Haberler

Uzman Uyarısı: Güneşte Kalmayın, Isı Ayarlama Merkezini Bozmayın

İzmir'de Dahiliye Uzmanı Dr. Necdet Yetim, tehlikeli sonuçlara yol açabilen güneş çarpmasının en önemli belirtisinin terlemenin durması olduğuna dikkat çekti.

İzmir'de Dahiliye Uzmanı Dr. Necdet Yetim, tehlikeli sonuçlara yol açabilen güneş çarpmasının en önemli belirtisinin terlemenin durması olduğuna dikkat çekti. Vücut ısısı artarken, terleyememenin 'Termoregülasyon merkezi' olarak bilinen beyinde hipotalamusta bulunan ısı ayarlama sisteminin bozulmasından kaynaklandığını anlatan Dr. Yetim, "Güneşin bizi çarpmasını istemiyorsak tedbiri elden bırakmamamız gerekir" dedi.

İzmir Kent Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Yetim, kişilerin aşırı sıcaklarda ve daha fazla sıcak hissetmesine neden olan yüksek orandaki nemden herkesin şikayet ettiğini hatırlattı. Dr. Necdet Yetim, beyin sinir dokusunda kalıcı hasarlara yol açabilen güneş çarpmasına karşı uyarılarda bulundu. Güneş çarpmasının, mevsiminin en sıcak günlerinin görüldüğü bu günlerde en tehlikeli sağlık sorunlarından biri olduğuna dikkat çeken uzman Dr. Yetim, şunları söyledi:

"Güneşe özellikle de ışınlarının dik geldiği saatlerde maruz kalındığında ilk belirtilerden biri baş ağrısı olabilir. Bu maruziyet süresi uzadıkça vücut ısımız artmaya, buna bağlı olarak bulantı, öğürme, kusma, baş dönmesi, göz kararması, halsizlik, hatta bayılmalar çarpıntılar ortaya çıkmaya başlıyor. Beyinde hipotalamusta bulunan termoregülasyon yani ısı ayarlama sistemi aşırı sıcaktan bozulduğunda vücut terleyemez oluyor. Terleme olmayınca vücut soğutulamıyor ve bu bu kısır döngü içinde ölümle sonuçlanabilecek ciddi tablolar ortaya çıkıyor. Asla hafife alınmaması gereken güneş çarpmasında halk arasında havale denilen tablo özellikle çocuklarda çok görülüyor, kasılmalar, kramlar oluyor, kişide şuur kaybı, görmede bulanıklık başlayabiliyor. Vücutta kalıcı hasarlara hatta ölüme bile yol açabilen güneş çarpmasına karşı önlem almak gerekir."

Uzman Dr. Yetim, güneşin en dik olduğu saatlerde gölge ya da kapalı yerlerin seçilmesini, başta su olmak üzere sıvı tüketiminin arttırılmasını, mutlaka şapka ya da şemsiye ile korunulmasını önerdi. Dr. Yetim, şöyle devam etti:

"Güneş çarpması vakasında ilk yardım önemli. Kişi hemen gölgeye çekilmeli, vücut ısısını düşürecek serin bir ortam, üzerine ıslık bir şeyler giydirme ya da duş alması, su-sıvı tüketimi sağlanmalı. Eğer kişi kısa bir sürede kendine gelmez, şuur kaybı olursa en yakın sağlık kuruluşuna götürülmeli." - İzmir

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

İzmir Politika Güncel Haberler

500

Yorumlar (1)

Adınızı Yazın:

iyi reklam yapmış Necdet benim tavsiyem öğle saatlerinde işiniz olmadığı sürece dışarı çıkmayın doktor olmaya gerek yok

1
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title