Haberler

Şırnak Valisi İpek: Irak'ta 2 Kamp Kurulması Düşünülüyor

Güncelleme:

Şırnak Valisi Hasan İpek, Yezidi ve Türkmenler için Irak'ta 2 kamp kurulmasının düşünüldüğünü bildirdi.

Şırnak Valisi Hasan İpek, Yezidi ve Türkmenler için Irak'ta 2 kamp kurulmasının düşünüldüğünü bildirdi.

Vali İpek, beraberinde Vali Yardımcısı Turgay İlhan, Silopi Kaymakamı Suat Demirci, Manisa, Şanlıurfa ve Şırnak AFAD il müdürleri ile Habur Sınır Kapısı'nın Irak tarafındaki İbrahim Halil Sınır Kapısı'nda Duhok Valisi Farhad Atrushi ile bir araya geldi.

Irak'taki olaylar ve insani yardımların ele alındığı görüşmede konuşan Duhok Valisi Atrushi, Anadolu Ajansı aracılığıyla insani çağrıda bulunmak istediğini belirterek, Türkiye medyası ve uluslararası medyanın Irak'taki olaylara duyarlı olmasını ve buradaki dramı göstermesini istedi.

IŞİD'in Şengal'deki saldırılarının hiçbir din ve inançta yer almadığını dile getiren Atrushi, "Kendi halinde, işinde gücünde olan köylüler ve çocuklar öldürülüyor. Bu yapılanlar kabul edilemez. Bu katliamlar daha fazla sürerse sizin ekonominiz de etkilenecektir" dedi.

Şırnak Valisi İpek ise Türkiye'nin insani yardımlar konusunda dünyanın sayılı ülkeleri arasında yer aldığını, Türk Kızılayı ile Kayseri Büyükşehir Belediyesi'nin gönderdiği 2 tır gıda malzemesinin Irak'a gönderildiğini söyledi.

Uluslararası yardım kuruluşlarına çağrıda bulunan İpek, "İnşallah bu görüşmemizden sonra BM ve AB gibi uluslararası kuruluşları harekete geçirmemiz gerekiyor. Duhok'ta 700 bin insanın gıda ve suya ihtiyacı var. Bu insanlar için yardımların ulaştırılması için acil çağrıda bulunuyorum" diye konuştu.

İpek ve Atrushi arasındaki görüşme, daha sonra basına kapalı devam etti.

- "Mülteciler için 2 kamp kurulması düşünülüyor"

Görüşmenin ardından gazetecilere açıklama yapan Şırnak Valisi İpek, Yezidi ve Türkmenler için Irak sınırında 2 yeni mülteci kampı kurulacağını kaydetti.

Yezidiler için kurulacak kampın Duhok Valiliği, Türkmenler için kurulacak kampın ise Kızılay ve AFAD tarafından yönetileceğini belirten İpek, şöyle devam etti:

"Irak Bölgesel Kürt Yönetimi savaşta olmasına rağmen, bu kadar insanı bölgelerinde tuttukları için kendilerine teşekkür ediyorum. Irak sınırları içerisinde Yezidi ve Türkmen mülteciler için 2 kamp kurulması düşünülüyor. Yezidiler için Duhok Valiliği tarafından kurulacak kampa biz lojistik destek vereceğiz. Türkmenler için kurulacak kampı ise Kızılay ve AFAD yönetecek. Duhok'ta yerinden edilmiş 700 bin insan var. Sınırda ise 7 bine yakın insan var. Bunların nasıl misafir edilmesi gerektiği ve gelen yardımların koordinesiyle ilgili toplantı yaptık. Bugüne kadar Türkiye olarak Irak'a 103 tırlık yardım gönderdik. Bunlardan 31 tırı Duhok Valiliği'ne gönderdik. Bugün de 2 tırlık gıda ve ihtiyaç malzemesi gönderildi. Bundan sonra da bu yardımlarımız devam edecek."

İpek, olaylar nedeniyle Türkiye-Irak arasındaki ticaretin ne derece etkilendiğine ilişkin soruyu "Karşılıklı ticarette yüzde 50 oranında düşüş yaşanmıştır. Bunu aşmak için Duhok Valiliği'yle görüşme yapmaya devam edeceğiz" diye yanıtladı.

Bu arada Duhok Valisi Atrushi, cumhurbaşkanı seçilen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı kutladığını ifade ederek, Irak Bölgesel Kürt Yönetimi ve Türkiye'nin birlikte çalışmaya devam edeceğini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA / Güncel

Hasan İpek Şırnak Duhok Irak Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title