Haberler

Uzlaşı Hükumetini Bekleyen Sınav: Elektrik Sıkıntısı

Uzun yıllardır yaşanan parçalanmışlık halinin ardından Filistin'de kurulan uzlaşı hükumetinin "en büyük sınavını" elektrik konusunda vereceği belirtiliyor Enerji Kurumu Başkan Yardımcısı Halil: "Yeni kurulan uzlaşı hükumetini bekleyen en önemli görevlerden biri, Gazze'deki elektrik sıkıntısının köklü.

Katar'ın, Gazze'ye elekrik üretimi konusunda sağladığı fonun sona ermesiyle Filistin'de kurulan ulusal uzlaşı hükumetini zor günlerin beklediği belirtiliyor.

Uzun yıllardır yaşanan parçalanmışlık halinin ardından Filistin'de kurulan uzlaşı hükumetinin "en büyük sınavını" elektrik konusunda vereceği yorumları yapılıyor.

AA muhabirine konuşan Filistin hükumeti Enerji Kurumu Başkan Yardımcısı Fethi eş-Şeyh Halil, "Yeni kurulan uzlaşı hükumetini bekleyen en önemli görevlerden biri, Gazze'deki elektrik sıkıntısının köklü bir şekilde çözüme kavuşturulması olacaktır" dedi.

Gazze'deki elektrik sıkıntısının ramazan ayının da yaklaşmasıyla hem insani hem de ekonomik sıkıntılar yaşanmasına neden olacağını belirten Halil, krizin çözüme kavuşturulması için Başbakan Rami el-Hamdallah'la görüşmeler yaptıklarını söyledi.

"Çözüm bekleyen en büyük sorun"

Gazze İslam Üniversitesi Siyasi Bilimler Öğretim Üyesi Hani el-Bessus ise yeni kurulan hükumetin önündeki en büyük sorunun maaş krizinden sonra elektrik sıkıntısı olduğunu vurguladı.

Bessus, "Şu an Katar'ın finansmanından ya da geçici çözümlerden bahsetme zamanı değil. Gazze'deki elektrik sıkıntısı uzlaşı hükumetinin öncelikleri arasında olmalıdır. Bu sınavla hükumetin krizleri çözmede ne derece başarılı olduğunu anlamış olacağız" diye konuştu.

Gazze'deki Ezher Üniversitesi İktisadi Bilimler Öğretim Üyesi Muin Receb de krizle ilgili olarak "Bu sorun, ulusal uzlaşı hükumetinin ne derece önemli rol oynadığını ortaya koyacak. 2007-2014 yılları arasında süregelen parçalanmışlık halinin sebep olduğu ekonomik krizlerin daha fazla sürmesi mümkün değil" ifadesini kullandı.

Receb, Gazze halkının hükumetten, elektrik sorununa çözüm bulmasını ve yaklaşık 2 milyon insanın hayat şartlarının iyileştirilmesini istediğini dile getirdi.

Katar, geçen aralık ayında Gazze'yi vuran Alexa Fırtınasının ardından Ramallah hükumetine Gazze'deki elektrik santralinde kullanılacak yakıtın vergisi için 30 milyon dolarlık fon sağlamıştı. Katar ayrıca, Gazze için geçen mart ayında da 30 milyon dolarlık bir yardımda daha bulunmuştu. - Filistin

Kaynak: AA / Ekonomi

Filistin Katar Gazze Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title