Haberler

Urfa'da Da Aynısı Yaşanmıştı

Güncelleme:

Başbakan, yaşadıklarının benzerini geçen yıl Şanlıurfa Valisi Güvenç'e yaşatmış, vekil adaylığına karşı belediye başkanlığından istifa ettirmişti.

Halkın 23 milyon 673 bin 541'inin oy verip seçtiği Başbakan Davutoğlu, bir kişinin isteği yani Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın isteğiyle görevinden ayrılmak zorunda kaldı. O bir kişinin işaret ettiği yeni başbakanı ise, sadece 1400 partili delegenin oyları belirleyecek. Tıpkı Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanlığında olduğu gibi

Davutoğlu, yaşadıklarının benzerini geçen yıl Güvenç'e yaşatmış, vekil adaylığına karşı belediye başkanlığından istifa ettirmişti. Yani 483 bin 221 seçmenin seçtiği başkan, Davutoğlu'nun bir telefonuyla alınmış, yerine 61 belediye meclis üyesi tarafından 29 bin 561 oyla ilçe belediye başkanlığına seçilen Çiftçi getirilmişti

Başbakan Davutoğlu, başına gelenin aynısını Celalettin Güvenç'e yapmıştı. Kendisi gibi halkın oylarıyla seçilen Güvenç'in büyükşehir belediye başkanlığından istifa etmesini istemişti. Güvenç, İçişleri Komisyon Başkanlığına geçerek eskisinden daha çok rahat etti ancak 977 bin seçmenli Şanlıurfa'da, büyükşehir belediye başkanlığını 29 bin 561 oy ile Karaköprü ilçe belediye başkanı seçilen Nihat Çiftçi yürütüyor.

Ahmet Davutoğlu, yüzde 49.5 oranında oy alarak 1 Kasım Genel Seçimlerinde Başbakan seçilmişti. Meclis'te güçlü bir sandalye sayısına sahip bir partinin lideri olarak kabinesini kurdu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile özellikle atamalar konusunda yaşadıkları görüş ayrılığı Davutoğlu'nun henüz yedi ayı dolmadan bırakıp gitmesine sebep oldu. Erdoğan, "Ayrılmak kendisinin kararıydı" dese de, Davutoğlu, dört yıllığına seçildiğini ancak zorunlu bırakıldığını belirtti.

İLK ETAPTA İSTENMEDİ AMA BELEDİYENİN GELECEĞİNİ KURTARDI
Bu süreç Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanıyken Celalettin Güvenç'in yaşadıklarını hatırlattı. Kahramanmaraşlı ve kentin valisi olduğu için Şanlıurfa'dan belediye başkan adaylığına sıcak bakılmamış ancak istifa edip geçtiği genel merkezi kendisine Şanlıurfa'dan adaylığı uygun görmüştü. 977 bin seçmenin bulunduğu Şanlıurfa'da kendisine 30 Mart Yerel Seçim sandıklarından yüzde 61.7 oy oranı ile 483 bin 221 oy çıkmıştı.

Makamına geçer geçmez çok büyük hizmetlerin altına imza attı. Bunlardan en önemlisi Kentsel Gelişim ve Dönüşüm kapsamında Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesine yaklaşık piyasa değeri 1,5 milyar (katrilyon) liralık arsa kazandırmasıydı.
Bu rakam, bugüne kadar 800 milyonluk borç biriktiren belediye başkanlarının borcunu ödemek üstüne de kasaya 700 milyon para koymak anlamına geliyordu. Belediyeye adeta finansman anlamında rahat bir nefes aldırıp, belediyenin geleceğini kurtardı.

GÜVENÇ DE, DAVUTOĞLU GİBİ ZORUNLU BIRAKILDIĞINI BELİRTMİŞTİ
Tıpkı Saraya yakın olan kesimlerin Davutoğlu'nu rahat bırakmadığı gibi özellikle Ahmet Eşref Fakıbaba'ya yakın olanlar ile bir takım rant çevreleri de Güvenç'i rahat bırakmadı. İsim takmalara varacak kadar karalama kampanyaları ilerledi. Ve sonunda Başbakan Ahmet Davutoğlu da ikna edilerek, Kahramanmaraş'tan vekil adayı gösterilmek şartıyla büyükşehir belediye başkanlığından istifa ettirildi. "Vekilliği bulunca belediye başkanlığını bıraktı" şeklindeki eleştirileri duyan Güvenç, yine Davutoğlu gibi açıklama yaparak zorunlu bırakıldığını belirtti. Genel başkanına karşı çıkmayacağını ima etti. (KAYNAK GAZETEİPEKYOL)

Kaynak: Temsilci / Güncel

Şanlıurfa Yerel Politika Güncel Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title