Haberler

Van Valisi'nden Feqiye Teyran Festivali'nde Kürtçe Açılım

Van'ın Bahçesaray İlçesi'nde Kürt şair ve İslam bilgini Feqiye Teyran adına düzenlenen festivalin üçüncüsü düzenlendi.

Van'ın Bahçesaray İlçesi'nde Kürt şair ve İslam bilgini Feqiye Teyran adına düzenlenen festivalin üçüncüsü düzenlendi. Festivale Van Valisi Münir Karaloğlu ve AK Parti Van Milletvekili Gülşen Orhan, Kürtçe sunum yaptı. Vali Karaloğlu, konuşmasına, Feqiye Teyran'ın Kürtçe şiiri olan "Ey Dilberi(Ey Güzel)"şiiri ile başlarken, Milletvekili Orhan da aynı şiirle konuşmasını bitirdi. Vali olarak Van'a gelmeden önce Feqiye Teyran'ı tanımadığını belirten Vali Karaloğlu, "Bu benim eksikliğim değil, Türkiye'deki eğitimin eksikliğidir. Eğer biz zamanında bunu öğrenseydik, bugün bu olumsuzluklar oluşmayacaktı" dedi.

Yolu asfaltlanmadan önce yılın 7 ayı yolunun kardan kapalı olması ile ünlenen Bahçesaray İlçesi'nde, 3'üncü Feqiye Teyran Kültür Sanat Festivali düzenlendi. Sponsorluğunu, Başbakanlık Tanıtım Fonu, AB Bakanlığı ile Turizm ve Kültür Bakanlığı'nın yaptığı festivale, Van Valisi Münir Karaloğlu, AK Parti Van Miletvekilleri, Gülşen Orhan, Burhan Kayatürk, Mustafa Bilici ile çok sayıda kişi katıldı. Festival açılışı İlçenin tek caddesi olan Cumhuriyet Caddesi üzerinde yapıldı. Bahçesaray Çayı'ında yapılan rafting, yemek yarışması ile süren etkinlikler, 1560 yılarda yaşayan islam bilgini, şair ve edebiyatçı olan Feqiye Teyran türbesini ziyaretle sürdü.

Rizeli olan Van Valisi Karaloğlu, festival konuşmasına Kürtçe olarak başladı. 3 yılı aşkın süreden bu yana Van'da bulunan Vali Karaloğlu, Feqiye Teyran'ın en önemli eserleri arasında bulunan 'Ey Dilberi' (Ey Güzel) şiirinden dörtlük okuyarak başladı. Kürt Filozof ve düşünür olan Feqiye Teyran festivaline Kürtçe olarak 'Hoş geldiniz' de diyen Vali Karaloğlu şöyle konuştu:

"Biz bugün bu büyük insanı tanımak üzere burada toplandık. Onun dünyasında yolculuk yapmak, felsefesini kavramak için buradayız. Yaratan ve yaratılana olan aşkını anlamak için buradayız. Eksikliğim olan ben buraya Van valisi olduktan sonara onu tanıdım. Bu benim eksikliğim değil, Türkiye'deki eğitimin eksikliğidir. Eğer biz zamanında bunu öğrenseydik, bugün bu olumsuzluklar oluşmayacaktı. Feqiye Teyran'ı senelerce yok saydınız, peki yok sayabildiniz mi? Ancak yeni Türkiye'nin açısında iyi yoldayız. Eskileri unutacağız. Değerlerimize sahip çıkacağız. Her geçen yıla oranla Kürdü, Türkü ile Feqiye Teyran'ı tanımak giderek artmaktadır. 2009 yılında türbesini yaptık. Bakçesaray mehrumiyeti ile hep gündeme geliyordu. Ancak son bir yıldır o mahrumiyet kaldırıldı. 12 ay Van'a bağlı olacak. Kız lisesini açarak yeni Gülşen Orhan'lar yetişsin istiyoruz. Kızlarınızı okutun. Feqiye Teyran insanlığın ortak değeridir. Feqiye Teyran'ı anlamak için Kürt olmak yada Türk olmanız gerekmiyor. İnsan olmanız yeterlidir."

Van Milletvekili Gülşen Orhan da konuşmasına Kürtçe 'Hoş geldiniz" diyerek başladı. Saygı duymak amacıyla 2009 yılında Feqiye Teyran Türbesini yaptırdıklarını belirterek, "Bugun ise 3. festivalimizi düzenliyoruz. Feqiye Teyran, şiir, sevgi ve güzeliğin dilidir. Burada Türkiye'ye Feqiye Teyran sevgisini gönderiyoruz. Herkese mal olan ve onu korumak da herkesin boynunun borcudur. Kürt kültürü,adına çok önemli kişiliktir. Uzun yıllar sahip çıkılmayan hatırlanmayan değerli kişilere sahip çıkmalıyız" dedi.

Miletvekili Orhan, konuşmasını yine Feqiye Teyran'ın 'Ey Dilberi' şiirini okuyarak tamamladı.

Festivalin en renkli görüntülerden biri de halk ozanı olan 'Dengbejler' oldu. 20 kişiden oluşan Dengbej ekibi söylediği Kürtçe şarkılarla katılanlara keyifli anlar yaşattı. 2 gün sürecek olan festivalde Bahçesaray merkeze 15 kilometre uzaklıkta bulunan Feqiye Teyran türbesi de ziyaret edildi. Vali Karaloğlu ve milletvekilleri türbede dua okuduktan sonra Feqiye Teyran'ın yaşadığı evi ziyaret etti.

DHA(FE/İD) - Van / Bahçesaray

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Vali Karaloğlu Feqiye Teyran Bahçesaray Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 26 Nisan Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 26 Nisan dün gece deprem mi oldu? 36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title