Haberler

Vali Özdemir Aşık Oynadı

“Çocuklarımız Dedelerinin Oyunlarıyla Miraslarına Kavuşuyor” (ÇODOMİK) projesinin tanıtımı yapıldı.

"Çocuklarımız Dedelerinin Oyunlarıyla Miraslarına Kavuşuyor" (ÇODOMİK) projesinin tanıtımı yapıldı. ÇODOMİK projesinin tanıtım programında Kars Valisi Günay Özdemir, protokol üyeleri ve katılımcılarla birlikte 'aşık' oyandı. Özdemir, aşık oyununda yaptığı başarılı vuruşlarla rakiplerini 3-1 yendi.

İl Kültür Müdürlüğü Konferans Salonu'nda düzenlenen proje tanıtım toplantısının açılış konuşmasını Milli Eğitim Müdürlüğü Proje koordinatörü Ali Kasım Bulut, yaptı. Bulut, katılımcılara proje hakkında bilgiler verdi.

Proje tanıtım toplantısında konuşan Serhat kalkınma Ajansı (SERKA) Genel Sekreteri Hüsnü Kapu, bu gelişmişlik sürecinde özellikle beşeri sermaye diye tabir ettiğimiz, yani insan kaynağı her şeyin merkezinde. Önemli olan işte bu insan kaynağımızı nasıl geleceğe taşıyacağımız. Geleceğe taşıyabilmek içinde bunu çok boyutlu ele almak zorundayız. Bu noktada da özellikle genç nüfus ve çocuk sayısı açısından avantajlı bir konumdayız şimdilik. Ama bu çocuk kitlemizi, yani nüfusumuzu hem ruhsal açıdan, sosyal, ekonomik açıdan iyileştirdik. Ama ruhsal açıdan gelişimlerini çok önemli bu noktada da özellikle iki temel seçeneğimiz var. ya popüler kültüre mahkum olacağız. ya da onun olumlu yönlerinden faydalanıp, olumsuzluklarını bir şekilde kapatacak yöntemler ve yollar aramamız gerekiyor. Bu bağlamda da Milli Eğitim Müdürlüğü'müzün öncülüğünü yaptığı bu çocuk oyunları projesi çok önemli bir proje. Niye geçmiş kültürümüz, çünkü uluslar arası arenada rekabet edebilmemizin en temel faktörü kendi ayağımızı basacağımız sağlam bir yerin olması gerekiyor. O sağlam yerde bizim geçmiş kültürümüz. Eğer onu göz ardı ederek bu yolculuğa çıktığımız anda bunu bilim ve teknolojiyle kapatamayız. Rekabet edemeyiz. Onun için kültür ve kültürel değerler çok önemlidir" dedi.

Daha sonra söz alan Kars Valisi Günay Özdemir, "Nostaljik bir gün yaşadık. Geçmişimizi hatırladık. Bizim için geçmişi hatırlamak ve nostalji yapmak gibi bir gün oldu. Aslında bu sadece bizi biraz heyecanlandırdı. Ama şunu da diyebilirim ki bu oyunlar, bizim duyduğumuz heyecanı burada öğrenciler olsaydı ben duyacaklarını zannetmiyorum. Çünkü onlar bunları yaşamadılar. Onlar bu oyunlarla büyümediler. Bu oyunlar onlar için belki fazla bir anlam ifade etmiyor. Sadece bizler için belki bizim yaştaki kişiler için bir anlam ifade ediyor. Ondan heyecanlandık, ondan duygulandık. Ama gençlerimizi duygulandıramadıktan sonra, çocuklarımızı duygulandıramadıktan sonra bir anlam ifade etmeyecektir. Aslında bu araştırma gerçekten ciddi bir araştırma, ben bu araştırmada emeği geçen bütün arkadaşlarımı kutluyorum. Çünkü toplumumuzda kaybolmaya yüz tutan kültürümüzü ortaya çıkarmışlar. Asıl bizi heyecanlandıran bu tarihi değerlerimizi kitap haline getirmemiz. Aslında bu oyunlar çocuklarımızı oyalamak için değil. Çocuklarımızı geleceğe hazırlamak için düşünülen oyunlardır" diye konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından proje kapsamında dededen toruna oyunlar oynadı. Ömer Turan, torunlarıyla birlikte oyun oynadı. Ardından Vali Günay Özdemir, SERKA Genel Sekreteri Hüsnü Kapu, Milli Eğitim Müdürü Gökhan Altun, Belediye Başkan Yardımcısı Yakup Yıldız, aşık oyunu oynadı. Vali Özdemir, aşık oyunu kazandı.

Proje kapsamında "ÇODOMİK Kars Çocuk Oyunları" adında kitap derlenerek basımı SERKA'nın katkılarıyla gerçekleştirildi.

Proje ile Kars genelinde 299 oyun ismine ulaşıldı. Alan taramalarında proje ekibince 3 bin 800 kilometre yol kat edildi. Kars merkez, 7 ilçe ve 153 köyde alan taraması yapıldı. 153 köyde 550 kaynak kişi ile görüşüldü. Tam olarak bilgileri toparlanan 94 oyun derlendi. Projede 10 formatör görev aldı. - KARS

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Milli Eğitim Müdürlüğü Ali Kasım Kars Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Kara Ağaç Destanı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 24 Nisan Kara Ağaç Destanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! Survivor 2024 Anlat Bakalım kim kazandı? 26 Nisan Cuma Anlat Bakalım ödülü ne oldu, hangi takım kazandı? Survivor Bil Bakalım'ı kim kazandı, kaç kaç bitti? 26 Nisan Cuma Survivor Bil Bakalım ödülü ne, hangi takım kazandı? Arka Sokaklar CANLI izle! 26 Nisan Cuma KANAL D Arka Sokaklar yeni bölüm full HD canlı yayın izle! Ateş Kuşları CANLI İZLE! 26 Nisan Ateş Kuşları 52. Yeni bölüm CANLI YAYIN! Ateş Kuşları FULL İZLE! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi! Tolga Daşkıran neden tutuklandı? İkinci Kadir Şekerci davası olayı ne, ne zaman oldu? Kara Ağaç Destanı canlı izle! Kara Ağaç Destanı 9. bölüm TRT 1 HD izleme linki! ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Ankara su kesintisi listesi! Göz seğirmesi neden olur? Göz seğirmesi belirtileri, ne anlama geliyor? Fatih Mehmet Maçoğlu'nun yeni işi ne? Maçoğlu'nun yeni mesleği ne oldu? ANOREKSİYA NEDİR? Nihal Candan'ın hastalığı anoreksiya ne, belirtileri neler? İntegral müfredattan ne zaman kaldırılacak? Yeni müfredat belli oldu mu? Yeni müfredat hangi sınıfları kapsayacak? Yurtiçi Kargo hafta sonu açık mı? Yurtiçi Kargo hafta sonu dağıtım yapıyor mu, çalışıyor mu 2024?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title