİ?

1 milyar 200 milyon Katoliğin ruhani lideri Papa'nın, seyahatinin ikinci gününde gideceği Sultanahmet Camii'nde dua edip etmeyeceği sorusu da yöneltilen Sözcü, "Bir Hristiyan'ın, bir camide dua etmesinden bahsedilemez. Elbette orası da birçok insanın dua ettiği dini bir mekan. Bazıları kendi dininin gereklerini dışa vurmadan, başka dinin mabetlerinde Tanrı'ya sessizce yakarabilir. Sultanahmet'te planlanan bir ayin söz konusu değil ve bu ziyareti, manevi bir boyutu olan dinler arası ilişki çerçevesinde düşünmek lazım" diye konuştu.

Bir Müslüman din adamının da bir kiliseyi ziyaret ettiğinde, o dinin mabedine saygı göstererek, kendi dininin gösterisini yapmayacağını anlatan Lombardi, "Ben camide içimden, 'Tanrım, etrafımdaki insanları koru' diye dua edebilirim. Ancak kendi dinimin gösterisini yapmadan, karşı dine saygıyla bunu yaparım. Yani dua, birçok anlama gelir. Tanrı'nın önünde sessizce meditasyon da yapılabilir ve bunu da dua olarak tanımlayabilirsiniz. Daha önce de papalar, sinagog ve cami gibi diğer dinlerin kutsal mekanlarını ziyaret etti" diye sözlerini sürdürdü.

Lombardi bu nedenle, Papa'nın camide sessizce içinden dua etmesinin büyük bir problem olmayacağını da ifade etti.

AYASOYFA'DA DUA SORUSU

Türkiye'ye ziyaret gerçekleştiren ilk Papa olan 6. Paolo'nun, Ayasofya'da diz çökerek bir dakikaya yakın dua etmesine atıfta bulunularak, Papa Francesco'nun da burada dua edip etmeyeceği sorulan Lombardi, "Göreceğiz ne olacak, ama programda öngörülen bir dua yok. Göreceğiz Papa kişisel olarak bir meditasyon anı yaşar mı diye. Ancak kamuya açık bir dua olmayacak" diye cevap verdi. İstanbul'da aşırı güvenlik önlemleri beklendiğinin hatırlatılması üzerine ise Lombardi, "Buna şaşırmam. Sonuçta Papa önemli bir misafir ve gereken önlemler alınacaktır" dedi. Katolik cemaatinin az olmasından ötürü Papa'nın İstanbul'da papalık cipi 'Papamobile' ile tur atmayacağını da ekleyen Lombardi, "Papa ile bir araya gelmek isteyen Katolik cemaati, Cumartesi öğleden sonra İstanbul'daki Papalık Temsilciliği'nin bahçesinde onunla görüşebilecek. Zaten onlar da o bahçeye sığacak sayıda ve ekstra güvenlik önlemlerine gerek olamayacaktır" dedi. Lombardi, "Papa, Irak Kürdistan'ından gelen mültecileri ziyaret edecek mi?" sorusunu ise "İstanbul'da herhangi bir göçmen merkezini ziyaret söz konusu değil" diye cevapladı.

İLK DURAĞI ANITKABİR OLACAK

İlk durağı Anıtkabir olacak olan Papa, bunun ardından sırasıyla Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez ile görüşecek. Papa, ziyaretinin ikinci gününde gideceği İstanbul'da Atatürk Havalimanı'nda Patrik Bartholomeos tarafından karşılanacak. Burada ise sırasıyla Ayasofya Müzesi ve Sultanahmet Camii'ni gezecek olan Papa Francesco, Vatikan Temsilciliği'nin bahçesinde bulunan Şişli'deki Saint Esprit (Kutsal Ruh) Katolik Kilisesi'nde bir ayin yapacak. Aynı gün Papa'nın, Fener Rum Ortodoks Patriği Bartholomeos'la özel bir görüşme yapacağı ve avlusunda Ortodoks Patrikhanesine de ev sahipliği yapan St. George Fener Yunan Ortodoks Kilisesi'nde 'Ekümenik dua' gerçekleştireceği de açıklandı. Papa, ziyaretinin son günü olan 30 Kasım Pazar günü ise, İstanbul'daki Patrikhane'nin kuruluşuna ilişkin gerçekleştirilecek olan, yine St. George Kilisesi'ndeki ayine katılacak. Bunun ardından Papa ve Patrik Bartholomeos ortak bir deklarasyona imza atacak ve birlikte öğlen yemeği yiyecek. Francesco, Türkiye'yi ziyaret edecek dördüncü papa olacak. Papa 6. Paul 1967, 2. Jean Paul 1979 ve 16. Benediktus ise 2006 yıllarında bu ülkeye gelmişti.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Federico Lombardi Ak Saray Türkiye Vatikan Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi!
500

Yorumlar (12)

batık:

size ne lan aksaraydan göksaraydan. . . papa kimmiş. . . . kime ne. . . . kalemşör madyeden izin mi alacak. . . koca devlet

17
16
yanıtYanıtla
Yusuf D.:

Kimse ülkemizi küçültmeye kalkmasın, ülkemiz büyüyor, Ak saray da yapılacak köprülerde, barajlarda, nükleer tesislerde, hele daha önce IMF önünde diz çöküp yalvaranlar hiç konuşmasın, ülkemizi 80 yıl boyunca rezil ederlerken, tüfeğimizi bile ABD''den alırken, 1 TL. ye utanmadan 1 milyon derken. . mutluydular, şimdi ülkemiz büyüdükçe çıldırıyorlar. . çıldırın sizi sahte milliyetçiler.

9
10
yanıtYanıtla
06 ankara:

ilk önce anit kabiri ziyaret edecek bu cok güzel bir sey demek hiristiyan din adamlari bile biliyor atatürkü dünyanin en büyük lideri oldugunu amabizim icimizdeki put perezler ögrenemediler taniyamadilar atatürkün türkiye icin yaptiklarini

3
11
yanıtYanıtla
T:

Pkkspor 1 ışidspor 1

3
3
yanıtYanıtla
kadirmobilWeb@haberler.com:

ak saray milletin parasiyla yapılmış bir kaçak saraydir.dini bir lider olan papa nin oraya gitmemesi gerekir.

1
0
yanıtYanıtla
spartaküs:

Vatandaşın donu yok bunlar kendine saray yaptırıyor. ama suç millette adamlar yüzde elli oy alıyor bu millet daha çok yontulmaya mahkum.

0
0
yanıtYanıtla
ÇAKIRÇINARLIKLI:

İçimizdeki Türkiye düşmanı hazımsız kitle, kendi ülkesini dışarıya şikayet edecek kadar küçülmüş ve adileşmiştir. O saray kimsenin özel mülkü değildir.

0
0
yanıtYanıtla
MmmMobil-IOS:

Baş misafir papa Demek yollarını gözlüyorlarmış...

0
0
yanıtYanıtla
IQ:

Ak Parti bazen çok akıllı baze de aptal kararlar veriyor kimse kusura bakmasın. Birincisi buranın adını çıkıp Ak Saray diye lanse edildi. Toplum üzerinde büyük bi yanlış anlaşılma yaratıldı. Burası Ak Partiye aitmiş gibi algılandı. Bir de buraya SARAY dediler. Saray, akıllara Topkapı Sarayını ve sultanları getirdiği için bu algı da insanı rahatsız etti. Oysa ismini CUMHURBAŞKANLIĞI BİNASI diye koysaydılar kimse bunun üzerine bu kadar laf etmeyecekti. Zaten bazı kesimle kaşıyacak yer arıyo sen de ortaya böyle büyük malzeme veriyorsun. Yapma be. Kim bunları düşünen hiç mi kamuoyu araştırması yapıp bu isme verilecek algıyı, tepkiyi ölçtüremediniz? Bazen IQ yerlerde sürünüyor.

0
0
yanıtYanıtla
IQ:

Bu Haberle İlgili Yorumunuzu YazınAramlar dinlerini ne kadar önemsiyor, katolik dünyası kendi Papalarını bütün dünyada dolaştırıp önünde diz göztürtürtüyor farkında mısınız, sanki bütün dünyaya, biz en büyüğüz, bizim dinimiz ve Papamız en büyük, saygı duyun diye emir veriyor gibi. Papa haricinde bütün dünyanın önünde saygı ile karşılayıp devlet töreni ile karşıladığı başka bir dini lider var mı sorarım size? Müslüman aleminden böyle bir Dini Lider çıksa aynı şekilde Katolikler veya Hıristiyan dünyası onu da karşılar ve böyle misafir eder mi meraktayım. . .

0
0
yanıtYanıtla
Tüm 12 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title